Η εθνικιστική πειρατεία του αγώνα για εμβόλιο κατά του ιού SARS-CoV-2

Posted on July 24, 2020, 3:38 pm
48 secs

Καθώς η πανδημία συνεχίζει να κινείται εκτός ελέγχου και καθώς ο αγώνας για το εμβόλιο θερμαίνεται, διάφορα αμερικανικά θεσμικά όργανα και πολιτικές οντότητες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να ελέγξουν ποιος θα είναι πρώτος στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου εμβολίου κατά του κοροναϊού και πώς θα διανεμηθεί αυτό το εμβόλιο. Αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα κίνητρα πίσω από αυτές τις εξελίξεις που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ευφυές.

Υπάρχουν επί του παρόντος 24 υποψήφια εμβόλια σε κλινική αξιολόγηση, αλλιώς γνωστά ως δοκιμές σε ανθρώπους. Περισσότερα από 140 βρίσκονται σε προκλινικές αξιολογήσεις σε πολλά έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτές που διεξήχθησαν σε κλινικές δοκιμές, μόνο τέσσερις έχουν φτάσει στη φάση της τρίτης κλινικής δοκιμής: AstraZeneca (με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο), Moderna (με έδρα στις ΗΠΑ) και δύο από την Κίνα που παράγονται από τους Sinovac και Sinopharm. Η Pfizer (με έδρα τις ΗΠΑ) ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις δοκιμές φάσης 2Β και 3ης φάσης στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με το STAT News, η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής έχει ορίσει μια επιτροπή για τη δημιουργία πλαισίου για την αρχική διανομή του εμβολίου. Ωστόσο, αυτό παραβιάζει τον ρόλο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και της συμβουλευτικής επιτροπής του, η οποία διατυπώνει συστάσεις για την πολιτική εμβολιασμού. Αυτό περιπλέκεται περαιτέρω από την επιχείρηση Warp Speed, η οποία έχει χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακά κονδύλια για να χρηματοδοτήσει ιδιωτικές εταιρείες βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικών προϊόντων.

Ο Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για τις Λοιμώδεις Ασθένειες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, δήλωσε: «Μεταξύ της ACIP [Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης], και αυτής της νέας επιτροπής, της ομάδας που εργάζεται στο Operation Warp Speed και μόνο όσον αφορά τη συμβολή της γενική κοινότητα, δεν είναι σαφές για μένα ποιος θα λάβει την τελική απόφαση και πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. ”

Κάθε εμβόλιο COVID-19 με βάση τις ΗΠΑ στη φάση τρία χρησιμοποιεί ένα σχήμα δύο δόσεων που δοκιμάζονται σε διάστημα 28 ημέρων. Αυτό σημαίνει ότι οι προμήθειες θα είναι αρκετά περιορισμένες στην αρχή, θέτοντας το κρίσιμο ερώτημα ποια κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό εκείνων που πρέπει πρώτα να έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη δυνητικά σωτήρια θεραπεία. (Το σχήμα δύο δόσεων παρέχει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα που δεν προσφέρει μία δόση.)

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης για το «Pathway to a Vaccine» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου στις 21 Ιουλίου, με εξέχοντα στελέχη φαρμακευτικών προϊόντων ως μάρτυρες, το ζήτημα της δοσολογίας και της διανομής τέθηκε νωρίς κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο Ρεπουμπλικανός βπυλευτής Γκρεγκ Γουόλντεν του Όρεγκον είπε: «Αυτό που πραγματικά είναι χρήσιμο για εμάς και το κοινό είναι να κατανοήσουμε τα σχήματα δύο δόσεων. Όταν μιλάμε για 300 εκατομμύρια δόσεις ή 30 εκατομμύρια δόσεις, μάλλον θα πρέπει να το μειώσουμε στο μισό ως προς τον αριθμό των ατόμων που θα μπορέσουν πραγματικά να εμβολιαστούν σε ένα χειρότερο σενάριο. ”

Στην ακρόαση είχαν κληθεί ως μάρτυρες ο Δρ Mene Pangalos, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca, ξ Δρ Macaya Douoguih, επικεφαλής κλινικής ανάπτυξης και ιατρικών υποθέσεων στην Johnson & Johnson, ο Δρ. Julie Gerberding, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Merck, ο Δρ Stephen Hoge, πρόεδρος της Moderna και ο John Young, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Άλλα σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν από την επιτροπή ήταν η ανησυχία για τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης των εμβολίων, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράκαμψη της απαραίτητης αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων στο γενικό πληθυσμό, καθώς και η ανησυχία ότι σοβαρές αν και σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες σε μικρές κοόρτες ατόμων σε δύο και τρεις φάσεις δοκιμών μπορεί να επιδεινωθούν από τη μαζική διανομή του εμβολίου σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημοκρατικός Frank Pallone τόνισε «Όλοι θέλουμε να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για την COVID-19 το συντομότερο δυνατό, αλλά προτού διανεμηθεί ένα εμβόλιο, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας πρέπει να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και διαθέσιμο σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Ο φόβος μου είναι ότι το FDA θα αναγκαστεί από την κυβέρνηση Trump να εγκρίνει ένα εμβόλιο που στερείται αποτελεσματικότητας. ”

Ο Hoge της Moderna διαβεβαίωσε την επιτροπή: «Πιστεύουμε ότι θα είναι δυνατό με ασφαλή τρόπο να παραχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο σε 12 έως 18 μήνες. Εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο για να βεβαιωθούμε ότι το κάνουμε με έναν απίστευτα υπεύθυνο τρόπο σε όλη τη διάρκεια. ” Η Moderna έλαβε χρηματοδότηση 483 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του Υπουργείου Υγείας τον Απρίλιο. Από τότε που ανακοινώθηκε αυτή η συνεργασία, η τιμή της μετοχής της Moderna αυξήθηκε από 40 $ την μετοχή σε πάνω από 80 $, διπλασιάζοντας την αξία της. Η Moderna κινείται για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές φάσης 3 αυτήν την εβδομάδα.

Ο Δρ. Albert Bourla, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δήλωσε: «Έχουμε δεσμευτεί να καταστήσουμε το αδύνατο εφικτό δουλεύοντας ακούραστα για να αναπτύξουμε και να παράγουμε σε χρόνο ρεκόρ ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για να βοηθήσουμε στον τερματισμό αυτής της παγκόσμιας κρίσης υγείας».

Η Pfizer, η οποία συνεργάζεται με μια μικρή γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, την BioNTech, έλαβε συμβόλαιο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έως και 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου mRNA κοροναϊού. Εν αναμονή του αποτελέσματος των κλινικών δοκιμών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε στη συμφωνία μια αρχική παραγγελία για 100 εκατομμύρια δόσεις με την επιλογή να αποκτήσει επιπλέον 500 εκατομμύρια δόσεις. Η Pfizer και η BioNTech προχωρούν για να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές φάσης 2β και 3 στο τέλος αυτού του μήνα και θα ζητήσουν κανονιστική αναθεώρηση ήδη από τον Οκτώβριο του 2020.

Η Novavax, μια άλλη εταιρεία βιοτεχνολογίας και ανάπτυξης εμβολίων που εδρεύει στις ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Trump Warp Speed, ανακοίνωσε νωρίτερα τον Ιούλιο ότι συνεργάζεται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να επισπεύσει την ανάπτυξη του εμβολίου τους.

Η σύμβαση θα παρέχει στην εταιρεία που εδρεύει στο Μέριλαντ 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία έχει επίσης απονείμει στα στελέχη της μερίσματα μετοχών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ακόμη και αν αποτύχουν οι προσπάθειές τους για παραγωγή βιώσιμου εμβολίου. Στην 33ετή ιστορία της, η εταιρεία δεν έδωσε ποτέ εμβόλιο στην αγορά, αν και η αγοραία αξία της αυξήθηκε από 250 εκατομμύρια σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα στελέχη, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, διαβεβαίωσαν τους νομοθέτες ότι τα προϊόντα τους θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, με τους πιο αόριστους όρους, ο Hoge της Moderna είπε, «Δεν θα το πουλήσουμε με κόστος». Οι αντιρρήσεις και οι ανησυχίες που διατυπώνονται από τα μέλη του Σώματος είναι απλά διατυπώσεις. Όπως αποδεικνύεται από τις ακροάσεις για το Remdesivir, δεν υπάρχει πραγματικός μηχανισμός για την τιμολόγηση. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ήταν στην πρώτη γραμμή παροχής των πόρων για πρόσβαση σε αυτές τις θεραπευτικές. «Θα εκτιμήσουμε το πιθανό εμβόλιό μας σύμφωνα με την επείγουσα παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Young, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Παράλληλα η Novavax έχει ήδη λάβει από την αμερικανική κυβέρνηση επιχορηγήσεις αξίας 388 εκατομμυρίων δολαρίων, μέσω της Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) με το δικαίωμα η CEPI να έχει το δικαίωμα της άρνησης στην παράδοση του εμβολίου σε αναδυόμενες χώρες. Απομένει να καθοριστεί πόσο δεσμευτικές θα είναι αυτές οι συμφωνίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται με την CEPI και τον Gavi, για την αγορά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων COVID-19 για πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Το κόστος μιας τέτοιας τεράστιας προσπάθειας εκτιμάται στα 18,1 δισεκατομμύρια δολάρια, με 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια να πρέπει να δοθούν μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, η πρωτοβουλία απαιτεί δεσμεύσεις από ανεπτυγμένες χώρες να αγοράσουν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δόσεις ενός βιώσιμου εμβολίου. Για τις δεσμεύσεις τους, θα προσφερθούν σε αυτές τις χώρες μερίδια εννέα υποψήφιων εμβολίων που υποστηρίζονται από το CEPI. Αυτές οι ρυθμίσεις διασφαλίζουν την πρόσβαση των κυβερνήσεων σε ένα βιώσιμο εμβόλιο εάν άλλες αποδειχθούν αναποτελεσματικές σε κλινικές δοκιμές.

