Επιχείρηση «Κόνδορ»: Το δίκτυο που τρομοκράτησε και στοίχειωσε τη Νότια Αμερική

Posted on 04 Σεπτεμβρίου, 2020, 2:59 μμ
30 secs

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οκτώ στρατιωτικές δικτατορίες που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ σχεδίασαν από κοινού τη διασυνοριακή απαγωγή, βασανισμό, βιασμό και δολοφονία εκατοντάδων πολιτικών αντιπάλων τους. Τώρα ορισμένοι από τους δράστες αντιμετωπίζουν επιτέλους τη δικαιοσύνη.

Η επιχείρηση «Κόνδορ» εμφανίστηκε λίγο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή που έριξε την κυβέρνηση της «Λαϊκής Ενότητας» του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Στη δεκαετία του ’70, με βάση αυτήν την επιχείρηση, οι στρατιωτικές δικτατορίες στην Νότια Αμερική, καθιερώνοντας μια στενή συνεργασία μεταξύ των μυστικών τους υπηρεσιών ενάντια στην εξάπλωση της επανάστασης σε όλη τη Λατινική Αμερική, υπό την καθοδήγηση της CIA, αντάλλαζαν έγγραφα και αιχμαλώτους, σχεδίαζαν και εκτελούσαν από κοινού, στη μία ή την άλλη χώρα, φοβερά εγκλήματα σε βάρος στελεχών της αντιπολίτευσης.

Η ιστορία των Larrabeiti

Τελευταία φορά που ο Anatole Larrabeiti είδε τους γονείς του, ήταν τεσσάρων ετών. Ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου 1976, μια μέρα μετά τα γενέθλιά του. Θυμάται τις βολές, τις φωτεινές λάμψεις και τη θέα του πατέρα του ξαπλωμένου στο έδαφος, έξω από το σπίτι τους σε ένα προάστιο του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής , με τη μητέρα του να βρίσκεται δίπλα του. Στη συνέχεια, ο Larrabeiti θυμάται να απομακρύνεται από ένοπλη αστυνομία, μαζί με την 18χρονη αδερφή του, Victoria Eva.

Τα δύο παιδιά έγιναν κρατούμενοι. Αρχικά, κρατήθηκαν σε ένα βρώμικο γκαράζ επισκευής αυτοκινήτων που είχε μετατραπεί σε κρυφό κέντρο βασανιστηρίων. Αυτό βρισκόταν σε άλλο μέρος του Μπουένος Άιρες, της πόλη στην οποία είχαν μετακομίσει οι γονείς τους τον Ιούνιο του 1973, με χιλιάδες αριστερούς μαχητές και πρώην αντάρτες που έφυγαν μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα στην πατρίδα τους την Ουρουγουάη. Τον επόμενο μήνα, τον Οκτώβριο του 1976, ο Anatole και η Victoria Eva μεταφέρθηκαν στο Μοντεβιδέο, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης , και κρατήθηκαν στην έδρα των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, μεταφέρθηκαν σε μια τρίτη χώρα, τη Χιλή.

Τα δύο παιδιά τα εγκατέλειψαν σε μια μεγάλη πλατεία, την πλατεία Plaza O’Higgins, στο λιμάνι της Χιλής στο Valparaíso, στις 22 Δεκεμβρίου 1976. Ήταν σαν να είχαν πέσει από τον ουρανό. Την επόμενη μέρα, τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ορφανοτροφείο και από εκεί στάλθηκαν σε ανάδοχη οικογένεια.

Όταν ήταν επτά ετών, ο Anatole Larrabeiti ανακάλυψε την αληθινή του ταυτότητα, χάρη στην επιμονή της γιαγιάς του, Angélica, η οποία αναζητούσε τα αδέλφια. Η ιστορία των παιδιών εμφανίστηκε στον Τύπο της Χιλής, αν και οι τίτλοι ισχυρίστηκαν ότι εγκαταλείφθηκαν από αγνώστους «κόκκινους τρομοκράτες γονείς». Κατά τα επόμενα χρόνια, η είδηση των παιδιών που εξαφανίστηκαν εξαπλώθηκε από μια ανθρωπιστική οργάνωση σε άλλη, προτού φτάσει τελικά στη βραζιλιάνικη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Clamour, η οποία είχε ακτιβιστές στη Valparaíso, την πόλη της Χιλής όπου ζούσαν ο Larrabeiti και η αδερφή του. Μετά από ενημέρωση, οι ακτιβιστές φωτογράφισαν κρυφά τα παιδιά στο δρόμο τους για το σχολείο και έστειλαν φωτογραφίες στην Angélica. Αναγνώρισε αμέσως τα εγγόνια της.

