Σε εξέλιξη συγκεντρώσεις φοιτητών και φοιτητριών στη Σχολή Θετικών Επιστημών και στη Σχολή Θεάτρου, αντίστοιχη συγκέντρωση υπάρχει καλεσμένη για τις 11.00 και τις 13.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου ενώ η πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ για τη νέα εισβολή στο ΑΠΘ, 11 Μαρτίου 2021

«Η εκκένωση της κατάληψης σήμερα το πρωί από αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, κουκουλοφόρους ασφαλίτες, ελικόπτερα) αποτελεί πάνω απ’ όλα μια απόπειρα επίδειξης ισχύος και τρομοκράτησης από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης όσο και των, συνεργαζόμενων μαζί της, πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ.

Η βίαιη εισβολή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε παρά τη χθεσινοβραδινή -και δημοσιευμένη- απόφαση της συνέλευσης της κατάληψης της πρυτανείας ΑΠΘ να λυθεί οργανωμένα η κατάληψη σήμερα. Καμία λογική δεν μπορεί να αναγνωρίσει εδώ κάποια σχέση αιτίου-αιτιατού, παρά μόνον την εξής: Ο μοναδικός σκοπός της καταστολής της ευρύτερης κινητοποίησης των φοιτητών-τριών είναι η περαιτέρω κλιμάκωση μιας ήδη εξαιρετικά οξυμμένης κατάστασης από την πλευρά κράτους και πρυτανείας, κλιμάκωση που εξυπηρετεί την αυτοεπιβεβαίωση όσων επιδιώκουν την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Αυτό που σίγουρα δεν ήθελαν ήταν η υπέρβαση της κρίσης και η ανάπτυξη του αγώνα και με άλλες μορφές από το ίδιο το εκπαιδευτικό κίνημα. Οι μαζικές προσαγωγές είναι πιθανόν να συνδυαστούν με αβάσιμες κατηγορίες εις βάρος των συλληφθέντων φοιτητών/τριών, όπως μας είχαν προετοιμάσει πρόσφατα προβοκατόρικα δημοσιεύματα στον Τύπο. Κάνουμε έκκληση σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να μην υποκύψει στα ψέματα που κυκλοφορούν ήδη στα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τόσο η πρυτανεία, όσο και η πανεπιστημιούπολη δεν έχουν υποστεί φθορές από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να σταθούμε στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών μας και να συνεχίσουμε συντεταγμένα τον αγώνα μας εναντίον του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Η συνεχιζόμενη παρουσία του Ν. Παπαΐωάννου στη θέση του πρύτανη ΑΠΘ αποδεικνύεται πλέον επικίνδυνη για την ειρήνη και την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου μας και αποτελεί όνειδος για την πανεπιστημιακή κοινότητα.»

Upd 09.35: Φώτο από τη συγκέντρωση φοιτητών και φοιτητριών στη σχολή Θεάτρου οι οποίο εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

Σήμερα τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης της κατειλημμένης πρυτανείας πενήντα μπάτσοι με πολιτικά και κουκούλες εισέβαλαν στο κτίριο και με τακτικές αντιτρομοκρατικης ακινητοποίησαν στο έδαφος τα άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο φουαγιέ και τους πέρασαν tire wraps, ενω ματατζιδες έψαχναν όλους τους ορόφους για τα υπόλοιπα άτομα. Στη συνέχεια περίπου 25 απο τα άτομα αφέθηκαν, τα οποία ζήτησαν τον λόγο που διαχωριζονται απο τους/τις υπόλοιπους/ες συντρόφους/ισσες τους, απαίτησαν να αφεθούν όλοι ελεύθεροι και παράλληλα παρέμειναν στο προαύλιο της πρυτανείας φωνάζοντας συνθήματα μέχρι να απωθηθουν με ξύλο και χημικά απο τα ματ.

Το προηγούμενο βράδυ η συντονιστική συνέλευση της κατειλημμένης πρυτανείας αποφάσισε τη λήξη της κατάληψης και την έξοδο απο αυτή με την προγραμματισμένη φοιτητική πορεία της Πέμπτης, κάτι που αναπαραχθηκε απο τα καθεστωτικά μέσα, επομένως ήταν ευρέως γνωστό και απο τον κρατικό μηχανισμό. Παρόλα αυτά το κράτος μέσω Χρυσοχοΐδη πήρε την πολιτική απόφαση οι ένστολοι δολοφόνοι του να εκκενώσουν την κατάληψη λίγες ώρες πρίν την επίσημη λήξη της, θέλοντας να έχει τον τελευταίο λόγο πάνω σε ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει σύσσωμη τη φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Τον τελευταίο λόγο θα τον έχουμε εμείς, σε ενα καθεστώς τρόμου με μοναδικό θεμέλιο την έπαρση και την αλαζονία. Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι και θα νικήσουμε. Δεν υποτασσόμαστε.

