Είναι πολλά τα λεφτά, Φύρερ

Posted on 06 Οκτωβρίου, 2020, 8:00 πμ
0 secs

Η Χρυσή Αυγή θα λάβει αναδρομική κρατική επιχορήγηση αν απαλλαγούν τελεσίδικα οι κατηγορούμενοι.

Ο Φύρερ της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, αναμένει την απόφαση της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου, καθώς το δικαστήριο που δικάζει τη Χρυσή Αυγή, εκτός από την καταδίκη ή όχι των μελών της θα κρίνει και το «ξεπάγωμα» ποσού που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ (9.750.000 ευρώ).

Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής που παρίστανε το κόμμα έχει αποκλειστεί από την ετήσια κρατική και εκλογική χρηματοδότηση την τελευταία επταετία βάσει απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής, τον Δεκέμβρη του 2013, όταν τότε η συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος (241 θετικές ψήφοι) έκαναν δεκτή την εισήγηση της επιτροπής Δεοντολογίας και ανέστειλε τη χρηματοδότηση του «κόμματος» με την προϋπόθεση της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Την Τετάρτη, το δικαστήριο θα κληθεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν η Χ.Α. αποτέλεσε εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση, θα κρίνει τη στέρηση της ελευθερίας των ηγετικών της προσώπων, σε διαφορετική περίπτωση θα «γεμίσει» το «πορτοφόλι» εκείνων που «ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Εάν μέσω των δικαστικών διαδικασιών η Χρυσή Αυγή δεν καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση, η οκογένεια Μιχαλολιάκου θα είναι πολλαπλά κερδισμένη.

Η απόφαση της Βουλής με την οποία διακόπηκε η κρατική επιχορήγηση το 2013 από τη Βουλή (το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση της Βουλής είναι σωστή) καθώς υπήρχε ο κίνδυνος αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητα που είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, προέβλεπε:

«Σε περίπτωση άσκησης δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η αναστολή μπορεί να επιβληθεί εφόσον οι πράξεις των ως άνω φυσικών προσώπων τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης του κόμματος στο οποίο ανήκουν ή στο όνομα αυτού.

Σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, αίρεται αναδρομικά η κατά τα ανωτέρω αναστολή και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά».

Ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής ήρθε από την τελευταία δόση της χρηματοδότησης του 2013 (περίπου 300.000 ευρώ) και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων ετών ως και το 2020.

Από τις 3 δόσεις του 2014, το κόμμα «έχασε» σχεδόν 640.000 ευρώ, ενώ το 2015 παρακρατήθηκε το ποσό των 927.462 ευρώ.

Αντίστοιχα, το 2016 ανεστάλη η καταβολή, 1.141.656 ευρώ και άλλα 1.660.143 ευρώ το 2017. Για τη δε τριετία, 2018-2020, η Χρυσή Αυγή «δικαιούται» το ποσό των 4.554.000 ευρώ, ενώ στα παραπάνω δεν έχουν υπολογιστεί τα 836.000 ευρώ από τη συμμετοχή στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις.

...