Δ. Βίτσας: Δεν θα εμπλέξουμε εθνικά ζητήματα στην πολιτική διαπάλη

Posted on July 26, 2020, 10:37 am
1 sec

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» στην τηλεόραση της ΕΡΤ ανέφερε:

Τα μεγάλα εμπόδια του Ερντογάν στην προσπάθειά του να καταστήσει την Τουρκία μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, είναι κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ. Τα τρία γεγονότα, Λοζάνη, Μοντρέ, Αγία Σοφία καθώς και η έξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο μαζί με την απειλή της διεξαγωγής ερευνών από το ORUCREIS, αποτελούν στοιχεία στρατηγικής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής τα οποία θα πρέπει να τα προλαμβάνουμε.

Απέναντι σε αυτά θα πρέπει να αντιτάξουμε τη διεθνή διπλωματία και τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα ως μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ καθώς και τις καλές σχέσεις με μια σειρά άλλες χώρες. Θέλουμε την οργή και την αποφασιστικότητα από τους συμμάχους μας   απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, την επιβολή κυρώσεων και όχι απλά την έκφραση λύπης και στενοχώριας εκ μέρους τους.

Η ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Ερντογάν αποτελεί εκτός των άλλων ένα τεράστιο παγκόσμιο νομικό ζήτημα. Πέρα από τις δικές μας ευαισθησίες για το ζήτημα, υπάρχει και ο χαρακτηρισμός της Αγίας Σοφίας σα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η χώρα η οποία έχει εγγράψει τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς στην UNESCO, έχει και την ευθύνη της προστασίας τους. Όλοι θυμόμαστε  τα γεγονότα στην Παλμύρα και τις τεράστιες διαμαρτυρίες απέναντι στον ISISγια την καταστροφή τους. 

Πέρα από τις κυρώσεις θα πρέπει άμεσα να συγκληθεί το συμβούλιο της Ευρώπης και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στη χώρα μας, που θα χαράξει μια ενωτική τακτική όσο αφορά τις απαντήσεις απέναντι σε ενδεχόμενη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μας.

Αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο υπάρχει μια σχετική ισορροπία ανάμεσα στις δύο χώρες με ένα ελαφρό προβάδισμα της ισχύος της Ελλάδας. Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντηση με τον κο Μητσοτάκη, τόσο για την επέκταση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο όσο και τις προτάσεις που αφορούν το Αιγαίο δείχνουν το δρόμο απέναντι σε ενδεχόμενη αύξηση των προκλήσεων από την Τουρκική πλευρά.

Το κάψιμο της Τουρκικής σημαίας στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, όπως και διάφορες ακραίες φωνές σχετικά με το μουσείο του Κεμάλ, αποτελούν μια ανθελληνική εθνικιστική στάση  που αδυνατίζει τις θέσεις της χώρας μας και «θρησκευτικοποιεί» ένα άκρως πολιτικό και γεωπολιτικό ζήτημα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μια δημιουργία ΑΟΖ με την Αίγυπτο στα ανατολικά της Κρήτης, θα έκοβε το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Η αναβάθμιση των κινήσεων του Ερντογάν σήμερα, στοχεύει στη κάλυψη του κενού που εμφανίζεται από την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή, την αποχώρηση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τη Λιβύη, της μείωσης των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, της αδύνατης οικονομικής θέσης του ΙΡΑΝ κλπ.

Οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, έδειξαν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν τα πράγματα πολύ σοβαρά και όσο τουλάχιστον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, σε καμιά περίπτωση δεν θα εμπλέκαμε εθνικά ζητήματα στην πολιτική διαπάλη.

Πρέπει να κάνουμε διαρκώς προσπάθεια να αποφύγουμε μια πολεμική εμπλοκή αλλά να ξέρουμε κιόλας ότι ζώντας σε ένα κόσμο συμφερόντων, σε αυτό το ενδεχόμενο αρχικά μπορεί να βρεθούμε και μόνοι μας. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς για την ισχύ των ενόπλων μας δυνάμεων.

...