Η AstraZeneca σταμάτησε τις δοκιμές του εμβολίου για τον κορονοϊό

Posted on Σεπ 09, 2020, 2:21 μμ
8 secs

Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.

Το εμβόλιο αυτό, έχει αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο (University of Oxford) και θεωρείται ως ένα από κορυφαία υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού, ενώ η αναστολή των δοκιμών καθιστά πιο δύσκολη την προοπτική μιας ενδεχόμενης διάθεσής του, στα τέλη του χρόνου.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις δοκιμές, προκειμένου να μελετήσει δεδομένα ασφάλειας, από μία ανεξάρτητη επιτροπή, ενώ εργάζεται για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάλυσης του περιστατικού, ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε ενδεχόμενη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος δοκιμών.

Η AstraZeneca ξεκίνησε την φάση 3 των κλινικών δοκιμών για την παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό στα τέλη Αυγούστου. Οι δοκιμές στις ΗΠΑ γίνονται σε 62 περιοχές σε όλη την χώρα.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αναφερόμενος στην διακοπή εξήγησε ότι πρόκειται για μια «κίνηση ρουτίνας», η οποία πρέπει να συμβαίνει όταν υπάρχει η εμφάνιση ανεξήγητης αδιαθεσίας σε κάποια από τις κλινικές δοκιμές. Στην συνέχεια πρέπει να ερευνάται έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα των δοκιμών. Είναι γεγονός πως αυτού του είδους οι διακοπές δεν είναι ασυνήθιστες κατά την διάρκεια κλινικών δοκιμών, ωστόσο είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει, ενώ αν διαπιστωθούν σοβαρές παρενέργειες τότε ενδεχομένως να υπάρξει και διακοπή της έρευνας.

Οι έρευνες της AstraZeneca για την παρασκευή εμβολίου είναι οι πρώτες που διακόπτονται στην φάση 3 γεγονός που σήμανε παγκόσμιο συναγερμό προκειμένου ερευνητές άλλων εταιρειών να ελέγξουν για την ύπαρξη τυχόν αντίστοιχων ανεπιθύμητων αντιδράσεων και στις δικές τους κλινικές δοκιμές.

Από τη μεριά του, ρεπορτάζ του Statenews επικαλείται δυο πηγές που έχουν γνώση των γεγονότων και παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές. Η μια πηγή αναφέρει ότι από την εταιρεία ενημερώθηκαν οι ερευνητές ότι η διακοπή των δοκιμών στο εμβόλιο έγινε για να ελεγχθούν όλα τα ενδεχόμενα καθώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα επάνω τους.

Η δεύτερη πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της είπε κάτι πολύ πιο σοβαρό. Είπε ότι η ανακάλυψη που οδήγησε στην παύση των δοκιμών έχει επιπτώσεις και σε άλλες κλινικές δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca αλλά και σε κλινικές δοκιμές που κάνουν άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που προσπαθούν να ανακαλύψουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οι πιθανές παρενέργειες

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Statenews, υπάρχουν αρκετές ανεπιθύμητες αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην παύση των κλινικών δοκιμών. Μερικές από αυτές μπορεί να οδηγήσουν τον συμμετέχοντα να εμφανίσει συμπτώματα που να χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και να προκαλέσουν ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην απώλεια ζωής.

Αυτή η εξέλιξη αν είναι πολύ σοβαρή θα οδηγήσει στην μη έγκριση του εμβολίου με συνοπτικές διαδικασίες στις ΗΠΑ και στην μη ύπαρξη εμβολίου για τον κορονοϊό πριν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στην πρώτη και δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών το 60% από τους 1.000 συμμετέχοντες παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πυρετό, πονοκεφάλους, μυικούς πόνους.

Αισιόδοξος ότι η διακοπή των δοκιμών του εμβολίου κατά της Covid-19 από την εταιρεία AstraZeneca θα κρατήσει μόνο «λίγες ημέρες, όπως γίνεται συνήθως» εμφανίστηκε μιλώντας στο Livetalks το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Το σημερινό γεγονός είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το “διαφημίσουμε” όχι ως προβληματισμό αν είναι ασφαλή τα εμβόλια αλλά σαν ευχάριστο νέο ότι τα εμβόλια όταν καταλήγουν να δοθούν να τον κόσμο έχουν περάσει από πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Δερμιτζάκης, δίνοντας μάλιστα και ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ρίσκο που αναλαμβάνει κάποιος όταν εμβολιαστεί:

«…Όταν παίρνει κάποιος το καινούριο του αυτοκίνητο να οδηγήσει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη παίρνει μεγαλύτερο ρίσκο να πάθει κάτι – γιατί μπορεί να υπάρχει ένα κατασκευαστικό λάθος που η εταιρεία δεν γνωρίζει – από αυτό που αναλαμβάνει όταν εμβολιαστεί!».

Ο κρητικός καθηγητής σημείωσε επίσης ότι «αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος που αισθάνεται ανασφάλεια για την… ασφάλεια του εμβολίου είναι πόσο γρήγορη είναι η αντίδραση των μηχανισμών για τη αξιολόγηση των εμβολίων η οποία και οδήγησε σε διακοπή και επαναξιολόγηση».

...