Δ. Παπαδημούλης στη DW: Η θέση του Γιάννη Λαγού δεν είναι στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά στη φυλακή

Posted on 12 Οκτωβρίου, 2020, 5:08 μμ
2 secs

Συνέντευξη στo ειδησεογραφικό δίκτυο της Deutsche Welle  έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την ιστορική αποφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και την άρση ασυλίας του Ευρωβουλευτή που είχε εκλεγεί με την ψήφο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιωάννη Λαγού.

Μιλώντας στην κάμερα της DW, Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Σύμφωνα με την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και ο Γιάννης Λαγός ένας από όσους είχαν τη διεύθυνση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης.
Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, λοιπόν, η θέση του Γ. Λαγού δεν είναι στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά στη φυλακή.

Αναμένουμε να υπάρξει σχετικό αίτημα από τις ελληνικές αρχές για άρση της ασυλίας του και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εστειλα μια επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΚ, κ. Σασόλι, και έχω λάβει τη θετική του απάντηση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κινηθεί ταχύτατα στην άρση της ασυλία του Γιάννη Λαγού.

Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να  κινηθούν επίσης ταχύτατα. Την ίδια μέρα που θα οριστικοποιηθεί η απόφαση και οι ποινές. Κατόπιν θα είναι σειρά του Ευρωκοινοβουλίου να ολοκληρώσει την άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή, σε διάστημα λίγων ημερών ή εβδομάδων. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η δίκη αυτή και το αποτέλεσμά της, η πιο σημαντική δίκη κατά του ναζισμού πανευρωπαϊκά από την εποχή της δίκης της Νυρεμβέργης, κατέδειξε ότι ο Λαγός ήταν ένας από τους αρχηγούς που έδιναν διαταγές, για την εκτέλεση του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα».

Και είναι σημαντικό για το ΕΚ να στείλει γρήγορα ένα ξεκαθαρό μήνυμα. Η άρση ασυλίας του Λαγού, δεν είναι ένα απλό θέμα ρουτίνας. Σχετίζεται με ένα έγκλημα και πιστεύω ότι το ΕΚ, στην πολύ μεγάλη του πλειοψηφία, έχει την πολιτική βούληση να κλείσει αυτή την υπόθεση μια και καλή».

...