Για «στρατηγική αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία έχει πλέον αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές», έκανε λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “MAXFM 93.4” της Πάτρας.

 

«Ο έλεγχος στο σύστημα υγείας έχει χαθεί και η κυβέρνηση παρακολουθεί με ακατανόητη αναισθησία την κατάσταση», σημείωσε και ανέφερε ότι «στην Αττική έχουμε τουλάχιστον 150 ανθρώπους που χρειάζονται αυτή τη στιγμή νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά βρίσκονται σε αναμονή». «Τα ψέματα της κυβέρνησης περί ύπαρξης 1.200 και πλέον κλινών καταρρέουν, η κυβέρνηση γίνεται φανερό ότι έκανε δημιουργική λογιστική και αυτό προκύπτει από τις εικόνες ντροπής που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

Άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ για την άρνησή της, όλο το προηγούμενο διάστημα, να προχωρήσει «στην αναγκαία ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στη δημιουργία των απαραίτητων υλικοκοτεχνικών υποδομών στο σύστημα υγείας αλλά και στην αναγκαία επίταξη ιδιωτικών κλινικών», ενώ υπογράμμισε ότι «οι χθεσινές εξαγγελίες του κ. Κικίλια ήταν όχι μόνο καθυστερημένες αλλά και εξαιρετικά ανεπαρκείς».

 

Επισήμανε, ακόμα, τις ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι «δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες».

 

Όσον αφορά την κριτική της ΝΔ που αποδίδει στις κινητοποιήσεις την έξαρση της πανδημίας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν, το τελευταίο διάστημα, να παρατηρείται η μεγαλύτερη μετάδοση του ιού στην Κρήτη, στο Καρπενήσι, στη Μύκονο, σε περιοχές που δεν έγιναν διαδηλώσεις». «Αυτό το αφήγημα περί διαδηλώσεων, αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιρρίψει τις ευθύνες στους άλλους για κρύψει τις δικές της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι την ίδια στιγμή που ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του», πρόσθεσε, «η ίδια μπορεί να περνά από τη Βουλή νομοσχέδια, τα οποία εύλογα προκαλούν τεράστιες αντιδράσεις μέσα στην κοινωνία, όπως το νομοσχέδιο για την παιδεία ή ο πτωχευτικός κώδικας». «Και ταυτόχρονα», τόνισε, «θεωρούν ότι ο κόσμος μπορεί να παρακολουθεί τα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν ταξιδάκια στην Ικαρία, να βαφτίζουν παιδιά εν μέσω περιοριστικών μέτρων, και να παραμένει σιωπηλός»«Αυτό δεν είναι Δημοκρατία, είναι αυτοκρατορική, ολιγαρχική αντίληψη», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

«Η ΝΔ έπρεπε να αποφεύγει να καταθέτει νομοσχέδια που προκαλούν κοινωνικές εντάσεις και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας», επισήμανε, λέγοντας ότι «αντίθετα, επιδιώκει την ένταση». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργεί ως “εμπρηστής” και προβοκάτορας», ανέφερε, σημείωσε όμως ότι «η στρατηγική αυτή αποτυγχάνει και τον βυθίζει ολοένα περισσότερο σε πολιτικό αδιέξοδο».

 

Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο γραμματέας του κόμματος αναφέρθηκε στην πρόσφατη «ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά»«800 οργανώσεις μελών σε όλη τη χώρα συνεδρίασαν μέσω διαδικτύου με μεγάλη συμμετοχή, ενώ στις συνδιασκέψεις συμμετείχαν περίπου 10.000 σύνεδροι», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας λόγο για «έναν άθλο εν μέσω πανδημίας, ένα ψηφιακό άλμα που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην πολιτική πρωτοπορία». «Βρισκόμαστε σε θέση μάχης, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη προκύψει το επόμενο διάστημα», κατέληξε, τονίζοντας ότι «στόχος είναι η διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια, που γίνεται όλο και πιο αισθητή –η δυσαρέσκεια της νεολαίας της κρίσης και του εγκλεισμού- να μετατραπεί σε αίτημα για την πολιτική ανατροπή, για μια νέα αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση».​