Η Ιταλία έξι μήνες από την επιβολή του lockdown

Posted on 22 Αυγούστου, 2020, 6:13 μμ
3 secs

Πριν από έξι μήνες η Ιταλία έζησε μια απίστευτη καταστροφή εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική και οι ειδικοί παρουσιάζουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Όταν οι ειδικοί κάνουν λόγο στην Ιταλία για ένα δεύτερο κύμα πολλούς τους διαπερνά ένα ρίγος. Το πρώτο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε πριν από έξι μήνες. Δεδομένου του αριθμού των 35.000 νεκρών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η σκέψη ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει και πάλι ανεξέλεγκτη μοιάζει με εφιάλτη.

«Βρισκόμαστε στη φάση του ξεσπάσματος ενός δεύτερου κύματος» δηλώνει ο καθηγητής βιολογίας Ενρίκο Μπούτσι μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica. Σύμφωνα με τον Ιταλό επιστήμονα η κατάσταση βρίσκεται σε σημείο καμπής, ωστόσο υπάρχει ακόμα χρόνος για να αλλάξει κατεύθυνση. Η Ιταλία κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των νεκρών από 1.000 που ήταν την ημέρα στις αρχές Μαρτίου κάτω από 10 και μερικές φορές και κάτω από 5 άτομα. Και ενώ στην αρχή της πανδημίας ήταν περισσότερο οι ηλικιωμένοι που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και είχαν πεθάνει, τις τελευταίες 30 ημέρες διαπιστώνει κανείς πως ο μέσος όρος ηλικίας έχει κατέβει στα 35 έτη.

Παρόλο μάλιστα που αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων το καλοκαίρι λόγω των ταξιδιών οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι 50. Η Ιταλία κατείχε την θλιβερή πρωτιά στους θανάτους στην Ευρώπη στην αρχή της πανδημίας. Οι εικόνες από φέρετρα που μεταφέρονταν από στρατιωτικά φορτηγά στο Μπέργκαμο δεν μπορούν να ξεχαστούν εύκολα.

Μειώνεται κατά πολύ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων

Θερινό σχολείο στο Μιλάνο

Θερινό σχολείο στο Μιλάνο

«Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων φθίνει γιατί μάθαμε να προστατεύουμε τους πιο ηλικιωμένους» δηλώνει ο Φράνκο Λοκατέλι, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων CSS. H ομάδα του συμβουλεύει την κυβέρνηση γύρω από το θέμα. «Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια καταστροφή παρόμοια με την πρώτη φάση της πανδημίας» συμπληρώνει.

Στις αρχές του 2020 η πανδημία βρήκε απροετοίμαστη την Ιταλία. Στις 21 Φεβρουαρίου η είδηση για τον 38χρονο βαριά ασθενή από τη Λομβαρδία έκανε τον γύρο του κόσμου. Οι λοιμωξιολόγοι ήδη μια μέρα νωρίτερα ήταν σε κατάσταση συναγερμού γιατί είχαν εντοπίσει σε ιταλικά δείγματα σιέλου τον νέο ιό που είχε γίνει κατ’ αρχήν γνωστός στην Κίνα.

Στη συνέχεια ερχόταν το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Στις 22 Φεβρουαρίου επιβλήθηκε λοκντάουν σε περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο. Στις 5 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία. Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε ο πλήρης αποκλεισμός της Λομβαρδίας. Στις 10 Μαρτίου επιβλήθηκε γενικό λοκντάουν. Το σύστημα υγείας κατέρρευσε και στις εντατικές δεν υπήρχαν ούτε αρκετά κρεβάτια ούτε επαρκή μηχανήματα για υποστήριξη του αναπνευστικού.

Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου από τους πολίτες

Κάποιες από τις μηνύσεις στρέφονται και κατά του Πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε

Κάποιες από τις μηνύσεις στρέφονται και κατά του Πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε

Οι χρυσοί κανόνες: τηρούμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες και πλένουμε χέρια ήταν πολύ πιο σεβαστοί σε σύγκριση με τη Γερμανία. Το σοκ στο Μπέργκαμο αύξησε την προθυμία του κόσμου να σεβαστεί τους κανόνες.

Μισό χρόνο όμως αργότερα η πίεση των πολιτών που ζητούν να μάθουν τι ακριβώς έφταιξε και οδηγήθηκε η Ιταλία σε αυτή την καταστροφή αυξάνεται. Οι ειδικοί εικάζουν ότι ο ιός είχε κάνει την εμφάνισή του ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019. Τι συνέβη όμως; Αγνοήθηκαν προειδοποιητικά μηνύματα;

Στο Μπέργκαμο η Εισαγγελία διενεργεί έρευνες. Μια ομάδα πολιτών, συγγενών θυμάτων, έχει καταθέσει ήδη 150 μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου. Άλλες 200 μηνύσεις έχουν υποβληθεί για υπέρβαση καθήκοντος και ανθρωποκτονία κατά συρροή. Η Εισαγγελία εν τω μεταξύ έκρινε ότι είναι νομικά αβάσιμες.

Ένα τμήμα των ερευνών επικεντρώνεται στο ερώτημα γιατί δεν κηρύχθηκαν ζώνες απαγόρευσης στο Μπέργκαμο και στα περίχωρα. Πολλοί διερωτώνται εάν τα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών της Ιταλίας είναι επικαιροποιημένα. Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν έγραψε ότι από το 2006 δεν έχουν επικαιροποιηθεί ενώ σχετική ερώτηση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων έμεινε αναπάντητη.

Πηγή: DW

Πέτρα Καμίνσκι (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

...