Δ. Βίτσας: Στο επιτελείο της ΝΔ η ανάλυσή τους είναι… τρία πουλάκια κάθονταν (ηχητικό)

Posted on 27 Μαΐου, 2020, 11:54 πμ
3 secs

Οι αναλύσεις του έμπειρου επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 και μετά αποδείχθηκαν ακριβείς κατά το μάλλον ή ήττον, αντίθετα στη ΝΔ είναι… τρία πουλάκια κάθονταν, αναλύουν με βάση το τι θα ήθελαν, τις ιδεολογικοπολιτικές εμμονές τους, από τις νεφελώσεις εκτιμήσεις για την ύφεση ως την αδιαφορία στο προσφυγικό που απειλεί να μετατρέψει ξανά σε άτυπους καταυλισμούς τις πλατείες της Αθήνας, είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας, έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ σε νεφελώσεις προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης, ο κ. Σταϊκούρας που ξεκίνησε από ο 0% για να αγγίξει το 10%, ο κ. Μητσοτάκης που είπε για… 5%-10%. Αν κάνεις μία εκτίμηση, παίρνεις μέτρα. Και αν πέσεις έξω, αναπροσαρμόζεις προς τα πάνω. Αν είχες προετοιμαστεί για χειρότερα, είναι προς όφελος της κοινωνίας. Αυτά παίρνοντας υπόψιν διαμορφώνουμε εμείς το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι2 ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Να δοθούν σε αυτό το διάστημα 13,7 δισ. ευρώ, που ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν.

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος το τόνισε χτες, το ΥΠΟΙΚ αντί να αποδομήσει, επιβεβαίωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα χρήματα αυτά, που υπάρχουν, εάν αξιοποιηθούν έτσι θα τονώσουν και το εισόδημα πολιτών και επιχειρήσεων, θα βοηθήσουν να μειώσουμε την ύφεση, σημείωσε ο κ. Βίτσας. Είναι πρόγραμμα για την εργασία αντί της επιδότησης ανεργίας. Παράλληλα, θα χρειαστούν και μέτρα για μεγαλύτερες επιχειρήσεις και για δομές του κράτους και της οικονομίας. Π.χ., το τι θα γίνει με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα ναυπηγεία Ελευσίνας, με τα ΕΑΒ. Χρειάζονται άλλες πολιτικές.

Έχουμε πια εμπειρία, υπογράμμισε, η ανάλυση που κάνει το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2010 και μετά και ιδιαίτερα την περίοδο της διακυβέρνησής του, έχει αποδειχθεί ακριβής κατά το μάλλον ή ήσσον. Οι αναλύσεις που κάνει η ΝΔ έχουν αποδειχθεί… τρία πουλάκια κάθονταν, αναλύουν με βάση το τι θα ήθελαν ή τις ιδεολογικοπολιτικές τους εμμονές, όχι με βάση την πραγματικότητα. Και βεβαίως, για την εξυπηρέτηση των μεγάλων «χορηγών».

Παντού, προσέθεσε, το πρώτο που βγαίνει είναι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και όχι οι επιχειρήσεις. Κάθε φορά, ευκαιρία για υπερκέρδος. Η μάσκα των 0,2 ευρώ τον Ιανουάριο έγινε 1 ευρώ στα φαρμακεία τον Μάιο, ενώ σε κρατικούς φορείς τιμολογήθηκε ως 20 ευρώ…

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει ανακύψει με τα προγράμματα στέγασης αιτούντων άσυλο, ο κ. Βίτσας είπε νωρίτερα ότι το 50% της δραστηριότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αφορά την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, αποκλείεται να μην έχει ασχοληθεί κανείς, γι` αυτούς που περιμένουν έχοντας κάνει αίτηση ασύλου και στεγάζονται με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ή σε κέντρα φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία, κτλ. Οι συμβάσεις για κατοικίες ή ξενοδοχεία λήγουν κάποια στιγμή, αλλά έχουν ανανεωθεί τουλάχιστον ως το τέλος του 2020 -με εξαίρεση την υπόθεση των 17.

Μεγάλο ζήτημα είναι κατά τον ίδιο τα προγράμματα για τους κοινόχρηστους χώρους και της κοινωφελούς εργασίας, που βγαίνουν από το υπουργείο Εργασίας, χρειάζονται σειρά από διαδικασίες, το υπουργείο έπρεπε να το έχει λύσει. Εμείς το είχαμε κάνει, να γίνει παράταση της σύμβασης καθώς υπάρχει η δυνατότητα. Και με ταχύτατες διαδικασίες σε 2-3 μήνες να έχουν προσληφθεί οι άνθρωποι. Συνήθως μπορούν να είναι οι ίδιοι λόγω της εμπειρίας τους, ώστε να εξυπηρετήσουν τα Κέντρα Φιλοξενίας, κτλ. Για τα ξενοδοχεία, αντίθετα, συνήθως υπεύθυνος είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Όπου υπάρχει τέτοιο ζήτημα, τόνισε, είναι καθαρά αδιαφορία. Το λιγότερο που χρειάζονταν οι αιτούντες άσυλο είναι να βρεθούν από την μία μεριά χωρίς αυτές τις υπηρεσίες, ακόμα λιγότερο να βρεθούν στον δρόμο. Γιατί κάπου θα πάνε και συνήθως θα πάνε σε πλατείες, σε τέτοιους χώρους. Θα έχουμε κατάσταση όπως πριν το 2015, όπου στο κέντρο της Αθήνας σε ορισμένα σημεία υπήρχαν άτυποι προσφυγικοί καταυλισμοί.

Το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το έχουν καταλάβει όλοι, είπε ο κ. Βίτσας, είναι ότι οι αιτούντες άσυλο είναι εισβολείς και δεν θα τους φερθούν με ανθρωπιστικό τρόπο. Αυτό αποδεικνύεται και στα νησιά που μάζεψαν 40.000 ανθρώπους, όπως και ότι «περηφανεύονται» ότι είναι 15% σε σχέση με το τέλος του… 2019! Ο κ. Μηταράκης κάνει συγκρίσεις με την δική του κυβέρνηση, της ΝΔ, όχι με το τι συνέβαινε πριν ένα χρόνο. Φέρνουν συνεχώς την περίπτωση στις Καστανιές, όπου όμως πρόκειται για πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ευρώπης ενέργεια της Τουρκίας. Δεν είναι θέμα προσφυγικού, είναι επιθετική ενέργεια που χρησιμοποιεί ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Την ίδια ώρα λέγεται όλο και με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι θα αντιμετωπιστούν όσοι προσπαθήσουν να μπουν στην Ελλάδα ως εχθροί.

Εάν η Τουρκία δώσει το πράσινο φως στους διακινητές, να φύγουν χιλιάδες από τα παράλια και η Ελλάδα χρησιμοποιήσει τακτική απωθήσεων και αποτροπής, των push-backs δηλαδή, θα είναι από την μία η ελληνική Ακτοφυλακή, στην άλλη η τουρκική και στη μέση οι πρόσφυγες, οι οικονομικοί μετανάστες, που θα διακινδυνεύουν ακόμη και να χάσουν την ζωή τους, όπως προειδοποίησε.

...