Ερώτηση με θέμα «Διαφύλαξη του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός» από τις αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες της Κυβέρνησης ΝΔ» κατέθεσαν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Παιδείας Ν. Φίλη, της Τομεάρχη Πολιτισμού Σ. Αναγνωστοπούλου, του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χ. Σπίρτζη και της Τομεάρχη Οικονομικών, Ε. Αχτσιόγλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και ο κατάλογος των βουλευτών που συνυπογράφουν

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Πολιτισμού & Αθλητισμού
Οικονομικών
Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Διαφύλαξη του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός» από τις αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες της Κυβέρνησης ΝΔ»

Τα ξημερώματα της 19ης Μαΐου αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν βίαια στο κτίριο του  αυτοδιαχειριζόμενου πολιτιστικού χώρου – θεάτρου «Εμπρός», το οποίο έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, και έλαβε χώρα η εκκένωσή του και το παράνομο σφράγισμά του με τσιμεντόλιθους.
Εκατοντάδες πολίτες όμως δεν πτοήθηκαν από την εγκληματική τακτική της παρούσας Κυβέρνησης να τσιμεντώνει χώρους και μνημεία πολιτισμού και το βράδυ του Σαββάτου ανακατέλαβαν το ιστορικό κτίριο. Εν συνεχεία, για πολλοστή φορά η Κυβέρνηση επέδειξε εκδικητική στάση και επιχείρησε για δεύτερη φορά τη σφράγιση με λαμαρίνες των εισόδων του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου. Τελικά, οι διαδικασίες σφράγισης του κτιρίου διακόπηκαν, καθώς  ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε μήνυση. Επισημαίνεται ότι η  μήνυση έγινε μετά τη διαπίστωση ότι οι εργασίες σφραγίσματος δεν είχαν άδεια από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, όπως θα έπρεπε όταν επιχειρείται παρέμβαση σε μνημείο αρχιτεκτονικής μνήμης της πόλης.
Επειδή το θέατρο Εμπρός αποτελεί τόπο ανεξάρτητης πολιτιστικής δημιουργίας και κοινωνικής δράσης, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης, καθώς από το 2011 έχει φιλοξενήσει πάνω από 400 θεατρικά έργα από εκατοντάδες καλλιτέχνες που  παρουσίασαν αφιλοκερδώς  και με ελεύθερη είσοδο την καλλιτεχνική τους πρόταση. Επιπλέον, έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας, εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια.
Επειδή το κράτος πρέπει να μεριμνά για το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη έκφραση και στους ελεύθερους χώρους.
Επειδή το σφράγισμα του χώρου επιχειρήθηκε αυθαίρετα χωρίς άδεια από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν την Κυβέρνηση σε αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες προκειμένου να κλείσει το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός»;
2. Ποιο είναι το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός»;
3. Συμφωνούν ότι πρέπει διαφυλαχθεί ο πολιτιστικός και ιστορικός χαρακτήρας του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός» και αυτό να παραμείνει ανοικτό στην κοινωνία;
4. Δεσμεύονται ότι η Κυβέρνηση θα απέχει εφεξής από παρόμοιες αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες σφράγισης του χώρου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Φίλης Νίκος
Αναγνωστοπούλου Σία
Σπίρτζης Χρήστος
Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάρκου Κώστας
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πούλου Γιώτα
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης