Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται πλέον η Θεσσαλονίκη. Ήδη, εδώ και δύο εβδομάδες υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκατοντάδες κρούσματα σε υγειονομικούς, μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές, σκηνές στον περίβολο των νοσοκομείων και δυστυχώς εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, το χρονικό διάστημα 2 με 18 Νοεμβρίου, έχουν καταγραφεί 10.803 κρούσματα ενώ, μόλις προχθές, δημοσιοποιήθηκαν περιστατικά για τα οποία, λόγω έλλειψης ΜΕΘ, οι γιατροί αναγκάζονται να τοποθετούν κρεβάτια και αναπνευστήρες και στους χώρους των χειρουργείων.

Και ενώ εξελίσσεται τόσο δυσοίωνα η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτεται ότι, ήδη από τις 19.10.2020, η κυβέρνησης και η αυτοδιοίκηση είχαν ενημερωθεί για την έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και παρ’ όλα αυτά δεν ελήφθησαν μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Πρόσφατες καταγγελίες αναφέρουν ότι, στις 22.10.2020, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης είχαν ζητήσει αυστηροποίηση των μέτρων και ακύρωση των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, μετά από έγκυρη πληροφόρηση από επιστήμονες για έκρηξη των κρουσμάτων, αίτημα το οποίο η κυβέρνηση αγνόησε.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται και πολλές ακόμα περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ανάμεσα σε αυτές οι Σέρρες με 156 νέα κρούσματα, η Πέλλα με 149, η Δράμα με 112, η Ημαθία με 109, η Πιερία με 103, η Χαλκιδική με 73, το Κιλκίς με 68 και η Φλώρινα με 61.

Η απροετοίμαστη επί 9 μήνες και πανικόβλητη κυβέρνηση στο και πέντε καταφεύγει σε ιδιώτες παρακαλώντας για 200 κλίνες.

, Στο «και πέντε», μετά τα παρακάλια, ξεκίνησαν οι επιτάξεις στη Θεσσαλονίκη, INDEPENDENTNEWS

Με την κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου, με έγγραφο που «διέρρευσε» το βράδυ της Πέμπτης, το υπουργείο Υγείας «κάλεσε» τους κλινικάρχες (Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Κλινικών και Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών) να ορίσουν άμεσα 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, προκειμένου όπως ανέφερε – ακόμα και τώρα! – «να αποφευχθεί η λήψη των αναγκαστικών μέτρων της καθολικής επίταξης».

Αποκαλυπτική είναι η επισήμανση ότι το αίτημα αυτό ήρθε «σε συνέχεια των έγγραφων και προφορικών προσκλήσεων μας και της αρνητικής μέχρι τώρα στάσης των μελών/ κλινικών σας, για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19».

Το υπουργείο Υγείας τελικώς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επίταξη, καθώς το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε στις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Επίταξη δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Επιτάχθηκαν δύο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, η Γενική Κλινική και η Κλινική Σαραφιανού για τη νοσηλεία των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid, μετά τη λήξη, χτες βράδυ, του τελεσιγράφου που υπουργείου Υγείας, με το οποίο είχε ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των κλινικών της πόλης να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία περιστατικών Covid. Πλέον, οι κλινικές αυτές, με το προσωπικό και τους γιατρούς τους, εντάσσονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, οι κλινικές αυτές έχουν συνολικά 300 κλίνες (100 η κλινική Σαραφιανού και 200 η Γενική).

Σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ, ο κ. Σαραφιανός ανέφερε ότι μέχρι το περασμένο Σάββατο και με τη συμφωνία που είχε γίνει και τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, ο σχεδιασμός ήταν να νοσηλεύουν οι ιδιωτικές κλινικές περιστατικά non Covid και τα νοσοκομεία ασθενείς με Covid ώστε να μην υπάρχει μπέρδεμα των ασθενών και μετάδοση του κορονοϊού.

«Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν υπάρχει προετοιμασία διότι δεν είναι μία απλή νοσηλεία οποιουδήποτε περιστατικού, το οποίο έχουμε μάθει τόσες δεκαετίες. Είναι μια ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο. Βρισκόμαστε σε καιρό υγειονομικού πολέμου, άρα θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού, που στα κρατικά νοσοκομεία υπήρχε, λόγω του ότι αντιμετώπισαν στην πρώτη φάση της πανδημίας ξανά παρόμοιες ασθένειες» ανέφερε ο κ. Σαραφιανός.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, είπε ότι δεν γνωρίζει καθώς αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο και ότι ο ίδιος ενημερώθηκε από δηλώσεις που έκαναν σε κανάλια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Γενικός Γραμματέα Υγείας. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν Covid θα μεταφερθούν αλλού, όπως προβλέπεται από το ΦΕΚ.

