4.2 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Μια ελπίδα είχαμε και την έκαναν……. Κύριο θέμα INDE 21/1/2022

Με όμικρον 2 και πολικό ψύχος πορευόμαστε,...

Νίκος Φίλης: Καλώς έπραξε ο δήμαρχος Σπετσών

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, για...

Έφη Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει όλα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈφη Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει όλα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλεύτριας Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τη σημερινή του ανακοίνωση επιβεβαιώνει λέξη προς λέξη όλα όσα ανέφερε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας.

  1. Επιβεβαιώνει -και δεν θα μπορούσε εξάλλου να κάνει διαφορετικά αφού είναι επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημόσια σε όλους-ότι η χώρα προβλέπεται να έχει το 6ο χειρότερο επίπεδο ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.Πανηγυρίζει μάλιστα που η χώρα δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής να είναι τελευταία, αλλά έκτη από το τέλος, κι αυτό χωρίς να συνυπολογίζεται το νέο λοκ-ντάουν. Πολύ ψηλά βάζει τον πήχη η κυβέρνηση…
  2. Επιβεβαιώνει ότι καμία εισοδηματική στήριξη δεν θα έχουν τα νοικοκυριά, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επικαλείται ως απάντηση το επίδομα αναστολής, ενώ αυτό αφορά τους μισθωτούς. Δεν γνωρίζουν στην κυβέρνηση ποιους αφορά η αναστολή σύμβασης εργασίας;
  3. Επιβεβαιώνει ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι, όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά της, δάνειο που αυξάνει τοχρέος των ιδιωτών, την ώρα που έχουν ανάγκη από απευθείας μη επιστρεπτέα επιχορήγηση. Αυτό επανέλαβε εκ νέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνει εδώ και μήνες, όπως επισημαίνουν διαρκώς και οι εκπρόσωποι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το αν πρόκειται για «επιτυχημένο μέτρο» όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, τη στιγμή που μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνει έτοιμη να κλείσει, το αφήνουμε στην κρίση των πολιτών.
  4. Αποκρύπτει επιμελώς την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνει ότι  η χώρα μας θα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020. Αποκρύπτει επιμελώς ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που τέθηκαν από την κυβέρνηση σε αναστολή εργασίας καταμετρώνται ως εργαζόμενοι. Υποθέτουμε, δε,  ότι ως μέτρα που η κυβέρνηση «έγκαιρα» και «μεθοδικά» υλοποιεί «για τη στήριξη των εργαζομένων» εννοεί τη νομοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών και την εν μέσω δεύτερου λοκ-ντάουν απειλή νομοθέτησης της κατάργησης του 8ώρου.Το αν και οι εργαζόμενοι τα αντιλαμβάνονται ως τόσο προστατευτικά αυτά τα μέτρα, το αφήνουμε στην κρίση τους.
  5. Επιβεβαιώνει ότι ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιλέξει να καλύπτουν τους μισθούς των εργαζομένων ακόμη και 100% την περίοδο του λοκ-ντάουν, η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία, δίνοντας ένα οριζόντιο και ανεπαρκές επίδομα. Επιβεβαιώνει το παράδειγμα της Τσεχίας με κάλυψη 100% σε λοκ-ντάουν. Επιβεβαιώνει ότι και στην Ολλανδία το κράτος αναπληρώνει το 90% των μισθών στις επιχειρήσεις που πλήττονται.  Επιχειρηματολογεί ότι στη Σουηδία καλύπτεται το 96% του μισθού, με το 5% έως 12,5% να πληρώνεται από τον εργοδότη, επιβεβαιώνοντας και με αυτό το παράδειγμα ότι το κράτος αναπληρώνει από το 85%έως το 91% του μισθού. Στην κυβέρνηση εξάλλου γνωρίζουν ότι «υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους», όπως ανακάλυψε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης.
  6. Επιβεβαιώνει ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων, αναφέροντας ότι το μόνο που υπήρχε ήταν ένας μερικός συμψηφισμός για τους ιδιοκτήτες με φορολογικές υποχρεώσεις.
  7. Επιβεβαιώνει ότι φέτος δεν υπήρξε και δεν υπάρχει άμεση εισοδηματική ενίσχυση των νοικοκυριών με απευθείας ενέσεις ρευστότητας από το κράτος, παρά μόνο αναβολές πληρωμών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Αυτό που διαρκώς, ωστόσο, παραλείπει να απαντά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι γιατί αφού έχει δράσει «έγκαιρα», «σωστά» και «αποτελεσματικά»,130.000 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους στη χώρα, πάνω από ένας στους δέκα εργαζόμενους λαμβάνει μισθό έως 200 ευρώ, ο μέσος μισθός έχει ήδη μειωθεί κατά 10%, και τα νοικοκυριά έχουν χάσει 4 δισ. του διαθέσιμου εισοδήματός τους (απώλεια 12%). Και όλα αυτά πριν καν εκκινήσει το δεύτερο λοκ-ντάουν.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Αρέσει σε %d bloggers: