Η μάσκα δεν επαρκεί ως μέσο προστασίας στα σχολεία

Posted on 23 Αυγούστου, 2020, 7:13 πμ
8 secs

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα για την απόφαση της κυβέρνησης, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών, για τη λειτουργία των τμημάτων σε πλήρη σύνθεση και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους μαθητές σε όλες τις βαθμίδες. Το ότι αρχικά σχεδίαζαν τις μάσκες να τις πληρώνουν καθηγητές και γονείς από την τσέπη τους είναι μόνο μία πλευρά του ζητήματος. Εξίσου σημαντικό είναι ότι αρνούνται να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο αραίωσης. Κι αυτό γιατί οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και η εξεύρεση πρόσθετων αιθουσών δεν είναι στη λογική της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η μάσκα δεν είναι λύση με 25 μαθητές στην τάξη

Η μάσκα δεν είναι λύση όταν στις τάξεις υπάρχουν 25 μαθητές. Δεν είναι μόνο θέση των πανελλαδικών εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) και γονέων, αλλά και επιστημόνων.

“Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών, των γονιών και των εκπαιδευτικών και των υπολοίπων εργαζομένων στο σχολείο και ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό είναι συλλογικά όλα τα μέτρα. Όχι μόνο η μάσκα” επισημαίνει σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο του Αnt1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να οπωσδήποτε να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα.

Απαραίτητο το «σπάσιμο» των τμημάτων και οι ενισχυμένες προσλήψεις εκπαιδευτικών

“Είναι τεράστιος συγχρωτισμός και η μάσκα δεν θα λύσει το πρόβλημα. Θα βοηθήσει αλλά δεν θα το λύσει πλήρως. Γι αυτό είχα προτείνει επανειλημμένα κάθε δήμος κάθε σχολείο να ψάξει μέσα στο ίδιο το σχολείο αν υπάρχουν χώροι που δεν αξιοποιούνται ως αίθουσες ώστε να σπάσουν τα πολύ μεγάλα τμήματα” τονίζει η Αθηνά Λινού.
Τον αποκλεισμό των εκπαιδευτικών από τον δημόσιο διάλογο για την Παιδεία και το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας κατήγγειλε ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του OPEN, χαρακτήρισε ως απολύτως παράλογη την απόφαση για τη λειτουργία των τμημάτων σε πλήρη σύνθεση (25 μαθητές), ενώ μόλις τον Μάιο και με πολύ λιγότερα κρούσματα ημερησίως τα τμήματα λειτουργούσαν εκ περιτροπής, με όριο τους 15 μαθητές ανά τάξη.

«Θα μπαίνουν 20-25 μαθητές σε μια τάξη, όταν σε οποιοδήποτε άλλο κλειστό χώρο επιτρέπονται 2-3» δήλωσε σχετικά με την αναλογία μαθητών ανά τετραγωνικό μέτρο, προτείνοντας τη δημιουργία μικρότερων τμημάτων, έως 15 μαθητές, με την αντίστοιχη ενίσχυση του προσωπικού των σχολείων. Παράλληλα, για τις ανάγκες στέγασης των τμημάτων, μπορούν να αξιοποιηθούν αίθουσες των δήμων και του δημοσίου.

Το αίτημα για αραίωση των μαθητών ανά αίθουσα υποστήριξε και ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η αποφυγή του συγχρωτισμού.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών στα σχολεία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς κι ενώ βρίσκεται σε έξαρση ο κορονοϊός

Τα μέτρα τα οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:

-Έκτακτη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό – Υγειονομική θωράκιση των σχολείων και πρόσληψη επιπλέον προσωπικού
-Αυξημένα τεστ για μαθητές και & εκπαιδευτικούς
-Δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά
-Σχολαστική καθαριότητα αιθουσών και WC – πρόσληψη απαραίτητου και αναγκαίου προσωπικου
-Τάξεις 12 έως 15 μαθητών με προσθήκη ή αναδιαμόρφωση αιθουσών
-Επιτάχυνση των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών
-Προσλήψεις επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού
-Εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω των δημόσιων δικτύων και με παροχή τεχνολογικών μέσων
-Συντονιστικό όργανο Παιδείας και Υγείας ανά Δήμο και επικοινωνία με ΕΟΔΥ – Πολιτική Προστασία για παρακολούθηση και στοχευμένες παρεμβάσεις
-Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα δημόσιας Υγείας

...