Η πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επικοινωνιακές κορώνες για τα social

Posted on 22 Αυγούστου, 2020, 3:33 μμ
6 secs

Για να τα βάζουμε σε μια σειρά τα πράγματα. Άλλο επικοινωνία και άλλο πολιτική.

Η επικοινωνία

– Κεραμέως: οι μάσκες στα σχολεία είναι προσωπική ευθύνη.
— Μαξίμου: Τα social ουρλιάζουν με την Κεραμέως και την κυβέρνηση
– Μητσοτάκης: Οι μάσκες δωρεάν και μπόνους και δωρεάν εμβόλια

Πολιτική

Πρέπει οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να φοράνε μάσκες. Η κοινωνία μετά την καραντίνα έχει πρόβλημα οικονομικό. Το έξοδο αυτό για τους επομένους 9 μήνες θα είναι πάγιο για όλες τις οικογένειες και η υγεία πρέπει να προστατευτεί.

Επιδοτήστε τη μάσκα να μην την χρεωθούν τα νοικοκυριά για το καλό όλης της κοινωνίας.

Ερώτημα

Αλλά πού τα λέω αυτά; Σε αυτούς που μέχρι την πανδημία θεωρούσαν το ΕΣΥ άχρηστο και ότι η υγεία πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί;

Και μετά βγήκαν και χειροκροτούσαν στα μπαλκόνια γιατί βόλευε επικοινωνιακά που το δημόσιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έκανε ό,τι μπορούσε όλη την ημέρα καθημερινά για να σώσει τον κόσμο από τις πρωτόγνωρες συνέπειες μια πρωτοφανούς επιδημίας που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία αν δεν ελεγχόταν,

Σε αυτούς που μέσω μνημονίων και την κοινωνία πνιγμένη οικονομικά από την ανεργία και τους μισθούς πείνας ζητούσαν 5 ευρώ είσοδο στα νοσοκομεία;

Μόνο που ελέω τρόικας εκείνη την εποχή το τι λέγανε τα κοινωνικά δίκτυα ποσώς ενδιέφερε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αφού καλά πουλούσε το παραμύθι της αναλγησίας των γραφειοκρατών από τις Βρυξέλλες.

Και να μην ξεχνάμε κάποιοι όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερηφανεευόταν ότι δεν τους είπε καμιά τρόικα τι θα κάνουν, αλλά ότι ήταν προσωπικές πολιτικές επιλογές. Για να μη χάσει το βραβείο της προσωπικής επιλογής.

Το σήμερα

Σήμερα στο Μαξίμου βρίσκεται η ΝΔ. καλό θα είναι αυτό να μην το ξεχνάει το επικοινωνιακό επιτελείο της. Και από την στιγμή που είναι κυβέρνηση έχει και το βάρος της συντονισμένης και κεντρικής λήψης αποφάσεων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.

Αυτό το έχει καταλάβει ή ακόμα κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το έχουμε καταλάβει εμείς τελικά;

Γιατί την Παρασκευή, για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση έδειξε ότι μόνο συντονισμός δεν υπάρχει στις τάξεις της.

Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδειασε μεγαλοπρεπώς και κατά σειρά, τρεις υπουργούς του: Τη Νίκη Κεραμέως, τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Βασίλη Κικίλια.

Λες και αυτός είναι η αντιπολίτευση και οι τρεις υπουργοί κυβέρνηση. Και οι τρεις έχουν «φιλικές» σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ Σταικούρας και Κικίλιας, αν και κρατήθηκαν στη θέση τους στον τελευταίο ανασχηματισμό, τους αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες. Ειδικά ο κ. Κικίλας είναι πλέον ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοινώνοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία είχε δηλώσει πως ότι το κόστος της θα επιβαρύνει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

Αν μπορούσε θα το έκανε όπως και η Κεραμέως, αλλά είπαμε πρώτα το προφίλ και μετά η πολιτική.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτώμενος εάν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες είχε δηλώσει ότι «εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτήν την κατεύθυνση».

Το εάν χρειαστεί ο πρωθυπουργός την Παρασκευή το έκανε σαφές στον κ. Σταΐκούρα: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες».

Και εγώ αναρωτιέμαι. Στις τηλεδιασκέψεις αυτά τα θέματα δεν τίθενται σε διάλογο; Δεν παρουσιάζονται στοιχεία; Δεν προτείνονται λύσεις. Τελικά μήπως γίνονται για να δοθεί το βίντεο με τον μονόλογο του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους συμμετέχοντες υπουργούς;

Γιατί κυβερνητικό συντονισμό για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως η επόμενη ημέρα της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που αυτή επέφερε διεθνώς, δεν βλέπουμε να υπάρχει.

Βλέπουμε ένα βλέποντας και κάνοντας, ανάλογα με το τι λένε τα social και τι βολεύει το προφιλ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα.

Δηλαδή από το Μαξίμου βλέπουμε όχι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά ένα σχέδιο τι θα πει ο κόσμος.

Τέλος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει πως η πρώτη δόση του εμβολίου θα βρίσκεται στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου. Η πρώτη που τον είχε αδειάσει ήταν η Κομισιόν, για να ακολουθήσει και ο πρωθυπουργός: «Δεν ξέρουμε ακόμα αν το εμβόλιο θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα», δήλωσε.

Και να φανταστεί κανείς ότι στρατολογήθηκαν ακόμα και το ΑΠΕ και η λίστα Πέτσα για να δώσουν δίκιο στον υπουργό.

Πώς; Με ένα μεταχρονολογημένο άρθρο που παρουσίαζε δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της AstraZenecas. Pascal Soriot ως γινόμενες, μετά τη δήλωση Κικίλια, ενώ αυτές είχαν γίνει στις 14 Αυγούστου, τέσσερις ημέρες πριν την δήλωση Κικίλια.

Απλά ο κ. Κικιλιας μέσα στον πόνο του γιατί ο πρωθυπουργός είχε ήδη μεταβιβάσει όλες του τις αρμοδιότητες, στους υφυπουργούς Κοντοζαμάνη και Ράπτη, είπε να κάνει ρελάνς, αναπαράγοντας δηλώσεις της εταιρείας και όχι της Κομισιόν.

Στην περίπτωση Κεραμέως η κυβέρνηση εκτέθηκε ακόμη περισσότερο μετα την ανακοίνωση του εκλεγμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ, δημάρχου Χαλανδρίου ότι ο δήμος θα καλύψει το κόστος της μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της περιοχής.

Πόσο να αντέξει τόση κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη το προφίλ του Κυριάκου τελικά; Είδε και αποείδε έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να ανακοινώσει ότι θα επιχορηγηθούν όλοι οι δήμοι για να διαθέσουν δωρεάν μάσκες στα σχολεία.

Ας ὀψεται όμως. Αν από όλο αυτό το αλαλούμ για την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης βγαίνει και κάτι θετικό για την κοινωνία τότε ας είναι καλά τα social media, που διαμορφώνουν πολιτικές, αντί της ίδιας της κυβέρνησης που οδεύει χωρίς σχέδιο στην πιο μεγάλη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συντακτική ομάδα του independentnews.

...