Η Πανδημία είναι εδώ

Posted on 07 Ιουλίου, 2020, 12:51 μμ
5 secs

Σε συναγερμό παραμένει η διεθνής κοινότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού με την Αυστραλία να ανακοινώνει περιοριστικά μέτρα στην Μελβούρνη λόγω της έξαρσης μετάδοσης της Covid-19, την ώρα που τα κρούσματα στην Νότια Αφρική ξεπερνούν τα 200.000 και οι νεκροί στην Ινδία τους 20.000.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώρια, Ντάνιελ Άντριους, δήλωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι κάτοικοι σε όλη την Μελβούρνη πρέπει να μείνουν σπίτι, αφού η πολιτεία κατέγραψε νέο ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, που ξεπέρασαν τα 190 εν μία νυκτί.

Εξαιρούνται οι μετακινήσεις για εργασία, σχολείο, ιατρική περίθαλψη και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίας, όπως γινόταν πριν εβδομάδες σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων.

Το νέο «λουκέτο» ξεθωριάζει τις ελπίδες του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, ο οποίος είχε ως στόχο να αρθούν οι περαιτέρω οι περιορισμοί στη χώρα, όπως το κλείσιμο των συνόρων μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της παραλυμένης οικονομίας.

Οι αρχές έκλεισαν τα σύνορα ανάμεσα στις δύο πολυπληθέστερες πολιτείες της Αυστραλίας, τη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια επιστρατεύοντας εκατοντάδες αστυνομικούς και άνδρες των ενόπλων δυνάμεων για την εφαρμογή της απόφασης.

Η πανδημία έως σήμερα έχει προκαλέσει τουλάχιστον 535.025 θανάτους παγκοσμίως και περισσότερες από 11.522.750 μολύνσεις.

Η Νότια Αφρική ξεπέρασε τα 200.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό στην ήπειρο, παρά την επιβολή ορισμένων από τα αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως στα τέλη Μαρτίου τα οποία όμως χαλαρώνουν σταδιακά.

Ειδικότερα, η χώρα μετρά 3.310 νεκρούς και 205.721 κρούσματα με αποτέλεσμα να γίνει η 15η πιο πληγείσα χώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα South Africa Times, οι ασθενείς του Covid-19 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 160.000 μόνο τον τελευταίο μήνα.

Στην Ινδία ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 20.000 θανάτων, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και πλησιάζει πλέον τα 720.000 συνολικά, καθώς η χώρα της νότιας Ασίας συνεχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, εν μέσω των ολοένα πιο δυσοίωνων προβλέψεων για την ινδική οικονομία.

Οι νεκροί και οι ασθενείς αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών μηνών καθώς οι αρχές αίρουν το lockdown στη γιγαντιαία χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων, αφού τα μέτρα άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους άνεργους και ανάγκασαν εταιρείες να κλείσουν.

Η Ινδία ξεπέρασε την Δευτέρα τη Ρωσία και κατατάσσεται πλέον στην τρίτη θέση στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ ξεπεράστηκε το όριο των 130.000 θανάτων, ενώ η χώρα κατέγραψε νέο εξαιρετικά ανησυχητικό ημερήσιο απολογισμό νέων κρουσμάτων μόλυνσης, που ανήλθαν σε σχεδόν 55.000, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης έφτασε σε επίπεδο που αποτελούσε νέο θλιβερό ρεκόρ την Παρασκευή, όταν ανήλθε σε 57.683.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας κατέγραψε 620 νέους θανάτους ασθενών και 20.229 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο. Πλέον στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται επισήμως σε 65.487 νεκρούς επί συνόλου 1.623.284 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Στην Αργεντινή η πανδημία έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε 1.582 ανθρώπους επί συνόλου 80.434 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας του Μεξικού σημείωσε 480 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.902 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να διαμορφώνεται έτσι σε τουλάχιστον 31.119 νεκρούς επί συνόλου 261.750 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

...