Απαντητική επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Μ. Σασόλι στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με το «κόψιμο» από το κρατικό κανάλι της ΕΡΤ, της εκπομπής “Europe”.

Η συγκεκριμένη εκπομπή έφερνε κάθε εβδομάδα στο προσκήνιο της ενημέρωσης θέματα Ευρωπαϊκής πολιτικής επικαιρότητας, και όπως αναφέρει στην αρχική του επιστολή ο Δημήτρης Παπαδημούλης «αυτό το πρόγραμμα ήταν -αν όχι το μόνο- ένα από τα ελάχιστα προγράμματα που εστίαζαν ειδικά σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην ορθή ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σε αυτόν τον τομέα».
Επιπλέον, είχε «συνεχή παρουσία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο, διοργανώνοντας προσωπικές συνεντεύξεις με πολιτικές προσωπικότητες καθώς και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα», μεταξύ των οποίων και τον ίδιο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον οποίο απευθύνεται η επιστολή, καθώς και επικεφαλής πολιτικών ομάδων.

Στην απάντησή του ο Νταβίντ Σασόλι «συμμερίζεται πλήρως την άποψή του Δημ. Παπαδημούλη» ότι «πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες, ανεξάρτητες και αμερόληπτες πληροφορίες σχετικά με το έργο του θεσμικού μας οργάνου».
Σημειώνει δε ότι «η διακοπή του τηλεοπτικού προγράμματος “Europe” από την ΕΡΤ περιορίζει τις ευκαιρίες για τους Έλληνες πολίτες να ενημερώνονται για ευρωπαϊκά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή και το μέλλον τους» και τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την κάλυψη των ευρωπαϊκών υποθέσεων από την ΕΡΤ».

Ακολουθούν, η Απάντηση του Νταβίντ Σασόλι και η αρχική Επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη:

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε Παπαδημούλη,

Αγαπητέ Δημήτρη,

Το δικαίωμα στην ενημέρωση και η διαφύλαξη του πλουραλισμού σε όλα τα κράτη μέλη είναι βασική προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για μένα προσωπικά θέμα ύψιστης σημασίας.

Συμμερίζομαι πλήρως την άποψή σας ότι πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες, ανεξάρτητες και αμερόληπτες πληροφορίες σχετικά με το έργο του θεσμικού μας οργάνου.

Σημειώνω λοιπόν ότι η διακοπή του τηλεοπτικού προγράμματος «Europe» από την ΕΡΤ περιορίζει τις ευκαιρίες για τους Έλληνες πολίτες να ενημερώνονται για ευρωπαϊκά ζητήματα που καθορίζουν τη ζωή και το μέλλον τους.

Ενημερώθηκα ότι το Γραφείο Συνδέσμου του Κοινοβουλίου στην Αθήνα έχει ήδη κοινοποιήσει στην ΕΡΤ τη σημασία της παροχής στο ελληνικό κοινό ποιοτικών πληροφοριών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και της μέριμνας του Ευρωκοινοβουλίου στο δικαίωμα της πληροφόρησης και του πλουραλισμού.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την κάλυψη των ευρωπαϊκών υποθέσεων από την ΕΡΤ.

Με εκτίμηση
David Maria Sassoli

 

Θέμα: Διασφάλιση του δικαιώματος πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα στην Ελλάδα

Αγαπητέ Πρόεδρε Sassoli,

Αγαπητέ David,

Σας γράφω για ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με το δικαίωμα στην  πληροφόρηση και τη διαφύλαξη της πολυφωνίας σε ευρωπαϊκά θέματα στην Ελλάδα.

Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι ο μοναδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός στην Ελλάδα. Η αποστολή του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού, τη διασφάλιση του πλουραλισμού καθώς και την ανεξάρτητη και αμερόληπτη μετάδοση πληροφοριών σε όλη την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

Σύμφωνα με την παραπάνω αποστολή, η ΕΡΤ Α.Ε. μετάδιδε μέχρι πρόσφατα ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εurope». Αυτό το πρόγραμμα ήταν -αν όχι το μόνο- ένα από τα ελάχιστα προγράμματα που εστίαζαν ειδικά σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην ορθή ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σε αυτόν τον τομέα. Η εμφάνιση, συζήτηση και ανάλυση των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γενικά είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας, για τα οποία πρέπει να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες.

Αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα, μέσω της παρουσιάστριάς του, κας Εύας Μπούρα, είχε συνεχή παρουσία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο, διοργανώνοντας προσωπικές συνεντεύξεις με πολιτικές προσωπικότητες – μεταξύ άλλων με τον εαυτό σας ως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και Προέδρους των πολιτικών ομάδων – καθώς και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

Κατά την πρώτη φάση της άνευ προηγουμένου κρίσης του COVID-19, η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΡΤ Α.Ε. ανέβαλε μια σειρά από τα προγράμματά της σχετικά με τους κανόνες προστασίας που εγκρίθηκαν.

Η σταδιακή χαλάρωση των επιβαλλόμενων περιοριστικών μέτρων οδήγησε στη σταδιακή αποκατάσταση της μετάδοσης των προγραμμάτων της. Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε να μην αποκαταστήσει τη μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος “EUROPE” αλλά να την ακυρώσει. Αυτή η ανησυχητική απόφαση θα οδηγήσει σε λανθασμένες και ανεπαρκείς πληροφορίες των Ελλήνων πολιτών σχετικά με εξαιρετικά σημαντικά θέματα που καθορίζουν τη ζωή και το μέλλον τους , ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πιστεύω ότι συμμερίζεστε την ανησυχία μου και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί το δικαίωμα ενημέρωσης και να προστατευθεί ο πλουραλισμός σε όλα τα κράτη μέλη.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης