Η προσπάθεια να ανοίξουν ξανά τα σχολεία έχει γίνει το επίκεντρο της ταξικής πάλης σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι προσπάθειες των κυβερνώντων ελίτ να αναγκάσουν τους δασκάλους και τους μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις, προκειμένου να αναγκάσουν τους γονείς να επιστρέψουν στην εργασία τους για να παράξουν κέρδη, αντιμετωπίστηκε με αυξανόμενη αντίσταση από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και την ευρύτερη εργατική τάξη.

Η επανέναρξη των σχολείων έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες στην εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, η οποία μαίνεται εκτός ελέγχου παγκοσμίως. Κάθε μέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 260.000 άνθρωποι μολύνονται και 5.500 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως λόγω των εγκληματικά αμελητέων πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Σουηδίας – καθοδηγούνται από αξιωματούχους που επιδιώκουν συνειδητά να αναπτύξουν την «ανοσία της αγέλης» βάσει μαζικών λοιμώξεων και θανάτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το επίκεντρο του παγκόσμιου καπιταλισμού, αποτελούν την πιο έντονη έκφραση της διεθνούς προσπάθειας να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Από τις αρχές Ιουλίου, η κυβέρνηση Trump με καθημερινές διακηρύξεις επέμενε ότι όλα τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά – δηλώνοντας ότι «η επιστήμη δεν πρέπει να εμποδίζει» το άνοιγμα των σχολείων , απειλώντας να εκτρέψει την χρηματοδότηση από τα Δημόσια σχολεία που δεν ανοίγουν ξανά σε ιδιωτικά, κοινοτικά και ναυλωμένα σχολεία.

Πιο πρόσφατα, ο Τραμπ προσκάλεσε τον καθηγητή Σκοτ Άτλας του δεξιού Ιδρύματος Χούβερ στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, για να δώσει επίσημη κύρωση για την εκστρατεία ανθρωποκτονίας. Η χώρα υπόδειγμα στην οποία αναφέρθηκε ο Άτλας ως χώρα παράδειγμα για μίμηση για τις ΗΠΑ ήταν η Σουηδία. Τον περασμένο μήνα, αποκαλύφθηκε ότι ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, Anders Tegnell, προώθησε ρητά την πολιτική των ανοιχτών σχολείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της «ανοσίας της αγέλης». Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των θανάτων από το COVID-19 στη Σουηδία να είναι πάνω από εννέα φορές υψηλότερος από τη γειτονική της Φινλανδία. Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής στις ΗΠΑ θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια.

Τη Δευτέρα, ο Άτλας επισκέφθηκε την Ταλαχάσι της Φλόριντα, όπου προέτρεψε τον Ρεπουμπλικανικό Κυβερνήτη Ρον Ντεσάντη να είναι ακόμη πιο επιθετικός στο άνοιγμα των σχολείων. Ήδη, 1,1 εκατομμύρια φοιτητές της Φλόριντα έχουν ξαναρχίσει μαθήματα αυτοπροσώπως, συμβάλλοντας αναμφίβολα στις 9.200 νέες μολύνσεις μεταξύ των παιδιών κατά το δεύτερο μισό του Αυγούστου. Από τις 9 Ιουλίου, υπήρξε αύξηση κατά 191% στον αριθμό των παιδιών που έχουν μολυνθεί σε σχέση με το χρονικό διάστημα πριν ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Τουλάχιστον 611 παιδιά έχουν νοσηλευτεί στην πολιτεία και οκτώ έχουν πεθάνει.

Ομοίως, στη Wall Street, το Δημοκρατικό Κόμμα και οι υποστηρικτές του στα σωματεία δασκάλων συμφωνούν πλήρως με την εκστρατεία για το άνοιγμα των σχολείων. Η μόνη διαφορά τους είναι ότι αντί να χρησιμοποιούν αμβλύ δύναμη, προωθούν τον απατηλό ισχυρισμό ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει «με ασφάλεια», με καλλυντικά μέτρα ασφαλείας.

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Ενωμένης Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (UFT) Michael Mulgrew ανακοίνωσε συμφωνία με τον Δημοκρατικό δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, για να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις της μεγαλύτερης σχολικής περιοχής των ΗΠΑ, με πλήρως ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας που δεν θα κάνουν τίποτα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού σε όλη την πόλη και την περιοχή.

