«Χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα: Ευρωπαϊκή λύση για ελάφρυνση χρέους ή έστω διαγραφή του ‘κορονοχρέους’, αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι το 2023 και διπλασιασμό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με θέμα: «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Έκθεση σχετικά με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 2020».

Στη συζήτηση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκπροσώπησε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ την Κομισιόν ο Εκτελεστικός αντιπρόεδρος, ορισθείς Επίτροπος για το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Απευθυνόμενος προς τους Β. Ντομπρόβσκις και Κρ. Λαγκάρντ ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:

«Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού της ΕΚΤ είναι θετικά βήματα. Ωστόσο η ένταση της κρίσης, η διάρκεια της πανδημίας, το μέγεθος της ύφεσης, η μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους πάνω από το 100% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη δείχνουν με αριθμούς, ότι τα βήματα αυτά είναι ανεπαρκήΧρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα.

Κα Λαγκάρντ, σε συνεργασία με την Κομισιόν πρέπει να κάνετε ‘ό,τι χρειάζεται’ –whatever it takesγια να μην βυθιστεί η Ευρωζώνη σε μια κρίση χρέους και για να μην γνωρίσει η Ευρώπη μια μεγάλη υπαρξιακή κρίση. Γι’ αυτό και σε συνέχεια των όσων είπατε πέρυσι τον Μάρτιο, πρέπει να σκεφτείτε ‘έξω από τα εσκαμμένα’ –out of the box– και όχι με τη ‘συνήθη τακτική’ του business as usual.

Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση για την ελάφρυνση του χρέους ή έστω διαγραφή του κορονοχρέους, που δημιούργησε η πανδημία. Γιατί σπεύσατε να απορρίψετε ως αδιανόητη, μία τέτοια πρόταση που προτείνουν πάνω από 100 οικονομολόγοι διεθνούς εμβέλειας;

Επιπλέον, πρέπει να αναστείλουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας μέχρι το 2023 και να διαμορφώσουμε ένα ρεαλιστικότερο Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τέλος το θετικό βήμα του Ταμείου Ανάκαμψης χρειάζεται μεγαλύτερη δύναμη πυρός -έναν διπλασιασμό των κονδυλίων από τα 750 δισ. στο 1,5 τρις. ευρώ.

Σας ευχαριστώ».

Απαντώντας στον Δημ. Παπαδημούλη και σε άλλους ευρωβουλευτές, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Βέβαια θα χρειαστεί στήριξη της ενίσχυσης, γιατί ελλοχεύει και τρίτο κύμα το οποίο υπονομεύει την ανάκαμψη. Γι΄αυτό ο δημοσιονομικός προσανατολισμός είναι σημαντικός δεδομένης της συρρίκνωσης της οικονομίας της ΕυρωζώνηςΘα χρειαστεί, λοιπόν, στήριξη για να αποφύγουμε απότομες μειώσεις και να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα βέβαια θα πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά και να λάβουν υπόψη την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα. Όσο κρατά η δημοσιονομική στήριξη, τόσο η ποιότητά της αποκτά σημασία.

Το σχέδιο Ανάκαμψης προσφέρει για πρώτη φορά έναν αντικυκλικό κοινοτικό προϋπολογισμό -κάτι που θα καταστήσει διαρθρωτικά ισχυρότερες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, μειώνοντας τις αποκλίσεις στην ανάπτυξη και στο εισόδημα. Επίσης θα πρέπει να εξετάσουμε και τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».