Η κοροϊδία της κ. Κεραμέως

Posted on 25 Αυγούστου, 2020, 9:49 πμ
2 secs

Από τις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς προκύπτει ότι δεν υπάρχει σοβαρός κυβερνητικός σχεδιασμός για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών σε αυτή την κρίσιμη φάση που βιώνει η κοινωνία.

Ενώ είχε ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου χτες μάθαμε ότι ενδεχομένως θα ανοίξουν στις 7, αλλά μπορεί και στις 14. Προφανώς οι επιστήμονες αγωνιούν και είναι σαφές ότι δεν έχουν ικανά επιδημιολογικά δεδομένα για ασφαλείς αποφάσεις.

Το υπουργείο Παιδείας εμμένει στην άρνηση για προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξεύρεση πρόσθετων αιθουσών με αποτέλεσμα τα 3/4 του μαθητικού δυναμικού της χώρας να στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες των 20-29 ατόμων, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία τους και την υγεία των μελών των οικογενειών του, καθώς οι επιστήμονες λένε ότι δεν αρκεί η χρήση της μάσκας, αλλά απαιτούνται και αποστάσεις.

Η υπουργός Παιδείας προσπάθησε συνειδητά να παραπλανήσει, κάνοντας λόγο για 17 μαθητές σε κάθε τάξη κατά μέσο όρο! Η πραγματικότητα είναι ότι θα στοιβάζονται 25 παιδιά μέσα στις τάξεις, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε την ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να είναι μέχρι 22 παιδιά ανά τάξη στα Δημοτικά.

Οι υποσχέσεις ότι θα δοθούν ατομικά παγούρια νερού στα παιδιά του Δημοτικού -δωρεά από το ίδρυμα Λασκαρίδη- εξόργισαν ακόμα περισσότερο γονείς και εκπαιδευτικούς.

Νίκος Φίλης: Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων πήγε διακοπές

Ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αναφέρει σε δήλωσή του:

H συνέντευξη τύπου της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως φανέρωσε αυτό που έχει γίνει αντιληπτό εδώ και ημέρες. Ότι η «επιτελική κυβέρνηση» έκανε διακοπές.

Δεν αξιοποίησε την καλοκαιρινή περίοδο ώστε σε συνεργασία με τους δήμους να θωρακίσει υγειονομικά τα σχολεία, δεν μερίμνησε για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, δεν αύξησε τις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση, δεν εξασφάλισε επιπλέον χώρους και αίθουσες ώστε να τηρηθούν οι κανόνες που υπαγορεύουν οι ειδικοί όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αποτυπώθηκε και στην ασάφεια σχετικά με την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση πορεύεται σύμφωνα με την τακτική «βλέποντας και κάνοντας».

Πέραν της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της αόριστης ενίσχυσης του Ολοήμερου προγράμματος, το «σχέδιο» που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας είναι ελλιπές, κατώτερο των αναγκών και ασφαλώς υπολείπεται του σχεδιασμού άλλων χωρών της Ευρώπης και του κόσμου.

Για άλλη μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Να αυξήσει άμεσα τις δαπάνες για την εκπαίδευση, να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να βρεθούν πρόσθετοι χώροι και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, καθώς και να συγκροτήσει συντονιστικό όργανο Παιδείας – Υγείας ανά Δήμο, το οποίο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία θα παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσο και θα προχωρούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητά από την αντιπολίτευση πνεύμα διαλόγου όταν στην πράξη αρνιόταν να συζητήσει οτιδήποτε σχετικό στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει εδώ και καιρό τα αναγκαία, κατά την κρίση του, μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Θα τα επαναλάβει και αύριο στη Βουλή, κατά την αργοπορημένη συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

...