Δραματική είναι η κλιματική αλλαγή που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι από το 1994 ως το 2017 έχουν εξαφανιστεί από την επιφάνεια της Γης συνολικά 28 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα δορυφόρων από τον Βόρειο και Νότιο πόλο, βουνά και παγετώνες ώστε να μετρήσουν την απώλεια των πάγων λόγω της υπερθέρμανσης που προκαλείται από την αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν το επίπεδο απώλειας πάγων ως «συγκλονιστικό» και προειδοποίησαν ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις τους μέχρι το τέλος του αιώνα η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει κατά ένα μέτρο. Η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε δορυφορικές έρευνες παγετώνων στη Νότια Αμερική, την Ασία, τον Καναδά και άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν οι πάγοι λιώνουν σε αυτόν τον ρυθμό, ο πλανήτης χάνει ένα μέρος της ικανότητάς του να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία. Ο πάγος εξαφανίζεται και η θάλασσα ή το έδαφος που υπάρχει από κάτω απορροφά όλο και περισσότερη θερμότητα, αυξάνοντας περαιτέρω τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Επίσης, η απώλεια παγετώνων σε οροσειρές απειλεί να εξαφανίσει πηγές γλυκού νερού από τις οποίες εξαρτώνται οι τοπικές κοινότητες.