Πρωτοβουλιακη ανακοίνωση από τη συγκέντρωση στη θεάτρου τώρα

Upd 09.05: Σε 33 ανέρχονται μέχρι στιγμής σύμφωνα με την αστυνομία οι προσαχθέντες/ προσαχθείσες στην ΓΑΔΘ. Κόσμος συγκεντρωμένος στη Θεάτρου και στο Φυσικό, ενώ το ελικόπτερο συνεχίζει τις εναέριες (!) περιπολίες.

Στις 6 το πρωί της Πέμπτης 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε τελικά από την αστυνομία η εκκένωση της Πρυτανείας του ΑΠΘ την οποία είχαν καταλάβει φοιτητές και φοιτήτριες ιδρύματος. Εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ, της ασφάλειας και άλλων υπηρεσιών περικύκλωσαν το πανεπιστημιακό campus αποτρέποντας την είσοδο και την έξοδο από αυτό, ακόμα και σε δημοσιογράφους ή νομικούς, ενώ ταυτόχρονα λάμβανε χώρα η εκκένωση του κτιρίου.

, Εκκένωση της Πρυτανείας 5 ώρες πριν λήξει η κατάληψη – Αποκλεισμός δημοσιογράφων και δεκάδες συλλήψεις, INDEPENDENTNEWS , Εκκένωση της Πρυτανείας 5 ώρες πριν λήξει η κατάληψη – Αποκλεισμός δημοσιογράφων και δεκάδες συλλήψεις, INDEPENDENTNEWS

 

, Εκκένωση της Πρυτανείας 5 ώρες πριν λήξει η κατάληψη – Αποκλεισμός δημοσιογράφων και δεκάδες συλλήψεις, INDEPENDENTNEWS

 

, Εκκένωση της Πρυτανείας 5 ώρες πριν λήξει η κατάληψη – Αποκλεισμός δημοσιογράφων και δεκάδες συλλήψεις, INDEPENDENTNEWS

 

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διατάχτηκαν να ξαπλώσουν κάτω και οι αστυνομικοί δέσμευσαν τα χέρια τους με τάιρ απ και αργότερα, άγνωστο με ποιο κριτήριο, πραγματοποιήθηκε διαλογή. Μερικές δεκάδες φοιτητών και φοιτητριών μεταφέρθηκαν με μεταγωγική κλούβα στην ΓΑΔΘ, ενώ άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Αρνούμενοι όμως να αποχωρήσουν μέχρι να μάθουν το τι συμβαίνει με τους προσαχθέντες συμφοιτητές τους, δέχθηκαν επίθεση με ασπίδες από τα ΜΑΤ και απομακρύνθηκαν από το χώρο καταλήγοντας στο Φυσικό του ΑΠΘ.

 

, Εκκένωση της Πρυτανείας 5 ώρες πριν λήξει η κατάληψη – Αποκλεισμός δημοσιογράφων και δεκάδες συλλήψεις, INDEPENDENTNEWS

 

Σημειώνουμε πως η αστυνομία δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να έχουν πρόσβαση στο σημείο εξέλιξης των γεγονότων, οριοθετώντας τους με κορδέλα σε ένα σημείο 150 μέτρα μακριά, και για την ακρίβεια στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται στην Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ. Η πρόσβαση δεν επιτράπηκε επίσης σε μέλη ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων και καθηγητές του ιδρύματος.

, Εκκένωση της Πρυτανείας 5 ώρες πριν λήξει η κατάληψη – Αποκλεισμός δημοσιογράφων και δεκάδες συλλήψεις, INDEPENDENTNEWS

 

Έχει ιδιαίτερο νόημα να τονίσουμε ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είχαν ανακοινώσει τη λήξη της κατάληψης στις 11 το πρωί όπου είχε καλεστεί και διαδήλωση από το σημείο, ενώ και η σημερινή απογευματινή συνέλευση είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Φυσικό του ΑΠΘ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεντρωμένος κόσμο σε κατειλημμένες σχολές του ΑΠΘ, τις οποίες όμως δεν μπορεί να προσεγγίσει κάποιος εύκολα αλλά και στη σχολή Θεάτρου, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας έχει σηκωθεί και πετάει πάνω από το κέντρο της πόλης.

 

, Εκκένωση της Πρυτανείας 5 ώρες πριν λήξει η κατάληψη – Αποκλεισμός δημοσιογράφων και δεκάδες συλλήψεις, INDEPENDENTNEWS

 

 

 

 

Το ρεπορτάζ ανήκει στο Alterthess