Για τη δικαστική δικαίωση των κατοίκων της Σιθωνίας Χαλκιδικής για τα 54 χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή τους μετά από πολυετή δικαστική μάχη μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο κοινοτικός σύμβουλος Αγίου Νικολάου Σιθωνίας και πρώην δημοτικός σύμβουλος, Σωτήρης Ληστής.
Η υπόθεση αφορά τη διεκδίκηση μιας μεγάλης δημόσιας έκτασης στην Σιθωνία της Χαλκιδικής από δύο μοναστήρια του Αγίου Όρους και από μια εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη και ξεκίνησε τα χρόνια της Χούντας.

«Η υπόθεση ξεκίνησε το 1965 όπου η Μονή Ξενοφώντος είχε υποβάλει αίτηση αναγνώρισης ιδιοκτησίας της επίδικης έκτασης 53.800 στρεμμάτων. Το 1973 ο Δασάρχης Πολυγύρου αναγνώρισε ιδιοκτήτρια της έκτασης την Μονή Ξενοφώντος. Στη συνέχεια με fast track η Μονή πούλησε την έκταση στην εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη με εξευτελιστικό ποσό. Μετά από πιέσεις των κατοίκων εν μέσω Χούντας αναγκάστηκε ο υπουργός να ανακαλέσει την απόφαση που θεωρούσε ιδιοκτήτρια την Μονή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ληστής.

Από το 1974 και μετά ξεκίνησε δικαστικός αγώνας από τη Μονή Ξενοφώντος και τη ΣΕΚΑ Α.Ε. του Βαρδινογιάννη ενάντια στο Δημόσιο και παρενέβη δικαστικά και η Μονή Σίμωνος Πέτρας διεκδικώντας την καλύτερη περιοχή της έκτασης.

«Η απόφαση αυτή είναι στον δεύτερο βαθμό, θα πάει σίγουρα και στον Άρειο Πάγο. Δεν εφησυχάζουμε γιατί απέναντι μας έχουμε να κάνουμε με έναν κολοσσό. Είμαστε στην φάση του κτηματολογίου, ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχει καταθέσει την έκταση στο κτηματολόγιο. Αυτό επιφέρει πολλά προβλήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ληστής.

Σημείωσε δε ότι όλα αυτά τα χρόνια κάτοικοι έχουν τραβηχτεί στα δικαστήρια από τον όμιλο Βαρδινογιάννη. «Μιλάμε για μια περιοχή που αφορά τη ζωή μας, είναι ο ζωτικός μας χώρος. Πρέπει να φυλαγόμαστε, η υπόθεση έχει αυτή την έκβαση μέχρι τώρα λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων», τόνισε χαρακτηριστικά.