Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο ραδιοφωνικό Σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 Fm»στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» στον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή:

«…Προκειμένου να σταματήσουμε την επέκταση της νόσου, τουλάχιστον όσο αφορά την υγειονομική πλευρά της, θα πρέπει κάθε φορά να ακολουθούμε αυτά που λένε οι ειδικοί.

Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν όλοι οι κλάδοι, ιδιαίτερα αυτοί  που πλήττονται από την πανδημία, είτε από το αποθεματικό είτε από τα χρήματα που πρόκειται να έρθουν από την ΕΕ.

Η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί ιδιαίτερα στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας που έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Ανάμεσα στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι η ταχύτατη βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Όσοι μένουμε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και τις άλλες μεγάλες πόλεις, ζούμε καθημερινά αυτό τον συνωστισμό στα ΜΜΜ.

Συνεπώς και σε αυτό το πεδίο, ας ακολουθήσουμε τις προτάσεις των συγκοινωνιολόγων και των ειδικών που χειρίζονται αυτά τα ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση οι επιβάτες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τον αριθμό των καθήμενων.

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά εξίσου δύσκολος ήταν ο εγκλεισμός του πληθυσμού στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Το θέμα δεν είναι το τι μπορούμε αλλά το τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου.

Το ίδιο θα πρέπει να δούμε και με τα σχολεία.

Σαφέστατα, στο βαθμό που θα χρειαστεί, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, με την προϋπόθεση ότι η τυχόν αποζημίωση των κλινικαρχών, δε θα είναι αυτή που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο , η οποία είναι σκανδαλώδης.

Ας πάρουμε υπόψη έστω και τώρα το παράδειγμα της Βουλής.

Μέσα σε δύο μήνες δημιουργήθηκαν 50 θέσεις ΜΕΘ μαζί με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, εκ των οποίων βέβαια μόνο οι 12 λειτουργούν σήμερα λόγω έλλειψης γιατρών και νοσοκόμων.

Θα έπρεπε να υπάρχει μια μόνιμη διακομματική επιτροπή που θα εισηγείται τα μέτρα προς την πολιτεία.

Θα πρέπει να υπάρχει ένα τείχος από την κοινωνία, απέναντι σε όποιον ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει η ασθένεια, ώστε να συνεχίζει η κοινωνία να ζει.

Η επιτυχία του πρώτου διαστήματος της πανδημίας, διαλύθηκε από τις κυβερνητικές ενέργειες στο δεύτερο κύμα.

Η κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να προσηλωθεί στη λήψη των διορθωτικών μέτρων και όχι να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση…

Ο κος Πέτσας δήλωσε ότι αν άκουγαν στην κυβέρνηση το ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαν πετάξει τζάμπα εκατομμύρια ευρώ……

Τώρα λοιπόν πετάμε ζωές….

Όσο αφορά την επέτειο της 17ης Νοέμβρη, νομίζω ότι το ίδιο το φοιτητικό κίνημα και όχι το υπουργείο προστασίας του πολίτη, παίρνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας, θα πρέπει να πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες.

Υπάρχουν εναλλακτικές μορφές εορτασμού , όπως πχ ένας συμβολικός αριθμός 200-300 ανθρώπων,  με τη σημαία του Πολυτεχνείου να πραγματοποιήσει την πορεία.

Το φοιτητικό κίνημα όμως θα πρέπει να πάρει την απόφαση και τα κόμματα να υπακούσουν….»