Δ. Βίτσας: Το βασικό με τη διεύρυνση είναι να την κάνουμε, όχι να τη συζητάμε (ηχητικό)

Posted on 29 Ιουνίου, 2020, 11:26 πμ
2 secs

Υπάρχει ελπίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ήδη πρόγραμμα και προτάσεις, ανασυγκροτείται για να εκφράσει Αριστερούς, αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, και όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, της εργασίας, μαζί να πούμε τι θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα για την Ελλάδα, τι θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, μαζί με ανθρώπους από τον συνδικαλισμό, την Αυτοδιοίκηση, τις γειτονιές, ανθρώπους που αξίζουν, να σχεδιάσουμε και να δράσουμε μαζί, είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, αλλά η πραγματικότητα είναι είναι πάρα πολύ δυνατή, είπε ο κ. Βίτσας, ήδη ο τουρισμός, ο επισιτισμός και οι μεταφορές έχουν δεχθεί ήδη πολύ ισχυρό πλήγμα, ήδη συζητάμε για ύφεση που θα ξεπεράσει ίσως και κατά πολύ το 10% στο τέλος του χρόνου, με κορύφωση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ήδη χιλιάδες έχουν πέσει στην ανεργία και το μέλλον είναι ζοφερό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να ακούσει τις προτάσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το #ΜένουμεΌρθιοι1 όσο και το #ΜένουμεΌρθιοι2, να πέσει χρήμα που θα τονώσει το εισόδημα εργαζόμενων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν την ύφεση από καλύτερη θέση.

Ο τουρισμός ειδικά, που εξαρτάται και από τις δυνατότητες άλλων χωρών και από τον κορωνοϊό δεν είναι κάτι που η κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει, υπογράμμισε. Αυτό θέτει ξανά το ζήτημα της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού στην Ελλάδα. Αλλά το να μην παίρνεις μέτρα, όταν έχεις χρήματα που σου έχει αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να τονώσεις την ρευστότητα στην αγορά, πραγματικά είναι εγκληματικό. Δεν σχεδιάζουν μία διέξοδο, βλέποντας και κάνοντας μέρα με τη μέρα, σχεδιάζουν την αποτυχία.

Απέναντι σε όλα αυτά, υπάρχει διέξοδος, ελπίδα, δρόμος, αυτό είπε το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ στους Έλληνες πολίτες, τόνισε ο κ. Βίτσας για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Ο δρόμος αυτός στηρίζεται

  • στην αναδιάταξη, σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, την ενίσχυση της παραγωγής ιδιαίτερα εκεί που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα ως χώρα
  • στους ανθρώπους της εργασίας και
  • στο κοινωνικό κράτος

Η ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων και η μείωση των ανισοτήτων είναι στοιχείο αναπτυξιακό, δεν έρχεται «μετά την ανάπτυξη», αλλά η ανάπτυξη έρχεται μέσω αυτών.

Στηρίζεται επίσης στα δικαιώματα, το περιβάλλον και το άλλο μεγάλο ζήτημα, την ενίσχυση της νέας γενιάς με κάθε τρόπο.

Υπάρχει ελπίδα και η ελπίδα βρίσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είπαμε, τόνισε ο κ. Βίτσας. Ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο θα ορίσει και θα κάνει το Συνέδριό του. Θα μετατραπεί και ουσιαστικά σε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως έχει ήδη γίνει σε επίπεδο ονόματος. Θα εκφράσει τους Αριστερούς, τους αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, της εργασίας, ώστε να έχουμε ένα συνολικό, κοινωνικό και κατά τη γνώμη μου και πατριωτικό προχώρημα. Λέγοντας τι θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα για την Ελλάδα, αλλά και τι θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας εξάλλου την νέα ένταση της «αντιΣΥΡΙΖΑ» ρητορικής από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι το πλαίσιο των πιθανών συνεργασιών σε επίπεδο κομμάτων δεν ορίζεται από το τι λέει το ΚΙΝΑΛΛ ή οποιοσδήποτε άλλος. Το πλαίσιο και τα περιθώρια της διεύρυνσης είναι τεράστια μέσα στην κοινωνία και ειδικά στην νεολαία. Αρκεί να εστιάσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και πολύ τολμηρά όχι μόνο να «ανοίξουμε για να υποδεχθούμε», αλλά να προτείνουμε και σε ανθρώπους από τον συνδικαλισμό, την Αυτοδιοίκηση, τις γειτονιές, σε ανθρώπους που αξίζουν, να είναι μαζί μας και να σχεδιάσουμε μαζί, να δράσουμε μαζί.

Το βασικό ζήτημα με την διεύρυνση είναι να την κάνουμε, όχι να την συζητάμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο της Novartis και την κατάρρευση των περί «σκευωρίας» από ΝΔ και ΚΙΝΑΛΛ μετά τον συμβιβασμό της πολυεθνικής με τις αμερικανικές Αρχές για όσα έκανε στην Ελλάδα.

...