Διαβάστε τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό Σταθμό «Θέμα 104,6 Fm», στον Γιάννη Πρετεντέρη:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ:

«Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ παρουσίασε όχι μόνο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση, αλλά συγχρόνως έκανε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, παρουσιάζοντας 11 συγκεκριμένα μέτρα, 5 εκ των οποίων μόνιμου χαρακτήρα και 6 εκτάκτου λόγω της πανδημίας.

Ήταν μια πολύ καλή παρουσία, τόσο στην ομιλία του Σαββάτου όσο και στην χθεσινή συνέντευξη τύπου».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ:

«Υπάρχει τεράστια διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα διαθέσιμο ποσό χρημάτων, αρκετά δις, είτε από το αποθεματικό, είτε από την Ευρώπη.

Εμείς λέμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων πρέπει να δοθούν για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων.

Δεν πρέπει όμως να περιμένουμε να έρθει πρώτα η ανάπτυξη και μετά να ακολουθήσει η ενίσχυση των ανθρώπων.

Η ενίσχυση του εισοδήματος, από τη μια μεριά θα κόψει την ύφεση και από την άλλη θα δώσει δυναμική κατά την περίοδο της ανάπτυξης.

Αυτή είναι και η βασική διαφορά φιλοσοφίας μας με την κυβέρνηση.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση και ο κος Μητσοτάκης, δεν ρίχνει χρήματα στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ισχυρίζεται πως έχει ρίξει 24 εκ, ενώ από την εξέταση των στοιχείων προκύπτει ότι έχει ρίξει 4,6 εκ. Το δε υπουργείο οικονομικών απαντά ότι έχουν δοθεί 6,1 εκ.

Όπως και να έχει το 24 με το 6,1 έχει τεράστια διαφορά.

Αυτό δεν αποτελεί καν δημιουργική λογιστική.

Επιπλέον υπάρχει διαφορά στην φιλοσοφία, τόσο όσο αφορά το που ακριβώς δίνονται τα λεφτά , όσο και ποιος τελικά θα πληρώσει την κρίση.

Στην βαθιά ύφεση που φαίνεται ότι οδηγούμαστε κάποιος θα την πληρώσει. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το μεγάλο κομμάτι αυτής της ύφεσης».

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ:

« Έχουμε κατ΄αρχήν ενστάσεις γιατί ο κος Μητσοτάκης δεν ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία , εξαγγέλλοντας εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς αυτά να έχουν περάσει από τα αρμόδια στρατιωτικά όργανα και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι τις εξαγγελίες του κου Μητσοτάκη, από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν υπήρχε αίτημα για αγορά αεροπλάνων.

Υπήρχε το αίτημα για την αναβάθμιση των F16 και υπήρχε και το ερώτημα προς τους Αμερικανούς για τα αεροπλάνα πέμπτης γενιάς.

Το βασικό είναι τα σχέδια που έχουμε σα χώρα, παίρνοντας υπόψη ότι το στρατιωτικό μας δόγμα είναι αμυντικό και αποτρεπτικό.

Εμείς δεν ζητάμε κάτι από την Τουρκία.

Πάνω λοιπόν σε αυτό το δόγμα, θα πρέπει να ΄΄κουμπώνουν΄΄ διάφορα πράγματα όπως το μέγεθος και η διάταξη των δυνάμεών μας, οι διεθνείς συμμαχίες κλπ.

Εμείς είμαστε πλήρως αντίθετοι με τη στράτευση στα 18 γιατί πέρα απ΄ όλα δεν προσφέρει κάτι παραπάνω.

Συνεπώς προχωράμε σε εξοπλιστικά προγράμματα, μόνο κατόπιν ανάλογων εισηγήσεων των  στρατιωτικών επιτελείων, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας και των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουμε σα χώρα.

Ο κος Μητσοτάκης βγήκε και εξήγγειλε την αγορά συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνων χωρίς να έχει ανάλογο αίτημα του Γενικού επιτελείου Αεροπορίας και χωρίς να παίρνει υπόψη του αν το αντέχει η οικονομία μας.

Όταν λοιπόν έρθει το θέμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα ζητήσουμε εξηγήσεις και μετά θα καταλήξουμε στην θέση μας.

Για την αγορά των τορπιλών, ο κος Μητσοτάκης εξήγγειλε κάτι το οποίο είχε ήδη περάσει από τη Βουλή και αποτελούσε πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».