Διστακτική η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει την αλματώδη αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Προχωρά σε προσωρινά μέτρα εκτιμώντας πως οι αυξήσεις είναι προσωρινές. Κερδίζει πόντους η γαλλοϊσπανική πρόταση για αγορά αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Την ανάγκη παρακολούθησης των τιμών ενέργειας στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup.

Όπως τόνισαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, οι επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας αλλά και οι αρνητικές τάσεις στον πληθωρισμό θεωρούνται προσωρινές και συνδέονται με ιδιαίτερες συνθήκες.

Σύμφωνα τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε πως πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών και το Eurogroup να παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών ενέργειας.

Τα μέτρα που αναμένουμε θα είναι προσωρινά και στοχευμένα προκειμένου να συνάδουν με τους στόχους για την πράσινη μετάβαση.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στην «εργαλειοθήκη» την οποία θα προτείνει η Κομισιόν στα κράτη μέλη για αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών περιγράφοντας το πλαίσιο και παραπέμποντας στις ανακοινώσεις των επόμενων ημερών.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ξεκινά προετοιμασία περεταίρω εισηγήσεων που αφορούν μεταξύ άλλων νέες πρωτοβουλίες για φύλαξη φυσικού αερίου ή κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, πρόταση που προήλθε από την Γαλλία και την Ισπανία. Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν μέρος του πακέτου για την ενέργεια που θα κατατεθεί από την Κομισιόν τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις τιμές ενέργειας ο κ. Τζεντιλόνι επεσήμανε πως η αύξηση οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, μεταξύ τους την παγκόσμια αύξηση στην ζήτηση ενέργειας (ιδιαίτερα από την Ασία) και τη μείωση στην προσφορά.

Όπως είπε, πρόκειται για προσωρινή τάση, η οποία ωστόσο επιδεινώνεται και από τις εποχικές τάσεις που φέρνει η άφιξη του χειμώνα.

Έκθεση για Ελλάδα με αστερίσκους

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Eurogroup αφορούσε και τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Ο Π. Τζεντιλόνι είπε πως έχει γίνει πρόοδος σε πολλούς τομείς, όπως τις ιδιωτικοποιήσεις, την παιδεία και τη δημόσια διοίκηση. Ωστόσο, όπως δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ «χρειάζεται να δούμε ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο είναι μεγαλύτερο από την περίοδο πριν από την πανδημία».


efsyn


, ΕΕ: «Προσωρινά μέτρα» για τις… «προσωρινές αυξήσεις» τιμών, INDEPENDENTNEWS

#independentnews

#independent news greece

Facebook: https://www.facebook.com/IndNewsGR

Twitter: https://twitter.com/inde_news

Ιστοσελίδα: https://independentnews.gr/