Με συμφωνία με τους βιολογικούς παππούδες τους, τα παιδιά παρέμειναν με τους υιοθετημένους γονείς τους στη Χιλή. «Ήταν καλοί γονείς», λέει ο Larrabeiti, για το ζευγάρι που τους υιοθέτησε. «Διατήρησαν τους δεσμούς με την Ουρουγουάη και είχαμε ψυχολογική υποστήριξη, την οποία χρειαζόμουν όταν έγινα πολύ θυμωμένος έφηβος».

Σήμερα, ο Anatole Larrabeiti είναι 47 χρονών, εισαγγελέας. «Έχω αποφασίσει να ζήσω χωρίς μίσος», λέει στο ρεπορτάζ του Guardian. «Αλλά θέλω να γνωρίζουν οι άνθρωποι».

Αυτό που ο Larrabeiti θέλει να γνωρίζουν οι άνθρωποι είναι ότι η οικογένειά του ήταν θύματα ενός από τα πιο φρικτά διεθνή δίκτυα τρόμου του 20ού αιώνα. Ονομάστηκε Επιχείρηση Condor, λόγω του Κόνδορα των Άνδεων, του αρπακτικού πτηνού που ανεβαίνει πάνω από τις Άνδεις και ένωσε οκτώ στρατιωτικές δικτατορίες της Νότιας Αμερικής – Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη, Βολιβία, Παραγουάη, Βραζιλία, Περού και Εκουαδόρ – σε ένα ενιαίο δίκτυο τρομοκρατίας.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης

Χρειάστηκαν δεκαετίες για να αποκαλυφθεί πλήρως αυτό το σύστημα, το οποίο επέτρεψε στις κυβερνήσεις να στέλνουν ομάδες θανάτου η μία στην άλλη για να απαγάγουν, να δολοφονήσουν και να βασανίσουν αντίπαλους ή ύποπτους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν για πάντα από στρατιωτικές κυβερνήσεις στη δεκαετία του 1970 και του 80.

Τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε για την επιχείρηση «Κόνδορ» εμφανίστηκαν μόνο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της. Υπήρχαν επίσημα γραφεία συντονισμού σε πολλές χώρες και το δίκτυο δημιούργησε σημαντική γραφειοκρατία καθώς έγγραφα και κρυπτογραφημένα μηνύματα στάλθηκαν μπρος-πίσω μέσω ενός αποκλειστικού δικτύου επικοινωνιών που ονομάζεται Condortel. Αλλά εκείνη τη στιγμή τα θύματα δεν κατάλαβαν την κλίμακα της διεθνούς συνωμοσίας.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι γνώσεις του κοινού σχετικά με την Επιχείρηση περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ένα σκοτεινό σημείωμα του FBI που αναφέρθηκε σε ένα βιβλίο, που δημοσιεύθηκε το 1980, από τους δημοσιογράφους John Dinges και Saul Landau. Διερεύνησαν τις δολοφονίες ενός πρώην πρεσβευτή της Χιλής και του βοηθού του, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην Ουάσιγκτον το 1976 από τους πράκτορες του Πινοσέτ. Σε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα που στάλθηκε λίγο μετά τις δολοφονίες, ένας αξιωματικός του FBI έγραψε: «Η επιχείρηση Condor είναι το κωδικό όνομα για τη συλλογή, ανταλλαγή και αποθήκευση δεδομένων πληροφοριών σχετικά με αριστερούς, κομμουνιστές και μαρξιστές, που δημιουργήθηκε πρόσφατα μεταξύ των συνεργαζόμενων υπηρεσιών στη Νότια Αμερική». Στη συνέχεια, το σημείωμα ανέφερε «μια πιο μυστική φάση» του Condor, η οποία «περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικών ομάδων από χώρες μέλη που πρόκειται να ταξιδέψουν οπουδήποτε στον κόσμο για να επιβάλουν κυρώσεις.

