Οι εκδόσεις Ατρειδών Κύκλος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Ιωάννας Λαδοπούλου- Παπαδοπούλου «Η Επιστροφή της Ευρυδίκης».

, «Η Επιστροφή της Ευρυδίκης»: Το νέο βιβλίο της Ιωάννας Λαδοπούλου – Παπαδοπούλου, INDEPENDENTNEWS

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ

Τί είναι η ποίηση; Από τον Αριστοτέλη μάθαμε πως η ουσία της ποίησης είναι ο ίδιος ο σκοπός της. Να δημιουργεί δηλαδή την ηδονή της καλαισθητικής συγκίνησης και της απελευθερωτικής κάθαρσης αποκαλύπτοντας την αλήθεια.

Το μέσον γι’ αυτόν τον σκοπό γίνεται η σκέψη του ποιητή που ανατρέχει στον Λόγο, αντλώντας το υλικό του μέσα από αναρίθμητες άλλες λέξεις και λεκτικές πηγές, τις οποίες διαλέγει και συντάσσει η έμπνευση και το πάθος του.

Όπως σε κάθε τέτοια ποιητική κι ελεύθερη ανασύνταξη της γλώσσας γίνεται και μια αναδημιουργία της οπτικής του κόσμου, έτσι κι εδώ η Ιωάννα Παπαδοπούλου νικά την αδράνεια και την παθητική αναμονή, που παραμένει θεατής της πραγματικότητας «των ζώντων νεκρών», και ίπταται υπεράνω της.

Πετάει πάνω απ’ αυτήν όχι για να δραπετεύσει αλλά για να την δει πιο καθαρά, μέσα από την άυλη υπερπραγματικότητα των μύθων, των αρχετύπων και των συμβόλων της κοσμογονίας, που ερμηνεύουν ενορατικά τη Δημιουργία του υλικού κόσμου και τη γέννηση του ανθρώπου μέσα στην πυκνή ύλη, για να επαναπροσδιοριστεί η ίδια, αλλά και για να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα μέσα από καίρια ερωτήματα.

Ποιο είναι το πραγματικό νόημα κι ο σκοπός της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης;

Μεταμορφώνεται προς τούτο σε Ευρυδίκη κι Ορφέα και βιώνοντας το αίσθημα του πόνου και κυρίως το σπαρακτικό «γιατί» της απώλειας ενός άδικα ματαιωμένου εκ του θανάτου έρωτα, εκρήγνυται ο λόγος της σε ένα χειμαρρώδες μουσικό ποτάμι, συμπαρασύροντας εικόνες υπερρεαλιστικές, διαυγείς ωραιότητας ιδέες και γοργές μεταβολές αισθημάτων, που τις συνέχει, τις συγκροτεί και τις ζωοδοτεί ορμητικά ο Έρωτας, που κι ο ίδιος επιζητά να γίνει και γίνεται στο τέλος Αγάπη.

Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης έχει εγγραφεί στη συλλογική μνήμη, ως απόλυτος πόνος για τον θάνατο της Ευρυδίκης την ημέρα του γάμου της, καθηλώνοντάς μας στο αδιέξοδο μιας αιώνιας ασφυκτικής θλίψης, η οποία αναζητά και βρίσκει τη λύτρωση μέσα από την υπερβατική, αλλά μάταια και παρηγορητική κάθοδο του Ορφέα στον Άδη.

Εδώ με την «Επιστροφή της Ευρυδίκης» η Ποιήτρια παρακάμπτοντας το στίγμα του θανάτου, ανασυντάσσει αναστάσιμα τον μύθο και τον καθιστά αιτία ανασυγκρότησης του βλέμματός μας προς την αναγκαιότητα της ζωογόνου δράσης και τη συνειδητότητα της διαχείρισης της δικής μας σκέψης και για την προσωπική μας αλλαγή απέναντι στην πραγματικότητα.

Στάση που νικάει τον θάνατο και στο πραγματικό αλλά και στο συμβολικό επίπεδο, ως κατάφαση οίστρου για τη ζωή και την συνύπαρξη, κι ως έρωτα για τις άφθαρτες αξίες του ανθρωπισμού και της ελευθερίας που μπορούν ν’ αναστρέφουν την τρέχουσα πραγματικότητα των ζώντων.

, «Η Επιστροφή της Ευρυδίκης»: Το νέο βιβλίο της Ιωάννας Λαδοπούλου – Παπαδοπούλου, INDEPENDENTNEWS

Συγγραφέας

Ιωάννα Λαδοπούλου- Παπαδοπούλου

isbn: 978-618-84704-2-2­­­