Σε μια προεκλογική ομιλία την Τετάρτη, ο υποψήφιος των Δημπκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Το άνοιγμα των σχολείων μας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, είναι εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ο Μπάιντεν προσέφερε μόνο κριτικές για τον Τραμπ για την «αποτυχία του να διασφαλίσει ότι οι εκπαιδευτικοί και οι διαχειριστές έχουν τον εξοπλισμό, τους πόρους και την εκπαίδευση που χρειάζονται για να ανοίξουν με ασφάλεια υπό τις συνθήκες που βρίσκουμε τώρα».

Οι New York Times, το επιστόμιο του Δημοκρατικού Κόμματος, δημοσίευσαν την Τετάρτη ένα άρθρο γνώμης από τον Νικόλα Κρίστοφ, το οποίο προέτρεπε «να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να επιτρέψουμε στα παιδιά να ξαναρχίσουν με ασφάλεια την προσωπική τους μάθηση». «Είναι παράλογο το ότι επιτρέψαμε να λειτουργούν καταστήματα αλκοολούχων ποτών, γυμναστήρια, καταστήματα όπλων, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης μαριχουάνα διατηρώντας τα σχολεία κλειστά», πρόσθεσε.

Οι ίδιες πολιτικές της άρχουσας τάξης εφαρμόζονται παγκοσμίως, με καταστροφικά αποτελέσματα για την εργατική τάξη.

Στη Βραζιλία, τη χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από την COVID-19 μετά τις ΗΠΑ, ο ακροδεξιός πρόεδρος Τζάιρ Μπολσονάρο βασίζεται σε πολιτικούς και τοπικούς πολιτικούς για να ανοίξει ξανά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των φαινομενικών αντιπάλων του στο Σοσιαλδημοκρατικό της Βραζιλίας Κόμμα (PSDB). Μέσα στην πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων που συνεχίστηκαν στο Manaus, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Αμαζονίου, ξέσπασαν εστίες COVID-19 σε 36 σχολεία.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον δεν απαιτεί από δασκάλους ή μαθητές να φορούν μάσκες προσώπου στις τάξεις. Παρόμοια με τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει πλήρως την εκστρατεία για να ανοίξουν ξανά τα σχολεία, ασκώντας υποτονική κριτική.

Στην Γερμανία η κυβέρνηση άρχισε να ανοίγει ξανά τα σχολεία στις αρχές Αυγούστου ως μέρος ενός ευρύτερου ανοίγματος της οικονομίας, το οποίο προκάλεσε αμέσως ξέσπασμα σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχουν σχέδια για να ανοίξουν ξανά τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, των χωρών που επλήγησαν περισσότερο τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Τα σχολεία άνοιξαν εκ νέου σε όλη τη Γαλλία την Τρίτη, στέλνοντας 12 εκατομμύρια μαθητές πίσω στις τάξεις, ενώ η πανδημία εξαπλώνεται και πάλι σε όλη τη χώρα.

Στη Ρωσία, τα σχολεία άνοιξαν ξανά σε εθνικό επίπεδο την Τρίτη, την ίδια ημέρα που η χώρα ξεπέρασε ένα εκατομμύριο περιπτώσεις COVID-19. Οι αξιωματούχοι δεν λαμβάνουν προφυλάξεις και δεν απαιτούν καν από τους δασκάλους ή τους μαθητές να φορούν μάσκες προσώπου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν σχέδια μετάβασης σε πλήρως διαδικτυακή μάθηση σε περίπτωση εστίας στα σχολεία.

Σε κάθε χώρα, αυτές οι πολιτικές προκαλούν τεράστια αντίθεση. Εκατοντάδες διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως για να καταγγείλουν το άνοιγμα των σχολείων. Πάνω από 100 ομάδες του Facebook έχουν σχηματιστεί για να αντιταχθούν στα νέα ανοίγματα του σχολείου, προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες μέλη παγκοσμίως. Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές έχουν αρχίσει να ιδρύουν στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστραλία, ανεξάρτητες επιτροπές ασφαλείας και υπάρχει αυξανόμενο κλίμα για εθνική και ακόμη και διεθνή απεργία.

