Σοκ προκαλεί η επίθεση Ταλιμπάν εναντίον νοσοκομείου στην Καμπούλ, το οποίο διαθέτει και μαιευτική κλινική, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο νεογνά, όπως και μητέρες και νοσηλευτές.

Οι ένοπλοι έπληξαν το νοσοκομείο την Τρίτη, πυροβολώντας νέες μητέρες, έγκυες γυναίκες και νοσοκόμες.

Είκοσι τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν, στην πλειοψηφία γυναίκες που μόλις είχαν γεννήσει.

Ένα από τα θύματα, η Χάτζαρ, επρόκειτο να γεννήσει το δεύτερο μωρό της όταν άρχισε η επίθεση. Το αγέννητο παιδί σκοτώθηκε επίσης.

Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν στο δωμάτιο παράδοσης και μια άλλη πέθανε δίπλα σε έναν επωαστήρα που προστατεύει το νεογέννητο μωρό της το οποίο επέζησε.

Οι ένοπλοι κατευθυνθήκαν απευθείας στη μονάδα μητρότητας, περνώντας από πτέρυγες για χειρουργική επέμβαση και εσωτερική ιατρική, αφού μπήκαν στο συγκρότημα.

Μετά την επίθεση, τα επιζώντα μωρά μεταφέρθηκαν σε άλλο νοσοκομείο, αφού πρώτα μια ομάδα επαλήθευσε την ταυτότητά τους, μια διαδικασία ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι ήδη πενθείσες οικογένειες δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα παιδιά τους.

Δεκατέσσερα νεογνά έχουν ήδη παραδοθεί στις οικογένειές τους ή συγγενείς από τα τέσσερα εναπομείναντα μωρά έχουν έρθει σε επαφή και θα επανενωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF) που διαχειρίζονται το νοσοκομείο μία γυναίκα γέννησε στη διάρκεια της επίθεσης.

“Εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη κατάσταση εγκύων, νεαρών μητέρων και νεογνών στο νοσοκομείο Νταστ-ε Μπάρσι της Καμπούλ, άγνωστος αριθμός δραστών εξαπέλυσαν επίθεση επί ώρες στη μαιευτική κλινική που διαχειρίζονται οι MSF με πυροβολισμούς και εκρηκτικά”, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

“Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τουλάχιστον ένας από τους γιατρούς μας είναι μεταξύ των θυμάτων, τα οποία ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί”, πρόσθεσε.

Οι MSF έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο επιθέσεων στο Αφγανιστάν. Το 2004 πέντε εργαζόμενοι της ΜΚΟ σκοτώθηκαν με σφαίρες στην επαρχία Μπαντγκτίς, γεγονός που ώθησε την οργάνωση να εγκαταλείψει τη χώρα έπειτα από 24 χρόνια παρουσίας. Επέστρεψε το 2009.

Το 2015 μετά την κατάληψη της πόλης Κουντούζ από τους Ταλιμπάν, αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα κατέστρεψε νοσοκομείο των MSF προκαλώντας τον θάνατο 42 ανθρώπων.

Η μαιευτική κλινική που έγινε στόχος την Τρίτη διαθέτει 55 κλίνες, εγκαινιάστηκε το 2014 και εκεί έχουν γεννηθεί από την αρχή του έτους περισσότερα από 5.000 μωρά.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε “σοκαρισμένος” από την επίθεση αυτή. Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από τη Γενεύη, την έδρα του ΠΟΥ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

Την Τετάρτη οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τις αφγανικές δυνάμεις, μετά την εντολή που έδωσε ο Αφγανος πρόεδρος Άσραφ Γάνι για επανάληψη της επίθεσης εναντίον των ανταρτών έπειτα από δύο αιματηρές επιθέσεις την Τρίτη.

“Από τώρα και στο εξής η ευθύνη για οποιαδήποτε αύξηση της βίας και των επιπτώσεών της πέφτει εντελώς στους ώμους της κυβέρνησης της Καμπούλ”, τόνισαν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους, στην οποία δήλωσαν “απολύτως έτοιμοι” να απαντήσουν σε τυχόν επίθεση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι οι αντάρτες μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής στις 29 Φεβρουαρίου έχουν διεξάγει 3.712 επιθέσεις και έχουν σκοτώσει σχεδόν 500 αμάχους.

Οι Ταλιμπάν πάντως έχουν αρνηθεί την ευθύνη και κατηγόρησαν το Ισλαμικό Κράτος και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Αφγανιστάν ότι κρύβονται πίσω από αυτές.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για καμία επίθεση σε μεγάλη πόλη του Αφγανιστάν από τα τέλη Φεβρουαρίου όταν υπέγραψαν με τις ΗΠΑ συμφωνία για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, ωστόσο έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων.