Η σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα τον COVID και θα είναι η πρώτη σε μια σειρά τακτικών συζητήσεων που οι 27 επικεφαλής των κρατών-μελών του μπλοκ έχουν δεσμευτεί να έχουν σχετικά με την πανδημία.

Στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ, στις 19:30, θα βρεθούν τα σενάρια για πανευρωπαϊκό lockdown.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ με επιστολή του χθες, ζήτησε από τους αρχηγούς 27 κρατών – μελών να απαντήσουν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπη

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, στην επιστολή, ο Σαρλ Μισέλ ζητεί από τους ηγέτες να τοποθετηθούν με βάση τα ακόλουθα:

1. Αξιολόγηση του πώς θα προχωρήσουν συλλογικά σε γρήγορα τεστ, κάτι που θα συνεπαγόταν, ειδικότερα, διερεύνηση μιας κοινής προσέγγισης για την ανάπτυξη και τη χρήση τους, ενδεχομένως λαμβάνοντας υπόψη κοινά κατώφλια απόδοσης και καλύτερη παρακολούθηση και ελέγχους μετά την ανάπτυξη των δοκιμών.

2. Ποια εργασία έχει δρομολογηθεί για την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ σε σχέση με τα γρήγορα αποτελέσματα και στο πλαίσιο των ενδοκοινοτικών ταξιδιών.

3. Ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία προς την κοινή μας προσέγγιση στα εμβόλια. Αυτό περιλαμβάνει ενδεχομένως την επεξεργασία κριτηρίων διανομής μεταξύ των κρατών μελών, έναν κοινό κατάλογο ομάδων προτεραιότητας για τη λήψη εμβολίων και την πρόληψη υλικοτεχνικών συμφόρησης.

4. Ποιο το πεδίο διευκόλυνσης της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των κρατών – μελών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τα οποί σύμφωνα «στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του ιού και της αποτελεσματικότητας της αντιμετώπισης, ενισχύουν καλά στοχοθετημένα τεστ, διευκολύνουν την ανίχνευση επαφών, βελτιώνουν τις προετοιμασίες για εκστρατείες εμβολιασμού και διατηρούν την πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως εξοπλισμό εμβολιασμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία στην ενιαία αγορά όλων των εμπορευμάτων, και διευκολύνουν τα ασφαλή ταξίδια».

Παράλληλα, η Γαλλία μπαίνει σε γενικό lockdown μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, αφήνοντας ανοιχτά μόνο τα σχολεία, τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό. Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι το δεύτερο κύμα πιθανόν να  είναι χειρότερο από το πρώτο.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία οι αρχές προχωρούν σε μίνι lockdown, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων καθώς και απαγόρευση συναντήσεων μεταξύ ανθρώπων που προέρχονται από περισσότερα από δύο νοικοκυριά, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά 16.774 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 481.013.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 89 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων στη χώρα αυτή να φθάνει τους 10.272.

Στην ίδια κατεύθυνση με τη Γερμανία κινούνται ΒέλγιοΠολωνία και Τσεχία που δοκιμάζονται από το νέο κύμα της πανδημίας.

Στην Ιταλία, η πανδημία έπληξε και την Scala του Μιλάνου, καθώς τουλάχιστον 27 εργαζόμενοι (18 τραγουδιστές και τραγουδίστριες, 9 μουσικοί) προσβλήθηκαν από τον ιό.

Όλοι τέθηκαν σε καραντίνα τους οι υπόλοιποι εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε τεστ, ενώ αναβλήθηκαν και όλες οι πρόβες.

Στην Πορτογαλία καθώς καταγράφεται νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων αποφασίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, βασικό θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11:00 αναμένεται να αποτελέσει η αντιμετώπ[ιση της πανδήμίας αν και δεν βρίσκεται στα θέματα της συνεδρίασης.