Σε ερώτηση γιατί δεν κινήθηκε νωρίτερα αυτή η διαδικασία απάντησε: «Δεν το περίμενε κανείς ούτε η πολιτική ηγεσία ούτε εμείς ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Είχαμε εφησυχάσει όλοι μας. Δεν περίμενε κανείς και δεν υπήρχε σχεδιασμός».

Ανέφερε ακόμη ότι ενώ είχαν πρόθεση δύο κέντρα αποκατάστασης να διαθέσουν, το ένα 124 κλίνες και το άλλο 200, δεν προχώρησε η συμφωνία με το υπουργείο Υγείας για άγνωστους, όπως ανέφερε, λόγους.

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις σημερινές δραματικές εξελίξεις

, Στο «και πέντε», μετά τα παρακάλια, ξεκίνησαν οι επιτάξεις στη Θεσσαλονίκη, INDEPENDENTNEWS

Η κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να προσπαθήσει να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση επικοινωνιακά. Παρά τις δραματικές εξελίξεις, επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις για να κρύψει την εγκληματική αδράνεια που επιδείκνυε επί οκτώ μήνες, τις ολοφάνερες ευθύνες που δεν οφείλονται μονάχα σε ανικανότητα, αλλά κυρίως στην ιδεοληπτική εμμονή σε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας και αυτή την εμμονή διατηρεί ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες της πανδημίας. Ακόμα και τώρα δεν προχωρά σε μόνιμες προσλήψεις. Η στρατηγική της για ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία παραμένει και δεν θέλει να υπάρξει προσωπικό που θα αντισταθεί στο μέλλον σε αυτή την πολιτική της επιλογή.

Με εμπόριο ελπίδας για εμβολιαστικό σχέδιο χωρίς να υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, προσπαθεί να αποκρύψει ότι το μόνο σχέδιο σωτηρία της κοινωνίας αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να περιλαμβάνει την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, τη συνταγογράφηση των τεστ, την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αντιδρά χωρίς σχέδιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για επιτάξεις ιδιωτικών ΜΕΘ:

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους.

Ακόμα και τώρα αντιδρά χωρίς σχέδιο, μέρα με τη μέρα και βλέποντας και κάνοντας.

ΚΚΕ: Να επιτάξει τώρα η κυβέρνηση ιδιωτικές κλινικές 

“Είναι αδιανόητο ακόμη και τώρα, λίγο πριν βουλιάξουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες στους οποίους έχει ήδη τάξει εκατομμύρια ευρώ και οι οποίοι ήδη κάνουν χρυσές business επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μη covid περιστατικά”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

“Η επιστολή της κυβέρνησης προς τις ιδιωτικές κλινικές είναι παραδοχή του εγκληματικού χαρακτήρα της πολιτικής της”, σημειώνει και προσθέτει: “Έπρεπε ήδη να γνωρίζει πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο για το πως θα ενταχθούν οι υπηρεσίες ποιων μονάδων και με τι προσωπικό. Γι΄ αυτό έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να έχει επιτάξει χωρίς όρους και προϋποθέσεις αυτές τις επιχειρήσεις. Όμως επέλεξε να τους αναγνωρίσει την ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδά τους την ώρα που άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους”.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση “χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς να περιμένει πια καμία “κατανόηση” από τους κλινικάρχες, να επιτάξει τώρα όλες τους τις μονάδες (χωρίς αγορά υπηρεσιών από το κράτος και χωρίς αποζημίωση) και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας”.

ΜέΡΑ25: Άμεση επίταξη ΜΕΘ χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις

Την επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη «χωρίς διαπραγματεύσεις και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις», ζητά με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25. Είναι δυνατόν, προσθέτει, «η Κυβέρνηση ακόμα να παρακαλάει τους κλινικάρχες;». Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 δύο εξηγήσεις υπάρχουν: «Eίτε είναι τόσο ανεύθυνη η διαχείριση από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Κικίλια ή είναι εγκληματική εφαρμογή ιδεολογικών εμμονών και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ας μας πουν τι από τα δύο εξίσου εφιαλτικά σενάρια ισχύει, για να σταθμίσουν και οι πολίτες το μέγεθος και το είδος της ευθύνης».