Παναγιώτης Πάντος*
Έχω ξαναγράψει για την υπόθεση της Σύρου, αλλά αν αντέχετε διαβάστε μέχρι τέλους γιατί υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις.
Στη Σύρο λοιπόν, μια τοπική περιβαλλοντική οργάνωση, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, με μερικές εκατοντάδες μέλη (not bad), επισημαίνει εδώ και πολύ καιρό ότι στο λιμάνι εμφανίζεται τακτικά άγνωστης προέλευσης ρύπανση και ασκεί κριτική στην πολιτεία γιατί δεν προχωρά σε αναλύσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί τι συμβαίνει. Σχετικές ερωτήσεις κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25, ενώ μαζί τους συντάσσονται ο Ιατρικός Σύλλογος, το ΤΕΕ, οι εκπαιδευτικοί του νησιού.
Απέναντί τους αντί για τον υπουργό που κωλυσιεργεί βρίσκουν το Νεώριο, το οποίο ισχυρίζεται ότι το αίτημα του Παρατηρητηρίου για μετρήσεις ρύπων και η δημοσιοποίησή του (δηλαδή η άσκηση στοιχειωδών υποχρεώσεων των πολιτών και των τοπικών βουλευτών) φωτογραφίζουν έμμεσα ως πιθανή υπεύθυνη την εταιρεία, και άρα τη συκοφαντούν. Μαζί της, σε μια επίδειξη υπέρβαση της ταξικής πάλης που θα ζήλευε ο κ. Σκέρτσος, συντάσσεται και το σωματείο εργαζομένων, που με τη σειρά του έχει ιδιαίτερο βάρος στο Εργατικό Κέντρο του νησιού.
Η εταιρία λοιπόν προχωρά σε άσκηση αγωγών ύψους 3 εκ. ευρώ κατά των εκπροσώπων του Παρατηρητηρίου (αλλά βέβαια όχι και των βουλευτών που έκαναν τις ερωτήσεις ή των λοιπών φορέων που έλαβαν θέση) σε μια προφανή προσπάθεια να τους εκφοβίσει ώστε να σωπάσουν (ένα φαινόμενο που διεθνώς ονομάζεται αγωγή SLAPP και για το οποίο πολλές χώρες παίρνουν ήδη μέτρα για τον περιορισμό του).
Παρά τη σιγή ασυρμάτου που… ανεξήγητα τηρούν τα τοπικά ΜΜΕ για ένα τόσο πιασάρικο θέμα, η κίνηση της εταιρείας τραβά το ενδιαφέρον αθηναϊκών ΜΜΕ και τα πράγματα δυσκολεύουν. Εν μία νυκτί η εταιρεία αλλάζει στάση και τάσσεται υπέρ της διενέργειας μετρήσεων (που βέβαια η ίδια εκτιμά ότι θα απαιτήσουν δύο περίπου χρόνια) και αργότερα δηλώνει ότι θα καταβάλει τα έξοδα για να γίνουν αυτές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και να μην επιβαρυνθεί το κράτος. Αυτή η αλλαγή πλεύσης οδηγεί και στο ξύπνημα των τοπικών ΜΜΕ, που αρχίζουν να παρουσιάζουν τις απαντήσεις της εταιρείας σε ερωτήματα που ουδέποτε τα ίδια είχαν θέσει (προφανώς έχουν τελειώσει σχολή ΣΚΑΪ).
Όπως και να ‘χει η εταιρεία ουσιαστικά δηλώνει πλέον ότι το ζήτημα υφίσταται, ότι πράγματι οι μετρήσεις έχουν καθυστερήσει και άρα ότι εύλογα γκρίνιαζαν όσοι γκρίνιαζαν. Παρ’ όλα αυτά δεν αποσύρει τις αγωγές, διεκδικώντας να επιβάλει τη σιωπή τουλάχιστον από δω και μπρος. Την ίδια ώρα, όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη που θα έκανε το Πανεπιστήμιο Κρήτης αγνοείται, καθώς ουδεμία επαφή έχει γίνει με το ίδρυμα.
