Η δραματική πραγματικότητα διαψεύδει την κυβερνητική ρητορική

Posted on 23 Σεπτεμβρίου, 2020, 12:48 μμ
3 secs

Η μεγάλη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά στην Αθήνα, αναδεικνύει το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι “ανθυγιεινές” πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Επιλογές που οδηγούν πλέον στην καταστροφή: υγειονομική, οικονομική και κοινωνική.

Είναι ενδεικτικό ότι το Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας σταματά να νοσηλεύει κρούσματα κορωνοϊού, ενώ η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) με έγγραφο που απέστειλε προς τις διοικήσεις έξι νοσοκομείων, τους ζητά να μετατρέψουν υπάρχουσες κλίνες Μονάδων αυξημένης Φροντίδας και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε ειδικές ΜΕΘ για την αντιμετώπιση του covid-19. Πρόκειται για τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Ελπίς», «Λαϊκό», «Γεννηματάς» και «Κωνσταντοπούλειο».

Τη διακοπή νοσηλείας κρουσμάτων κορoνοϊού στο νοσοκομείο Νίκαιας σχολιάζει με δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι “καταρρέει το αφήγημα των «χιλιάδων προσλήψεων» και της «θωράκισης» του ΕΣΥ”.

“Η επίσημη καταγγελία των γιατρών για την αδυναμία ενός μεγάλου τριτοβάθμιου Νοσοκομείου του Λεκανοπεδίου, όπως της Νίκαιας, να νοσηλεύσει περιστατικά Covid-19, αποδεικνύει πως οι «αλχημείες των αριθμών» εύκολα καταρρίπτονται. Όση επικοινωνιακή υπεροπλία και αν διαθέτει η κυβέρνηση”, τονίζει ο Α. Ξανθός, προσθέτοντας ότι “είμαστε ακόμα στην αρχή του δεύτερου επιδημικού κύματος και άρχισε ήδη να καταρρέει το αφήγημα των «χιλιάδων προσλήψεων» και της «θωράκισης» του ΕΣΥ”.

“Οι αντοχές της δημόσιας περίθαλψης και των ανθρώπων της εξαντλούνται”, σχολιάζει, ενώ σημειώνει πως “τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, απαιτείται η μέγιστη δυνατή «ένεση» ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μόνιμου και επικουρικού, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας”. “Ειδικά στα νοσοκομεία «πυλώνες» του ΕΣΥ που διαχειρίζονται καθημερινά, πέραν της πανδημίας, και χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα. Το νοσοκομείο της Νίκαιας δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του”, συμπληρώνει και απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Υγείας “να αναλάβει τις ευθύνες του και, με μέτρα έκτακτης ανάγκης, να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, καλύπτοντας αξιόπιστα τις ανάγκες υγείας των πολιτών του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής”.

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας τονίζει ότι «η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει την κυβερνητική ρητορική για ένα ΕΣΥ έτοιμο να αντιμετωπίσει το 2ο κύμα πανδημίας. Την ώρα που τα  κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, με την Αττική να χτυπάει “κόκκινο” και τις κενές κλίνες ΜΕΘ να μειώνονται δραματικά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα μιλώντας για προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που γίνονται αλλά ακόμα δεν έγιναν, για κλίνες ΜΕΘ που από το Μάιο αναπτύσσονται αλλά τελικά είναι λιγότερες σε σχέση με εκείνη την περίοδο, για υγειονομικά πρωτόκολλα που δεν υφίστανται, για μεταρρυθμίσεις στην ΠΦΥ που όμως έχουν αφήσει στο έλεος της πλήρους υποβάθμισης. Αποτέλεσμα του κυβερνητικού αλαλούμ, είναι να οδηγούμαστε με ταχείς ρυθμούς σε ένα νέο lock down με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία».

«Είναι σαφές πλέον, ότι η πολιτική που εφάρμοσε μέχρι τώρα το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί πλέον ούτε τις εντυπώσεις να διασκεδάσει. Οι αντιφάσεις του υπουργείου Υγείας όσον αφορά τα νούμερα των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, η αδιαλλαξία των υπεύθυνων υπουργών που με τις επιλογές τους “στοιβάζουν” καθημερινά τους πολίτες στα ΜΜΜ, η πλήρης έλλειψη ασφάλειας όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, αποδεικνύουν καθημερινά ότι όσο και αν ισχυρίζονται το αντίθετο, υπεύθυνη  είναι η κυβέρνηση και “οι άριστοί” της και όχι οι απείθαρχοι πολίτες. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, με παρεμβάσεις που χαρακτηρίζονται όχι μόνο από  προχειρότητα και επιπολαιότητα αλλά κυρίως από ιδεοληψία. Αντί να αναζητούν αστοχίες στην αντιπολίτευση, να πάψουν να παίζουν με τα νούμερα, αλλάζοντάς τα σε διάστημα 5 ημερών, και ας μας ενημερώσουν επιτέλους υπεύθυνα για τις κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν στα Νοσοκομεία της χώρας. Να  βάλουν τέλος στην επικίνδυνη πολιτική  “εντυπωσιασμού” της κοινής γνώμης και να παρουσιάσουν ένα πραγματικό και συνεκτικό σχέδιο για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ως όφειλαν να κάνουν εδώ και 6 μήνες» αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ν. Σύψας: Νέα μέτρα ακόμη και αύριο – Τα δεδομένα προοιωνίζονται θύελλα

Ανδρέας Ξανθός: Επιστράτευση των διαθέσιμων ΜΕΘ με όρους δημοσίου συμφέροντος

«Ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει»

 

 

...