ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ by ΠΑΠΑΛΑΜΠΑΙΝΑ: Επικοινωνία, φτώχεια και φιλότιμο

Posted on 05 Αυγούστου, 2020, 1:17 μμ
0 secs

Άριστος… ξεάριστος ο πρωθυπουργός μάλλον δεν ξέρει τι σημαίνει η λέξη φιλότιμο. Γιατί το φιλότιμο είναι αυτό που χάθηκε εντελώς από την ακροδεξιά κυβέρνησή που υπηρετεί τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στην κοινωνία καλύτερα από το ΔΝΤ.

«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα για την πορεία του Covid-19 στη χώρα μας.

Όσο κι αν το παιχνίδι της επικοινωνίας (χωρίς ίχνος φιλότιμου) καλά κρατεί, όσο κι αν τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ της λίστα Πέτσα εν χορώ μας πλασάρανε ένα υπέρκομψο αίσθημα χαλάρωσης και αμεριμνησίας, δεν ξεχνάμε.

Δεν ξεχνάμε ότι στις 23 Μαρτίου 2020, όταν είχαν ανακοινωθεί 71 νέα κρούσματα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια. Κι εμείς με αίσθημα ευθύνης και φιλότιμο ανταποκριθήκαμε και τα καταφέραμε. Περιορίσαμε την εξάπλωση του κορονοϊού, προστατεύσαμε τους ανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προστατεύσαμε το δημόσιο σύστημα υγείας που άντεξε.

Ήταν ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του που με χυδαιότητα και χωρίς ίχνος φιλότιμου έκαναν τα πάντα (και τα… κοάλα) να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά αυτή τη συλλογική επιτυχία. Το φιλότιμο χάθηκε μπροστά στην απάνθρωπη πολιτική σκοπιμότητα.

Με πανηγύρια και αντιφατικά μηνύματα προέταξαν την ατομική ευθύνη και έχυσαν την καρδάρα με το γάλα.

Χωρίς σχέδιο, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης, χωρίς ειδικά πρωτόκολλα και όρους, ο πρωθυπουργός λουσμένος στο ειδυλλιακό φως του ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης ανήγγειλε το άνοιγμα του τουρισμού σε μια επικοινωνιακή φιέστα που θα μείνει στη ιστορία.

Τη μια μέρα ανακοινώθηκαν πάνω από εκατό νέα κρούσματα και την επομένη ανακοίνωσαν αύξηση στην πληρότητα των πλοίων από 65% σε 80%, μην κακοκαρδίσουν τα εφοπλιστικά συμφέροντα και βάλουν σε κίνδυνο τα κέρδη τους. Την ίδια ώρα που ο κόσμος της δουλειάς συνωστίζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που τα μέλη της κυβέρνησης μάλλον δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Δεν είναι τρόπος μετακίνησης αυτός για άριστους, αλλιώς δεν θα μείωναν τα δρομολόγια και θα επέβαλαν πρόστιμα στους… παραβάτες που θέλουν να μην αργήσουν στη δουλειά τους.

Χωρίς φιλότιμο, τώρα επικαλούνται το φιλότιμο και την ατομική ευθύνη, καθιστώντας απολύτως ανήθικη την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών τους.

Αν υπάρχει στάλα φιλότιμο, ας αφήσει η κυβέρνηση τη νεοφιλελεύθερη γραμμή του λιγότερου κράτους κι ας κάνει γενναία επένδυση για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας τώρα. Γιατί το φιλότιμο δεν είναι εμβόλιο, είναι πολιτική βούληση. Δυστυχώς, όμως, η Νέα Δημοκρατία, που τη ζηλεύει και το ΔΝΤ, δεν διαθέτει ούτε το ένα ούτε το άλλο…

...