Με φόντο τον Βόσπορο επανεκκινούν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια. Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Οι δύο αντιπροσωπείες θα πιάσουν το νήμα των συζητήσεων από τον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα την 1η Μαρτίου του 2016.

Έπειτα από μια περίοδο τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων και μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο όπου με ευχολόγια επισημάνθηκε η «ανάγκη συνεχούς αποκλιμάκωσης ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία επανέναρξη και η ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», στις 11 Ιανουαρίου η τουρκική πλευρά, ως οικοδέσποινα, πρότεινε την 25η Ιανουαρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής τους, κάτι που αποδέχθηκε η Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ο 61ος γύρος διεξάγεται σε λιγότερο από δύο μήνες από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της 25ης-26ης Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοσέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και σχετικά μέσα και επιλογές.

Χαιρετίζοντας την επανάληψη των διερευνητικών, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν και ότι οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες.

Σκοπός είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος και συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Σε περίπτωση που διαφανεί ότι δεν καθίσταται δυνατή η εξεύρεση κοινού εδάφους, πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία συνάδει απολύτως με το διεθνές δίκαιο και έχει τεθεί και ως κριτήριο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι η παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ).

Δεδομένου, όμως, ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη γενική υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, απαιτείται ειδική συμφωνία (συνυποσχετικό) που θα αποτελέσει τη νομική βάση για τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ.

 

 

Πάνος Σκουρλέτης: Η άρνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου από τον Σαμαρά εξηγεί την ασαφή στρατηγική της κυβέρνησης

Πολιτική ομηρία του κ. Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά, η οποία εξηγεί και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής από την κυβέρνηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαπίστωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας την Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2021, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

«Νομίζω ότι η συνέντευξη του κ. Σαμαρά εξηγεί πάρα πολλά. Εξηγεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν είχε μία σαφή στρατηγική για το που θέλει να το πάει σε σχέση με την Τουρκία. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης είναι “όμηρος” του κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη φράση ότι “με πειρατές δεν μιλάμε”. Ο ίδιος απείλησε τη σημερινή κυβέρνηση να μη φέρει τις συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία, τις οποίες δεν θα τις ψηφίσει. Να διαβάσει ο κόσμος τις απόψεις του ακροδεξιού κ. Σαμαρά, ο οποίος με τον λόγο του δίχασε την ελληνική κοινωνία, όταν ήταν η ΝΔ στην αντιπολίτευση και αυτή τη στιγμή μπλοκάρει την έναρξη των συζητήσεων με σκοπό την ανεύρεση μιας ειρηνικής λύσης» τόνισε ο Π. Σκουρλέτης.

 

 

Δημήτρης Βίτσας: Δεν περιμένω και πολλά από τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δυτικού Τομέα Αθηνών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM 97,8» για την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ανέφερε:

«Για να είμαι ειλικρινής δεν περιμένω και πολλά από τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία αλλά ελπίζω στο τέλος οι συνομιλίες να με εκπλήξουν. Βεβαίως είναι πολύ καλό που ξεκινούν αυτές οι συνομιλίες οι οποίες είχαν σταματήσει το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας και με την αποχώρησή της από αυτές. Αυτό που εγώ επιθυμώ είναι η επικέντρωση της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην μοναδική εκκρεμότητα που έχουμε με την Τουρκία και που δεν είναι άλλη από την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα να αντικρούσει οποιαδήποτε συζήτηση περί γκρίζων ζωνών, αποστρατικοποίησης νησιών κ.λπ. Υπάρχει ένα ζήτημα τακτικών κινήσεων που αφορά το ποιος θα κατηγορηθεί ότι τορπιλίζει τις συνομιλίες, ποιος θα σηκωθεί πρώτος από το τραπέζι κ.λ.π. το οποίο θα πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα. Αν η Τουρκία προσέρχεται στις συνομιλίες με αυτό το σκεπτικό και αυτή την επιδίωξη, κακώς κάνει.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι προσέρχονται ειλικρινώς, φυσικά με τα δικά τους συμφέροντα και τη δική τους λογική. Αν δεν βρεθούν κοινά σημεία, τουλάχιστον να υπάρξει καταγραφή και ένα συνυποσχετικό, το οποίο θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Από πολιτική άποψη, αυτή η διαδικασία, όχι μόνο δεν ακυρώνει τις κυρώσεις που ζητάμε να επιβληθούν στην Τουρκία αλλά αντίθετα θα πρέπει να επιδιώξουμε την επιβολή τους στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου. Αυτό ισχύει και από την νομική τους πλευρά. Δεν μπορεί κάθε φορά να ξεχνιούνται και να ακυρώνονται πράγματα επειδή «καλή τη πίστη» προσερχόμαστε σε διάλογο. Και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για διερευνητικές συζητήσεις και όχι διαπραγματεύσεις».

 

Δημήτρης Παπαδημούλης: Να κρατάμε μικρό καλάθι

“Να κρατάμε μικρό καλάθι” συνέστησε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Μιλώντας στον Real FM το μεσημέρι της Κυριακής δήλωσε χαρακτηριστικά πως “μόνο και μόνο ο αριθμός των γύρων των επαφών, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της τουρκικής ηγεσίας, τη στάση κρατών-μελών της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αλλά και τις εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ απέναντι στη γραμμή Μητσοτάκη, είναι ενδεικτικά της κατάστασης“, αναφερόμενος και στη ρητή διαφωνία του Αντ. Σαμαρά με τη συνέντευξή του στην “Καθημερινή”.

“Δεδομένης και της θετικής στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην επανέναρξη των διερευνητικών, το σωστότερο είναι να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, και στο μεταξύ η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφήσει την αυτάρκεια και να δεχθεί την πρόταση και πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος. Αυτό σημαίνει να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση“, υπογράμμισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

“Φαίνεται πως στα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η ΝΔ εγκαταλείπει την προεκλογική της δημαγωγία και τελικά υλοποιεί πλήρως την πολιτική Τσίπρα. Και πολύ καλά κάνει. Καλώς έκανε στροφή στο θέμα των Πρεσπών, παρ’ όλο που προεκλογικά έλεγε ότι θα βάλει βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική της βόρειας Μακεδονίας -ενώ τώρα κάνει κριτική ως και στον Μακρόν και γι’ αυτό κατηγορεί τον Μητσοτάκη ο Σαμαράς. Και ακόμη, καλώς έστρεψε θετικά η κυβέρνηση και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο“, συμπλήρωσε.