Το Παρατηρητήριο από την άλλη πλευρά δεν πτοείται (πρόσφατα μάλιστα υπήρξε και μια απόφαση που δικαίωνε πολίτες του Βόλου σε μια παρόμοια υπόθεση), και καλεί τους Συριανούς αλλά και όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να καταγγείλουν τις προσπάθειες φίμωσης και εξόντωσης της κοινωνίας των πολιτών.
Και φτάνουμε στην προηγούμενη βδομάδα, όπου ο Ανδρέας Νεφελούδης στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. γγ του Υπουργείου Εργασίας, επισκέπτεται το νησί. Από τη συνέντευξή του (βλ. σύνδεσμο) προκύπτουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα:
1. Κατ’ αρχάς ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά έχει αλλάξει και ότι βρίσκεται στο νησί για να επικοινωνήσει ακριβώς αυτό.
2. Αδειάζει μάλιστα στεγνά τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιο για την ερώτησή του, κάτι μάλλον πρωτοφανές. Με δεδομένο άλλωστε ότι η ερώτηση ήταν και εύλογη και στοιχειοθετημένη, και ότι φυσικά αποτελούσε το ελάχιστο που καλούνταν να κάνει ένας βουλευτής για ένα θέμα της περιοχής του (γι’ αυτό εκλέχτηκε διάολε), ουσιαστικά η γραμμή που του μεταφέρει ο Α.Ν. είναι «για το συγκεκριμένο θέμα, μην κάνεις τη δουλειά σου». Και μάλιστα αυτή η υποτιμητική εντολή δεν μεταφέρεται από κάποιον κομισάριο πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά δημοσιοποιείται, για να μάθουμε όλοι ότι το αυτί τραβήχτηκε. Και μιας και εσάς και εμένα δεν μας νοιάζει το χρώμα των αυτιών του κ. Συρμαλένιου , προφανώς το μήνυμα έχει άλλους αποδέκτες…
3. Δηλώνει τη στήριξή του στην πλευρά της εταιρείας και αποδέχεται πλήρως την οπτική της, όπως αυτή του παρουσιάζεται από τη δημοσιογράφο, χωρίς να ενοχλείται από τους προαναφερθέντες ελιγμούς της, ενώ βέβαια δεν συναντιέται καν με το παρατηρητήριο και τους λοιπούς φορείς για να ενημερωθεί έστω τυπικά.
4. Δεν αναγνωρίζει ότι, έστω κι έτσι, έστω κι αν δεν υφίσταται ρύπανση, έστω κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος έχει κάνει καλά τη δουλειά του, υπάρχει ζήτημα με τις καταχρηστικές αγωγές της εταιρείας και δεν παίρνει θέση ενάντια σε αυτές τις πρακτικές, που έχουν αρχίσει να γίνονται μόδα και σε άλλες περιοχές όπου αναπτύσσονται κοινωνικά κινήματα. Αντίθετα τις αφήνει στο απυρόβλητο.
Αυτό το τελευταίο ίσως να είναι και το σημαντικότερο στοιχείο της συνέντευξης. Γιατί το Παρατηρητήριο θα δικαιωθεί σε λίγους μήνες, καθώς δύσκολα θα βρεθεί δικαστήριο που θα πιστέψει ότι το εύλογο αίτημα ενός συλλόγου προς το κράτος, για ένα θέμα που πλέον αναγνωρίζει και το ίδιο το Νεώριο, κόστισε στην εταιρεία 3 εκ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, που θα ήθελε να ξανασυναντηθεί κάποτε με τα κοινωνικά κινήματα και που, διακηρυκτικά, επιδιώκει να ξεκινήσει μια στροφή προς τα αριστερα, όπως δηλώθηκε στη χτεσινή του συνδιάσκεψη, έχει καμιά πιθανότητα να δικαιωθεί;
*Ανάρτηση στο Facebook