Όλες αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται για την παραγωγή και διανομή εμβολίων. Ο Klus Stohr, ένας Γερμανός ιολόγος που έπαιξε βασικό ρόλο στον προσδιορισμό του κοροναϊού ως αιτίας του SARS, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προειδοποίησε ότι το 90% του πληθυσμού παραμένει ευάλωτο στον ιό. Όπως και με άλλα αναπνευστικά παθογόνα, πρόσθεσε, η χειμερινή περίοδος θα προκαλέσει ένα άλλο κύμα, πολύ πιο σοβαρό από το παρόν.

Είπε: «Χώρες όπως η Γερμανία μπορεί να έχουν σημαντική ποσότητα εμβολίου έως τις αρχές του επόμενου έτους και μια διάθεση που μπορεί να διαρκέσει τέσσερις, πέντε, έξι μήνες για τους ηλικιωμένους. Η στρατηγική μπορεί να είναι διαφορετική για μια χώρα όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή ή η Χιλή, η οποία μπορεί να μην λάβει ποτέ ούτε μία δόση εμβολίου. Δεν είναι το εμβόλιο που πρόκειται να τερματίσει την πανδημία. Ο ιός θα τερματίσει αυτήν την πανδημία καίγοντας κάθε κομμάτι ξηρού ξύλου που θα βρει. Η φωτιά δεν θα σβήσει πριν επηρεαστεί το τελευταίο ευαίσθητο άτομο. ”

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφατες αβάσιμες κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του γεωπολιτικού αγώνα για «εξασφάλιση προμηθειών για μια επιστημονική ανακάλυψη που θα μπορούσε να προσδώσει τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη», σύμφωνα με την Wall Street Journal. Το πρόσφατο κατηγορητήριο που ασκήθηκε εναντίον Κινέζων πολιτών για απόπειρα κλοπής δεδομένων εμβολίων δεν οφείλεται σε αποδεικτικά στοιχεία για έγκλημα, αλλά για να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να τοποθετηθούν στρατηγικά για να είναι οι πρώτοι που θα κατοχυρώσουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα εμβόλιο για τον κοροναϊό. Ωστόσο, μια τέτοια ασφυξία μπορεί να παρέχει επαρκή κρίσιμη μάζα για να ανθίσουν οι περιφερειακές επιθέσεις.

Η ξαφνική ανησυχία που προέκυψε από τα επιστόμια των οικονομικών ελίτ, όπως οι New York Times και η Washington Post σχετικά με την απόπειρα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας σε αυτήν την στιγμή, θα πρέπει να μετρηθεί ενάντια στις προόδους που έγιναν από τα κινέζικα φαρμακευτικά προϊόντα στον αγώνα εμβολίων. Η Sinopharm, χρησιμοποιώντας ένα εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού, ξεκίνησε μια δοκιμή φάσης 3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βρίσκεται σε εξέλιξη για την πρόσληψη χιλιάδων εθελοντών δοκιμής, ενώ μια άλλη κινεζική εταιρεία, η Sinovac Biotech, ξεκίνησε δοκιμές φάσης 3 στη Βραζιλία στις αρχές του μήνα.

Ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει επίθεση στην προηγμένη θέση του στην ανάπτυξη εμβολίων μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διεξάγει δοκιμές φάσης 3 στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Ωστόσο, οι μετοχές υποχώρησαν επτά τοις εκατό νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα παρά τα θετικά αποτελέσματα στη δοκιμή της πρώτης φάσης που κατέδειξαν τόσο υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων όσο και αποκρίσεις Τ-κυττάρων, αν και οι αποκρίσεις μπορεί να μην ήταν τόσο ισχυρές όσο άλλα εμβόλια. Ο φαρμακευτικός γίγαντας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δεσμεύεται να κατασκευάσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του έτους.

Μετάφραση independentnews

του Benjamin Mateus

ΠΗΓΗ: wsws.org

...