Διαβάζοντας το νομοσχέδιο Θεοχάρη για τα ειδικά είδη τουρισμού

Posted on 20 Μαΐου, 2020, 3:04 πμ
5 secs

Στις 7 μμ ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή η συζήτηση του νέου νόμου του Υπουργείου Τουρισμου. Μεταξύ διαφόρων διατάξεων που παραδίδουν τις παραλίες στους ξενοδόχους -και άλλα όμορφα και αγγελικά πλασμένα- προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο στην παραχώρηση ενάλιων αρχαιολογικών χώρων σε ιδιώτες


της Δέσποινας Κουτσούμπα*

«Στον χώρο των καταδυτικών πάρκων μπορούν να περιλαμβάνονται ναυάγια και Επισκέψιμοι Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Χώροι. Καταδυτικά πάρκα δύναται να χωροθετηθούν σε περιοχή οριοθετημένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού τα καταδυτικά πάρκα επιτρέπεται να περιλαμβάνουν στο θαλάσσιο χώρο τους και κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, στους οποίους απαγορεύονται η είσοδος και οι καταδύσεις, καθώς και ΕΕΑΧ, εφόσον η λειτουργία αυτών των χώρων διέπεται από ειδικό κανονισμό σύμφωνο με τις προβλέψεις της εν λόγω διάταξης».

Πρόκειται για μια προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη από το 2005, εντάθηκε όμως ιδιαίτερα το 2012-2014 από την τότε ΓΓ του ΥΠΠΟ Λ. Μενδώνη. Δεν της πέρασε τότε, το επαναφέρει τωρα ως Υπουργός.
Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ενάλια μνημεία: Το καταδυτικό Πάρκο μπορεί να έχει ως διαχειριστή οποιονδήποτε φορέα, δημόσιο ή ιδιώτη, δηλ. έναν Δήμο ή έναν επιχειρηματία του τουρισμού ή μια σύμπραξη αυτών. Για να το πούμε σε αναλογία σε χερσαία μνημεία, αυτό σημαίνει πχ να δοθεί η διαχείριση του αρχαίου θεάτρου της Μεγαλόποληςστον Δήμο Μεγαλόπολης ή στη ΔΕΗ ή στον Μαροσούλη (επιχειρηματία θεάτρων). Και αυτή ακριβώς είναι η στόχευση: να ανοίξει ο δρόμος μέσω των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, που είναι κάπως “διαφορετικοί” και κανείς δεν θα το καταλάβει, για να περάσει μετά η διαχείριση και άλλων μνημείων (τα θέατρα και τα Ασκληπιεία είναι δύο υποψήφια παραδείγματα…).

Εν τω μεταξύ, στο κομμάτι του καταδυτικου τουρισμού ισχύει το εξής: το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι τα αρχαία ναυάγια (ίσως και κάποια νεότερα). Για βυθούς πλούσιους σε ψάρια υπάρχουν πολύ περισσότεροι προορισμοί να πάει ο καταδυτικός τουρισμός. Οπότε, σου λέει, ας πάρει κάθε ιδιώτης κι από ένα αρχαίο ναυάγιο να βγάζει κάνα κέρδος (κέρδος που δεν θα βγάζει το δημόσιο βέβαια!). Και περνάμε και από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίηση των αρχαιολογικών χώρων κομμάτι κομμάτι.

Να μην παρεξηγηθώ: δεν είμαι αντίθετη στα Καταδυτικά Πάρκα, ειδικά αυτά που θα φτιαχτούν από Δήμους. Αν γίνουν με τον σωστό τρόπο περιβαλλοντικά, θα βοηθήσουν όχι μόνο στον καταδυτικό τουρισμό, αλλά και στο να αναπαραχθούν τα ψάρια σε περιοχές όπου θα απαγορεύεται η αλιεία -κι αυτό θα χει πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα. Αυτό όμως είνια άσχετο με τις ενάλιες αρχαιότητες. Άλλωστε νομοθεσία για τα Καταδυτικά Πάρκα υπάρχει από το μακρινό 2005 (και τροποποιήθηκε το 2014 μάλιστα) κι έχουμε 2020 και δεν έχει φτιαχτεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ, για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με αρχαιότητες! Απλώς κάποιοι (όχι όλοι) ενδιαφέρονται προσχηματικά για τα Καταδυτικά Πάρκα, αλλά κυρίως τους ενδιαφέρει να πατήσουν πόδι στα αρχαία ναυάγια. Κι αυτό το χουν καταλάβει πλέον και οι αυτοδύτες.

Οι αρχαιότητες, χερσαίες και ενάλιες, ανήκουν στον ελληνικό λαό και μόνος φορέας διαχείρισής τους είναι το ΥΠΠΟΑ, με βάση το Σύνταγμα και τον Αρχαιολογικό Νόμο. Όπως έχει τόσους αρχαιολογικούς χώρους επισκέψιμους, η Αρχαιολογική Υπηρεσία μπορεί να ανοίξει ως επισκέψιμα και τα αρχαία ναυάγια -και μάλιστα το καλοκαίρι ανοίγει πιλοτικά ένα από τα πιο σημαντικά κλασικά ναυάγια, η Περιστέρα Αλοννήσου, από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων -κι αυτό το ξέρουν οι κοινότητες των αυτοδυτών. Οπότε πάσα άλλη συζήτηση είναι προσχηματική.
Με ακούτε ψύχραιμη γιατί ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ. Όπως δεν τους πέρασε τόσα χρόνια τώρα που το προσπαθούν. Είμαστε εδώ για να το εμποδίσουμε και νομοθετικά και στην πράξη. Οι αρχαιότητες θα προστατευτούν από τα νύχια κάθε αρπαχτικού, κι όποιος θέλει ας έρθει να λογαριαστούμε…

 

*Αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα

 

 

IndependentNews.gr

...