Την βορειανατολική πορεία που έχει χαράξει από το βράδυ της Τρίτης συνεχίζει το Oruc Reis.

Αν συνεχίσει την ίδια πορεία αναμένεται να βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και να μπει στη συνέχεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες., υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα και επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός, ενώ Αθήνα και Άγκυρα αφήνουν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας μέσω δηλώσεων.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται έστειλε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Αθήνα προσβλέπει να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική χώρα, για να να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη λέγοντας ότι ο διάλογος θα πρέπει να βασίζεται «στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ξεκαθάρισε ότι δεν είμαστε μόνοι απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες έχουν εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.

Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας.

Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.

Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα.

Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας.

Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί», τόνισε ο πρωθυπουργός

Στο ίδιο πνεύμα νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί να λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω του διαλόγου, ωστόσο προσέθεσε, ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή.

“Παρ’ όλα αυτά, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου . Θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους”.

“Τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της” στα παράκτια ύδατα. «Θα πρέπει να είναι γνωστό πως οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη”, ανέφερε ο Ακάρ.

Μέσα στο πλαίσιο των διπλωματικών ενεργειών και μετά από ελληνικό αίτημα που έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή συγκαλείτε μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ς(14/08-16.00 ώρα Ελλάδας).

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα απασχολήσουν «επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στον Λίβανο».

Την ίδια μέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στη Βιέννη. Οι συζητήσεις «θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας», αναφέρουν πηγές της ελληνικής διπλωματίας.