Για πολλά από τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν εκείνη την εποχή βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία και στα «Αρχεία του Τρόμου» που αποκαλύφθηκαν από τον δικηγόρο και πρώην πολιτικό κρατούμενο Μαρτίν Αλμάδα το 1992 στην Παραγουάη. Στα Αρχεία του Τρόμου, αποκαλύπτεται η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Λατινικής Αμερικής και ο ρόλος των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών και των υπαλλήλων των πρεσβειών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία προέρχονται από έγγραφα πληροφοριών των ΗΠΑ που ασχολούνται με την Αργεντινή και αποχαρακτηρίστηκαν κατόπιν εντολής του Μπαράκ Ομπάμα. Το 2019, οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την παράδοση 47.000 σελίδων στην Αργεντινή. Αυτά τα έγγραφα δείχνουν πόσο καλά γνώριζαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης τι συνέβαινε σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική και πόσο λίγο νοιαζόταν, Μάλιστα, σε ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο που παραδόθηκε στην Αργεντινή από τις ΗΠΑ πέρυσι, αποκαλύπτεται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δυτικής Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας διερεύνησαν ακόμη και τη δυνατότητα αντιγραφής τουλάχιστον μέρους της μεθόδου Condor στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό τον Σεπτέμβριο του 1977: «Επίσκεψη εκπροσώπων δυτικογερμανικών, γαλλικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Αργεντινή για να συζητηθούν μέθοδοι για την ίδρυση ενός αντι-ανατρεπτικού οργανισμού παρόμοιου με τον Condor». Η επίσκεψη συνέπεσε με την έντονη δράση οργανώσεων στην Ευρώπη, όπως της Baader-Meinhof στη Γερμανία, τις Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία, τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό.

Και η Δικαιοσύνη

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τα στρατιωτικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου συνεχίζουν να στοιχειώνουν την ήπειρο. Μόνο ένας διεστραμμένος συνδυασμός εξουσίας και παράνοιας μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτά τα καθεστώτα έδωσαν στους εαυτούς τους το δικαίωμα όχι μόνο για δολοφονία και βασανιστήρια, αλλά και για κλοπή παιδιών. Τα εγκλήματα έγιναν στο πλαίσιο ενός, χωρίς σύνορα πόλεμου ενάντια στην εξάπλωση της ένοπλης επανάστασης σε όλη τη Λατινική Αμερική. Οι φαντασιώσεις τους ήταν υπερβολικές, αλλά όχι εντελώς αβάσιμες.

Το 1965, ο Αργεντινός επαναστάτης Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα αποχαιρέτησε τον σύντροφό του, Φιντέλ Κάστρο, άφησε την Κούβα και ξεκίνησε μια νέα φάση επαναστατικής δραστηριότητας, επεκτείνοντας τον αντάρτικο πόλεμο σε όλη τη Λατινική Αμερική. Ο Τσε σκοτώθηκε στη Βολιβία το 1967, αλλά οι ΗΠΑ τότε θεωρούσαν την επανάσταση στη Λατινική Αμερική ως υπαρξιακή απειλή – υπενθυμίζοντας πώς τα σοβιετικά όπλα είχαν φτάσει στο κουβανικό έδαφος από το 1962. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των αντικομμουνιστικών δυνάμεων, οι ΗΠΑ παρείχαν χρήματα και όπλα σε ένοπλες δυνάμεις σε όλη την περιοχή, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη του στρατού σε αυτά τα κράτη και τελικά, όπως έγραψε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζον Ντίνγκς, καταλήγοντας σε μια «οικεία αγκαλιά με μαζικούς δολοφόνους που φτιάχνουν στρατόπεδα βασανιστηρίων, χωματερές σωμάτων και κρεματόρια».

Αφότου οι δικτατορίες άρχισαν να ανατρέπονται τη δεκαετία του ’80, οι έρευνες και οι διώξεις για τους δράστες των εγκλημάτων ήταν είτε ανύπαρκτες, είτε καθυστερούσαν, εν μέσω εκτεταμένου φόβου ότι ο στρατός θα επαναστατούσε και θα επέβαλε εκ νέου τη δικτατορία. Οι πρώην ηγέτες της χούντας της Αργεντινής δικάστηκαν και κρίθηκαν ένοχοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 1985, αλλά σύντομα θεσπίστηκε νόμος περί αμνηστίας. Στην Ουρουγουάη, επίσης εγκρίθηκε αμνηστία το 1986, λίγες ώρες πριν οι υπεύθυνοι του «Κόνδορα» παραστούν στο δικαστήριο για πρώτη φορά. Φαινόταν ότι μερικά από τα πιο φρικτά εγκλήματα του 20ού αιώνα προοριζόταν να μην τιμωρηθούν.

Αυτό άρχισε να αλλάζει με τη σύλληψη του Πινοσέτ στο Λονδίνο. Αμφισβητήθηκε ότι οι νόμοι περί αμνηστίας παρέχουν καθολική προστασία και ο «Κόνδορ» ήταν ένα αδύναμο σημείο. Αναδρομικά, όσοι περίμεναν τη δια βίου ατιμωρησία για τη συμμετοχή τους, έκαναν τρία βασικά λάθη. Πρώτα απ’ όλα, έκλεψαν παιδιά, ένα έγκλημα που δεν καλύπτεται από αμνηστία. Δεύτερον, υπέθεσαν λανθασμένα ότι η αμνηστία θα κάλυπτε εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε ξένο έδαφος. Τέλος, έκρυψαν τις δολοφονίες τους εξαφανίζοντας τα θύματα – μετατρέποντας έτσι τα εγκλήματα σε συνεχείς, ανεπίλυτες απαγωγές, οι οποίες, σε αντίθεση με μια δολοφονία όπου βρίσκεται ένα σώμα, δεν μπορούν να καλυφθούν από καταστατικό περιορισμών ή αμνηστία. Αυτά τα σφάλματα επέτρεψαν σε μια τολμηρή ομάδα εισαγγελέων και δικαστών να παρακάμψουν τους νόμους περί αμνηστίας σε κάποιες υποθέσεις.

Μέχρι σήμερα, μόνο μερικές δεκάδες άτομα – κυρίως ηλικιωμένοι άνδρες που είναι ήδη στη φυλακή – έχουν κριθεί ένοχοι. Πολλοί άλλοι πέθαναν χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Κανείς δεν έχει ζητήσει συγχώρεση, κανείς δεν αποκάλυψε πού είναι θαμμένα τα πτώματα.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η προαναφερθείσα ιστορία του Larrabeiti γνωστοποιείται σε δικαστήρια σε όλο τον κόσμο. Ελλείψει ενός διαμορφωμένου παγκόσμιου συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, οι δράστες του «Κόνδορ» παραπέμπονται στο δικαστήριο μέσω μιας αποσπασματικής διαδικασίας. «Το πρόβλημα με τα σύνορα είναι ότι είναι ευκολότερο να τα διασχίσει κάποιος για να σκοτώσει, από το να κυνηγήσει το έγκλημα», λέει ο εισαγγελέας Carlos Castresana.

Η διαδικασία είναι οδυνηρά αργή. Η πρώτη μεγάλη ποινική έρευνα που εστιάζει στον «Κόνδορ» – με θύματα και κατηγορούμενους από επτά χώρες – ξεκίνησε στη Ρώμη πριν από 20 και πλέον χρόνια. Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τον Ιούλιο του 2019, το δικαστήριο στη Ρώμη καταδίκασε σε ισόβια ποινή έναν πρώην πρόεδρο του Περού, έναν υπουργό Εξωτερικών της Ουρουγουάης, έναν αρχηγό μυστικών υπηρεσιών της Χιλής και 21 άλλους για το ρόλο τους σε μια συντονισμένη εκστρατεία εξόντωσης και βασανιστηρίων. Οι κατηγορούμενοι έκαναν ένσταση και η τελική ετυμηγορία αναμένεται εντός ενός έτους.

Ο φόβος της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής βίας εξακολουθεί να κυριαρχεί στη Νότια Αμερική, ειδικά μεταξύ των επιζώντων. Η ιδέα ότι ένα δίκτυο παρόμοιο με τον «Κόνδορα» μπορεί μια μέρα να επανεμφανιστεί δεν είναι φανταστική. «Θα ήταν αλαζονικό να ισχυριστούμε ότι η τυραννία θα σταματήσει εξαιτίας της απονομής δικαιοσύνης», λέει ο Πάμπλο Ουβίνια, εισαγγελέας που ηγήθηκε της δίκης του Μπουένος Άιρες. «Αυτό που μπορούμε να δείξουμε, ωστόσο, είναι ότι αν επανεμφανιστεί, πιθανότατα θα δικάζεται στο δικαστήριο αργότερα».

Ο Anatole Larrabeiti πλησιάζει στο τέλος του προσωπικού του δικαστικού μαραθωνίου. Αυτός και η αδερφή του πήγαν για πρώτη φορά την υπόθεσή τους σε αστικό δικαστήριο στην Αργεντινή το 1996. Μετά από δύο δεκαετίες με άκαρπες προσπάθειες εξεύρεσης έννομης προστασίας και συνεχείς αντιρρήσεις από τα δικαστήρια της Αργεντινής, το 2019 η υπόθεσή τους αναλήφθηκε από το Διαμερικανικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να υποχρεώσει την Αργεντινή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται υποθέσεις όπως αυτή και να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλες χώρες. Για τον Larrabeiti, πάνω από όλα είναι θέμα μνήμης για όλους μας, για το χθες, το σήμερα και το αύριο.

ΠΗΓΗ:TVXS

...