Μια έρευνα σε πάνω από 200 Βρετανούς εκπαιδευτικούς και γονείς που διεξήχθη από τον Ιστότοπο του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαπίστωσε πρόσφατα ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν σε μια γενική απεργία για να σταματήσουν το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό το Σάββατο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισότητας (Βρετανία) φιλοξενεί μια διαδικτυακή συνάντηση για να οργανώσει τη διαδεδομένη αντίσταση, η οποία έχει τραβήξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Στη Γερμανία, μια δημόσια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από το Sozialistische Gleichheitspartei (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισότητας) προσέλκυσε εκατοντάδες καθηγητές, μαθητές και γονείς από όλη τη χώρα. Οι μαθητές στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας ίδρυσαν πρόσφατα μια επιτροπή στο σχολείο τους για να οργανώσουν την αντίθεσή τους στα νέα ανοίγματα και να αγωνιστούν για ασφαλείς συνθήκες διδασκαλίας.

Το ερευνητικό ινστιτούτο Datafolha διαπίστωσε πρόσφατα ότι το 80 % των Βραζιλιάνων αντιτίθεται στο άνοιγμα των σχολείων, ενώ το 60 τοις εκατό αναγνωρίζει ότι αυτή η πολιτική «θα επιδεινώσει σοβαρά την πανδημία». Υπάρχει τεράστια υποστήριξη για εθνική απεργιακή δράση, η οποία θα συνάδει στην συνεχιζόμενη απεργία των ταχυδρομικών εργατών, αλλά η Εθνική Συνομοσπονδία Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (CNTE) και άλλα συνδικάτα κάνουν ό, τι μπορούν για να αποτρέψουν αυτό να συμβεί.

Η Επιτροπή Ασφάλειας Κατάταξης και Κατάρτισης των Εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ, που ιδρύθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, έγινε γρήγορα πόλος έλξης για όσους αντιτίθενται στα νέα σχολεία. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και άλλοι εργαζόμενοι σε όλες τις ΗΠΑ και διεθνώς έχουν συμμετάσχει σε δύο διαδικτυακές συναντήσεις που φιλοξενεί η επιτροπή. Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Κατάταξης και Φακέλων του Duval County Educators δημιουργήθηκε για να οργανώσει την τεράστια αντίθεση των εκπαιδευτικών στην περιοχή του Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, ενώ παρόμοιες επιτροπές έχουν δημιουργηθεί στη Νέα Υόρκη, το Ντιτρόιτ, το Τέξας, τη Χαβάη και άλλες πόλεις και πολιτείες σε όλη τη χώρα.

Αντιμετωπίζοντας μια παγκόσμια εκστρατεία από τις κυβερνώντες ελίτ, οι οποίες προτίθενται να ανοίξουν ξανά τα σχολεία και να επιταχύνουν τη διάδοση της πανδημίας, η εργατική τάξη πρέπει να καθοδηγείται από μια παγκόσμια προοπτική. Ενώ τα εκπαιδευτικά σωματεία σε κάθε χώρα προωθούν τον εθνικισμό και υποτάσσουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης στις ανάγκες του συστήματος κέρδους, η πανδημία είναι μια διεθνής κρίση που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω ενός παγκόσμιου συντονισμένου αγώνα από την εργατική τάξη.

Το κεντρικό καθήκον που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές και ολόκληρη η εργατική τάξη είναι να οικοδομήσουν δίκτυα επιτροπών ασφαλείας κατάταξης σε κάθε χώρα, για να κινητοποιήσουν τη συλλογική δύναμη της εργατικής τάξης ως ανεξάρτητη κοινωνική δύναμη. Η απερίσκεπτη επανέναρξη των σχολείων πρέπει να σταματήσει και οι τεράστιοι πόροι που σπαταλούνται για τη διάσωση της εταιρικής και οικονομικής ολιγαρχίας πρέπει να ανακατευθυνθούν για να παρέχουν υπερσύγχρονη τεχνολογία για απομακρυσμένη μάθηση, καθολικές δοκιμές και παροχή προστασίας εισοδήματος και υψηλή – ποιοτική υγειονομική περίθαλψη σε όλους εκείνους που επηρεάζονται από τη θανατηφόρα μετάδοση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισότητας στις ΗΠΑ και τα αδελφά του κόμματα στη Διεθνή Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς αγωνίζονται για να συγχωνεύσουν το αυξανόμενο κίνημα της εργατικής τάξης με την πολιτική προοπτική και το πρόγραμμα του παγκόσμιου σοσιαλισμού: δηλαδή την ορθολογική και δημοκρατικά προγραμματισμένη αναδιοργάνωση της κοινωνίας με βάση την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών και όχι του ιδιωτικού κέρδους.

Έβαν Μπλέικ

Μετάφραση: independentnews.gr

ΠΗΓΗ: www.wsws.org