Δ. Παπαδημούλης: Ανάγκη για πιο δημοκρατική, κοινωνική και πράσινη Ευρώπη (βίντεο)

Posted on Μάιος 18, 2020, 10:26 πμ
8 secs

Διαδικτυακή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, στο πλαίσιο της δραστηριότητας με τίτλο «Στα παπούτσια ενός ευρωβουλευτή», την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας (“EYE”) και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της επίσημης σελίδας της στο Facebook, είχε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απάντησε σε ερωτήσεις που κινήθηκαν γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και του τέθηκαν από τους χρήστες που παρακολουθούσαν ζωντανά την συζήτηση, καθώς και από τον συντονιστή της, Γιώργο Στυλιανού.

«Το Ευρωκοινοβούλιο έκανε πολλά βήματα προς τα εμπρόςπροκειμένου να συνεχιστούν ανεμπόδιστα όλες οι λειτουργίες του. Ακριβώς το αντίθετο απ’ όσα έκανε η κυβέρνηση του Β. Ορμπάν στην Ουγγαρία» δήλωσε ο Δημ. Παπαδημούλης, τονίζοντας πως «θα ήταν κακό σήμα για τη δημοκρατία, εάν η το Ευρωκοινοβούλιο σταματούσε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού».

«Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τις μέχρι τώρα αποφάσεις και γι’ αυτό πιέζουμε την Κομισιόν και το Συμβούλιο να πάρουν πιο ισχυρά και φιλόδοξα μέτρα για την καταπολέμηση της επερχόμενης κρίσης» ανέφερε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και τόνισε πως «προτεραιότητά μας είναι να έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο ισχυρά εργαλεία και μηχανισμούς για να κάνουμε περισσότερα πράγματα γρηγορότερα». Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο συμπλήρωσε πως «η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών στα πρώτα στάδια εξάπλωσης της πανδημίας αύξησε τον αριθμό των θυμάτων» και γι’ αυτό «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της δημόσιας υγείας και γιατί όχι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την υγεία».

Όσον αφορά το πολυαναμενόμενο Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε πως «πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 τρις. ευρώ, να χρηματοδοτείται από αέναα ομόλογα με μηδενικό επιτόκιο και να δίνει επιχορηγήσεις και όχι δάνεια», ενώ για τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό σημείωσε πως θα πρέπει να είναι ισχυρός και φιλόδοξος με σημαντικές πρόσθετες πιστώσεις για την κρίση του κορονοϊού και αυξημένη χρηματοδότηση για τις πολιτικές της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, του κλίματος, της απασχόλησης και της υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της ΕΕ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε, εκτός των άλλων πως «η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να παραμείνει μία από τις βασικές προτεραιότητές μας. Στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, η ΕΕ οφείλει να πρωτοστατήσει».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να υπογραμμίσει την ανάγκη για «μια πιο δημοκρατική, κοινωνική και πράσινη Ευρώπη που θα ενισχύει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο του «να έρθουμε αντιμέτωποι με υπαρξιακά διλήμματα και προβλήματα, εάν συνεχίσουμε να έχουμε μία ένωση η οποία είναι, πρωτίστως, μία κοινή αγορά».

Η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας (European Youth Event -EYE)

Η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας προσφέρει σε νέους ηλικίας 16 έως 30 ετών από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μια μοναδική ευκαιρία να συναντηθούν, να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να ανταλλάξουν απόψεις με ευρωβουλευτές, εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, ακτιβιστές κ.α.

Κάθε δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας συγκεντρώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο χιλιάδες νέους από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να συζητήσουν για τις δράσεις και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διαμορφώσουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους για το μέλλον της Ευρώπης.

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας -“ΕΥΕ 2020”- αναβλήθηκε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε μια ειδική διαδικτυακή έκδοση της εκδήλωσης με διάφορες δραστηριότητες οργανωμένες ψηφιακά.

Δείτε εδώ το βίντεο ολόκληρης της διαδικτυακής συζήτησης (στα αγγλικά):

...