Ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού για τη διαφάνεια και την πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα της πανδημίας

Posted on 07 Δεκεμβρίου, 2020, 6:49 μμ
2 secs

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του Τομεάρχη Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Ρεθύμνου Α. Ξανθού σχετικά με τη διαφάνεια και την πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα της πανδημίας.

Ο Υφ. Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνης όχι μόνο απέφυγε να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης, δηλαδή το συνομολογούμενο αίτημα για διαφάνεια, αλλά επιτέθηκε με πρωτοφανείς ύβρεις ενάντια στο σύνολο της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς μας “πολιτικές ύαινες” οι οποίες καραδοκούν για τα “λιγοστά λάθη” της Κυβέρνησης της ΝΔ ώστε να τα αναπαράγουν χαιρέκακα.

Ο κος Κοντοζαμάνης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ότι δεν έχει καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις πολιτικής παραγνωρίζοντας προφανώς τις κατατεθειμένες προτάσεις μας από την αρχή της πανδημίας (π.χ. για σύσταση διακομματικής επιτροπής συντονισμού, για την εμπλοκή της ΠΦΥ στη διαχείριση της κρίσης, για την αποζημίωση των διαγνωστικών τεστ Covid-19 κ.α.). Έχοντας απώλεσει κάθε αίσθηση του μέτρου, έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για διασπορά ψευδών ειδήσεων και λαϊκισμό, τη στιγμή που το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας αναγνωρίζει και μας πιστώνει τη λογική υπευθυνότητας και συναίνεσης την οποία επιδείξαμε αταλάντευτα καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Επιχειρώτας να περιβάλλει με μία αδόκιμη και σκοταδιστική λογική το έργο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο κος Κοντοζαμάνης απάντησε ότι σε περίπτωση δημοσιοποίησης των πρακτικών της Επιτροπής, πράγμα το οποίο έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τροπολογία, θα διακυβεύετο η εμπιστευτικότητα και μυστικότητα των συνεδριάσεων. Μάλιστα σε μία εκδήλωση μνημειώδους άγνοιας ο Αν.Υπ. Υγείας παραλλήλισε τα πρακτικά μίας επιστημονικής επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων με τα πρακτικά δικαστηρίων!

Ο κος Α. Ξανθός επέμεινε στην ουσία της ερώτησής του ως προς το τι εισηγήθηκε η Επιτροπή σε μείζονες εξάρσεις, σε κλειστές δομές, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε στρατιωτικές μονάδες, ως προς τις εκκλησιαστικές λειτουργίες, τα σχολεία, τον τουρισμό κ.α. Τόνισε ότι η αυταρέσκεια και η αλαζονεία την οποία συστηματικά επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ οδηγεί στην υποτίμηση του κινδύνου με ολέθριες συνέπειες.

Εύλογα δε ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διερωτήθηκε εάν η αμφιλεγόμενη στάση της ηγεσίας του Υπ. Υγείας ως προς τα “διπλά μητρώα” του ΕΟΔΥ και τη συσκότιση του έργου της Επιτροπής είναι αποκύημα ενδοκυβερνητικής κόντρας και παιχνιδιών εξουσίας μεταξύ των κυβερνώντων και των εποπτευόμενων φορέων, όπως εξάλλου καταδεικνύει και η μεταξύ ΓΓ Δημόσιας Υγείας και προέδρου του ΕΟΔΥ παλαιότερη αλληλογραφία η οποία διέρρευσε στον Τύπο.

Τέλος, ο κος Α. Ξανθός κατέληξε ότι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια κοινωνική τραγωδία, η Κυβέρνηση της ΝΔ εμμένει ιδεοληπτικά στη δυσανεξία της στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και τη διαφάνεια.

...