8.8 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Δημήτρης Παπαδημούλης: 3 άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας και της ύφεσης

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΔημήτρης Παπαδημούλης: 3 άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας και της ύφεσης

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1 tv (εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», Γιώργος Παπαδάκης) έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης. Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζουν την πανδημία του covid19 και τις οικονομικές επιπτώσεις της, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

«Έχουμε ένα πρωτοφανές φιάσκο στο ζήτημα των εμβολίων και των εμβολιασμών, από την Κομισιόν. Ευθύνη και της κας Φον Ντερ Λάιεν και της Επιτρόπου Υγείας, κας Κυριακίδη.
Η ΕΕ –και η Ελλάδα, έχει κάνει τρεις έως πέντε φορές λιγότερους εμβολιασμούς, ως ποσοστό του πληθυσμού, απ’ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Τι πρέπει να γίνει; Τρία πράγματα, τα οποία οφείλει να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση – εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση τα ζητάμε ήδη:

Πρώτον, τα εμβόλια που χρηματοδοτήθηκαν με δημόσιο χρήμα, να γίνουν δημόσιο αγαθό. Το είπε και ο Τσιόδρας τις προάλλες στη Βουλή, και θάφτηκε. Να δοθούν οι πατέντες ή έστω το δικαίωμα της πατέντας και σε άλλους για να παράξουν εμβόλια. Υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν εμβόλια και από άλλους – και στην ΕΕ και στον υπόλοιπο πλανήτη και όχι μόνο από αυτούς που το ανακάλυψαν. Αυτό πρέπει να γίνει με ενεργοποίηση του Άρθρου 122 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Δεύτερον. Τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν καθυστερούν απλώς, αλλά είναι και λίγα σε σχέση με το μέγεθος της πανδημίας και της ύφεσης. Συνεπώς, το ταμείο Ανάκαμψης  πρέπει να διπλασιαστεί και από 750 δισ. να γίνει 1.5 τρισ. ευρώ.

Τρίτον, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, που βάζει στην άκρη προσωρινά τους στόχους για πλεονάσματα, τους περιορισμούς για τα ελλείμματα, το χρέος κ.λπ., πρέπει να παραταθεί μέχρι το 2023. Και στο μεταξύ να δημιουργηθεί ένα νέο σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης. Αλλιώς οι καθυστερήσεις, οι αθετήσεις και το φιάσκο με τα εμβόλια, μας οδηγεί στην Ελλάδα, σε ακόμη περισσότερα λουκέτα και σε πολύ μεγάλο κίνδυνο το καλοκαίρι, σε σχέση με τον τουρισμό.

Αυτά οφείλει να τα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση. Εμείς τα παλεύουμε στο Ευρωκοινοβούλιο εδώ και ένα χρόνο και όταν ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε γι’ αυτά στη Βουλή τις προάλλες, εισέπραξε ειρωνείες από τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε από την αρχή για ισχυρά, εμπροσθοβαρή μέτρα και τώρα πηγαίνει βλέποντας και κάνοντας ενώ έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη και μια ρημαγμένη οικονομία.

Η κοινωνία έχει κουραστεί και την ίδια στιγμή, έχουμε το απαράδεκτο φαινόμενο των κομματικών εμβολιασμών – ένα μοναδικό στην Ευρώπη και ντροπιαστικό, κομματικό ρουσφέτι της ΝΔ με τα εμβόλια.
Είναι τραγικό, ένα τσούρμο κυβερνητικοί και κομματικοί παρατρεχάμενοι, όπως εκείνος ο τοπικός καναλάρχης και φίλος του κ. Μητσοτάκη στην Κέρκυρα, να κλέβουν τη θέση στον εμβολιασμό των υγειονομικών και των γερόντων.
Αν κάνουν αυτά τα ρουσφέτια με το εμβόλιο, σκεφτείτε τι θα κάνουν με τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Γι’ αυτό τα χρήματα αυτά θα πρέπει να μπουν υπό την εποπτεία της ελληνικής Βουλής».

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Αρέσει σε %d bloggers: