Επεισόδια και πετροπόλεμος στο Καρά Τεπέ (video)

Posted on 12 Σεπτεμβρίου, 2020, 1:11 μμ
10 secs

Επεισόδια ξέσπασαν στη Λέσβο μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών με τους δεύτερους να προχωρούν σε ρίψεις δακρυγόνων και κροτίδων λάμψης στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πλήθος.

Δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης εναντίον των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών που πραγματοποιούσαν νέα ειρηνική διαμαρτυρία, ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της «Εφ.Συν.» στη Μυτιλήνη, Κώστας Ζαφειρόπουλος, η κίνηση αυτή των αστυνομικών προκάλεσε χάος. Μικρά παιδιά και γυναίκες με δάκρυα στα μάτια από τα χημικά έτρεχαν για να προφυλαχθούν ενώ η ατμόσφαιρα στην περιοχή παραμένει ασφυκτική.

Σημειώνεται, επίσης, το ανησυχητικό φαινόμενο των εμπρησμών όπως η σημερινή φωτιά, περίπου στις 10.30 το πρωί, σε καλαμιώνα δίπλα σχεδόν στο μπλόκο της Αστυνομίας που δεν επιτρέπει στους διαδηλωτές να κινηθούν προς την πόλη. Η φωτιά σβήστηκε με ρίψεις νερού από δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα, αφού η πρόσβαση δασοπυροσβετικών οχημάτων δεν ήταν δυνατή.

Οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες διανυκτέρευσαν για τέταρτο βράδυ στους δρόμους του νησιού και κυρίως σε αυτόν έξω από το Καρά Τεπέ. Εκεί, έχουν στήσει έναν δικό τους άτυπο καταυλισμό, προσπαθώντας, όσο το δυνατόν να προστατευτούν στις άκρες των δρόμων.
Χρησιμοποιώντας κάδους σκουπιδιών, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, καλάμια από τα γύρω χωράφια και πεταμένα λάστιχα, έχουν φτιάξει παραπήγματα, ενώ έχουν απλώσει τα ρούχα τους κατά μήκος του δρόμου.

Άστεγοι μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια, όπου ζούσαν ήδη σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι σε ένα καμπ χωρητικότητας 2.700 ατόμων που είχε καταλήξει να έχει τον πενταπλάσιο πληθυσμό, περιμένουν πλέον καθημερινά τα συσσίτια που μοιράζουν τρόφιμα και νερό, μην έχοντας καν χώρους για τις βασικές τους ανάγκες.

Χιλιάδες είναι τα παιδιά που κοιμούνται κάτω, μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ άλλα προσπαθούν να απασχοληθούν με πεταμένα ξύλα, πέτρες και ό,τι μπορεί να υπάρχει στον δρόμο.

Την ίδια ώρα, με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζουν την προετοιμασία του νέου χώρου στο πεδίο βολής της Λέσβου, στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, μαζί με εργαζόμενους της στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας, ώστε να στηθούν οι σκηνές και να ξεκινήσει η μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στους δρόμους του νησιού.

ΠΗΓΕΣ: NEWS247, ΕΦΣΥΝ

...