Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με 72 υπέρ, 16 κατά και 27 αποχές υπερψήφισε τροπολογία της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που υιοθετεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπισθούν τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό ως δημόσιο αγαθό. Τα δύο μέλη της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη και Ευρυπίδης Στυλιανίδης απείχαν, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη του ΕΛΚ (στο οποίο μετέχει η ΝΔ) ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απέρριψε, επίσης, με μεγάλη πλειοψηφία (99-10) κάθε ιδέα για «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για μη ιατρικούς σκοπούς, όπως π.χ. για αεροπορικά ταξίδια, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η Αριστερά λέει ότι η υγεία και κατ ’επέκταση τα εμβόλια για τον COVID είναι δημόσιο αγαθό

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου:

Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, -παρουσία του Γ. Διευθυντή του WHO Dr Ghebreyesus – υπερψήφισε τροπολογία της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (72 υπέρ-16 κατά) που υιοθετεί την πρόταση Αλ. Τσίπρα να αντιμετωπισθούν τα εμβόλια COVID ως δημόσιο αγαθό ενώ απέρριψε, επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (99-10), κάθε ιδέα για “πιστοποιητικό εμβολιασμού” για μη ιατρικούς σκοπούς, όπως π.χ. για αεροπορικά ταξίδια, όπως προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης.
Και με χαροποιεί γιατί σε αυτές τις δυο προτάσεις φανερώνεται ξεκάθαρα η διαφορά της προόδου από τη συντήρηση.
Η Αριστερά λέει ότι η υγεία και κατ ’επέκταση τα εμβόλια για τον COVID είναι δημόσιο αγαθό, και πρέπει να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Λέει ότι αυτό δεν είναι πεδίο για να βγάλουν κάποιοι λεφτά.
Η Δεξιά, όπως φάνηκε από την στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη στην Βουλή όταν συζητήθηκε το θέμα, αδιαφορεί για αυτό. Το κερδος για εκείνους είναι πάνω από τους ανθρώπους. Αν συμφωνήσει με μια τέτοια πρόταση το κάνει μόνο πιεζόμενη. Την ενδιαφέρει να επιβάλει περιορισμούς, να διαχωρίσει τον κόσμο, να τον εξαναγκάσει και όχι απαραίτητα να τον πείσει.
Αυτή είναι μια διαφορά φιλοσοφίας. Μια βαθιά διαχωριστική τομή.