Ο εμβολιασμός είναι κρίσιμος για την αναχαίτιση της πανδημίας – ακόμα περισσότερο τώρα με την έλευση της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης «Δ».

 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) και στη συνέχεια ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκριναν τα πρώτα εμβόλια Covid-19 και άρχισαν να εμβολιάζονται οι πρώτοι άνθρωποι.

Στην Ελλάδα, οι πρώτες παρτίδες εμβολίων έφτασαν στα τέλη Δεκεμβρίου, προηγήθηκαν οι υγειονομικοί και οι άνω των 85 ετών και ακολουθήθηκε η προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών – από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες προς τους μικρότερους. Σήμερα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους τους ενήλικες από άκρη σε άκρη της χώρας.

Ο εμβολιασμός είναι κρίσιμος για την αναχαίτιση της πανδημίας – ακόμα περισσότερο τώρα με την έλευση της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης «Δ». Η επιλογή είναι για τον καθένα προσωπική, φυσικά. Εμείς θα επιχειρήσουμε να σας βοηθήσουμε, καθώς λαμβάνετε την απόφασή σας για τον εμβολιασμό παραθέτοντας ορισμένα δεδομένα.

1. Το εμβόλιο σας προστατεύει από την ασθένεια

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 συνεργάζονται με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, οπότε το σώμα σας θα είναι έτοιμο να καταπολεμήσει τον κορονοϊό εάν εκτεθείτε σε αυτόν. Καθώς η πανδημία Covid-19 συνεχίζεται, ο εμβολιασμός είναι ένα ισχυρό βήμα στην ανάληψη της διαχείρισης της υγείας σας. Οταν χορηγούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες, τα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο από Covid-19.

2. Το εμβόλιο βοηθά και τους άλλους στην κοινότητά σας

Οι ηλικιωμένοι και εκείνοι που ζουν με χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρές -ακόμη και θανατηφόρες- περιπτώσεις Covid-19 εάν κολλήσουν. Οσο περισσότερα άτομα εμβολιάζονται, τόσο πιο γρήγορα τα ευάλωτα άτομα μπορούν να αισθάνονται ασφαλή με τους άλλους.

3. Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί αυξάνονται και οι ευκαιρίες επιστροφής στην κανονικότητα

Έπειτα από περισσότερο από ένα χρόνο «κλειδώματος» της κοινωνίας, αναβολών και πισωγυρισμάτων, όλοι είναι πρόθυμοι να σκεφτούν να επιστρέψουν στην εργασία, στο σχολείο, στον αθλητισμό,στις οικογενειακές γιορτές και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Αν και κανείς δεν είναι σίγουρος πότε θα τελειώσει η πανδημία, κάθε άτομο που λαμβάνει προστασία από τον κορονοϊό μέσω του εμβολιασμού βοηθάει αφού φέρνει την κοινότητά του ένα βήμα πιο κοντά στην «κανονική» ζωή.

4. Αν και η ανάπτυξη εμβολίων ήταν γρήγορη, δεν παραλείφθηκε κανένα βήμα

Η ανάπτυξη των εμβολίων κατά Covid-19 δεν παρέκαμψε τις δοκιμές για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Τα εμβόλια κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας διεργασίες που έχουν αναπτυχθεί και δοκιμαστεί για πολλά χρόνια και οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν -και να εξετάσουν διεξοδικά- εμβόλια γρήγορα σε περίπτωση πανδημίας από μολυσματική νόσο, όπως αυτή του COVID-19.

5. Η ποικιλομορφία των δοκιμών των εμβολίων βοήθησε στην αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας

Ο Covid-19 επηρεάζει όλους μας. Επομένως οι επιστήμονες διασφάλισαν ότι οι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια ήταν διαφορετικοί. Οι κλινικές δοκιμές για τα δυο πρώτα εμβόλια Covid-19 περιελάμβαναν άτομα ηλικίας, φύλου, καταγωγής, καθώς και ασθενείς και υγιείς κ.ά. Στη συνέχεια, μελέτες συμπεριέλαβαν τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά άνω των 12 και κάτω των 12 ετών.

6. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου είναι προσωρινές και δεν σημαίνει ότι είστε άρρωστοι

Τα εμβόλια δεν περιέχουν ζωντανό κορονοϊό. Επομένως, δεν μπορείτε και δεν πρόκειται να κολλήσετε Covid-19 από τον εμβολιασμό. Μετά τα τσιμπήματα, μπορεί να αντιμετωπίσετε πονόλαιμο, ήπιο πυρετό ή πόνο στο σώμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε Covid-19. Αυτά τα συμπτώματα, εάν συμβούν, είναι προσωρινά – συνήθως διαρκούν μόνο μία ή δύο ημέρες. Σηματοδοτούν μια φυσική απόκριση, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας μαθαίνει να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον κορονοϊό.

7. Ο χρόνος είναι κρίσιμος

Μερικοί άνθρωποι αποφασίζουν να μην εμβολιαστούν, αλλά να περιμένουν περισσότερους άλλους να εμβολιαστούν πρώτοι. Η διστακτικότητα προς τον εμβολιασμό επηρεάζει ολόκληρη την κοινότητα. Η δε αναμονή για εμβολιασμό για πολύ καιρό επιτρέπει στον κορονoϊό να συνεχίσει να εξαπλώνεται στην κοινότητα, καθώς και την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Την ίδια ώρα, ο Covid-19 μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος: όσο πιο γρήγορα εμβολιαστείτε, τόσο πιο γρήγορα προστατεύεστε.

8. Τα εμβόλια δεν μπορούν να σώσουν ζωές αν δεν εμβολιαστούμε

Από μόνα τους τα εμβόλια δεν μπορούν να «νικήσουν» την πανδημία. Μπορούν να λειτουργήσουν μόνο όταν οι κοινότητες συμφωνήσουν να τα λάβουν. Και, ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα, να πλένετε τα χέρια σας και κρατάτε αποστάσεις από τους άλλους μέχρι να τελειώσει η πανδημία.

ΠΗΓΕΣ: WHO, ECDC, JOHNS HOPKINS MEDICINE

Πώς μπορείτε να αποφασίσετε εάν πρέπει να εμβολιαστείτε;

Κάντε την έρευνά σας. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε ερωτήσεις και μάθετε ό,τι μπορείτε για το εμβόλιο Covid-19 από αξιόπιστες πηγές, ώστε να μπορείτε να λάβετε την πιο ενημερωμένη απόφαση σχετικά με τον εμβολιασμό σας.

ΕΦΣΥΝ