Περισσότερες από 55 ώρες εργασία την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Μια έρευνα που δημοσιεύεται την ώρα που, ενώ πολλές χώρες συζητούν τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, η ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί και νομιμοποιεί την επικίνδυνη και εξαντλητική αύξηση του ωραρίου σε πολλές δραστηριότητες της αγοράς.

Η παγκόσμια έρευνα για τους θανάτους που οφείλονται στις πολλές ώρες εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environment Intenational, έδειξε ότι το 2016 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών που εργάζονταν. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με το 2000.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας, που βασίστηκε σε στοιχεία από 194 χώρες, αφορούσε ανθρώπους που εργάζονταν 55 ώρες την εβδομάδα και σίγουρα δεν υπολόγισε κάποια κράτη όπως η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη που ετοιμάζεται να ανοίξει την αγορά εργασίας ακόμη και για 65 ώρες δουλειά. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι εργάζονται επί 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 35% να εμφανίσουν εγκεφαλικό και σε ποσοστό 17% να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση με όσους εργάζονται 35 με 40 ώρες την εβδομάδα.

Η έρευνα αφορούσε την περίοδο 2000-2016 και δεν εξέτασε τις συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ επεσήμαναν ότι η αύξηση της τηλεργασίας και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της υγειονομικής κρίσης ενδέχεται να έχουν αυξήσει τους κινδύνους.Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία προφανώς και είναι εντελώς αδιάφορα για την κυβέρνηση της Ν.Δ. που νομοθετώντας κατά παραγγελία συγκεκριμένων επιχειρηματικών και εργοδοτικών συμφερόντων οδηγεί τους εργαζόμενους πέραν των ορίων τους καταργώντας το οκτάωρο και αυξάνοντας αλόγιστα τον χρόνο των υπερωριών.

Η ΑΥΓΗ