«Η κυβέρνηση της ΝΔ να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας» – «Η Κομισιόν θα έπρεπε να είχε φροντίσει από την αρχή να αγοράσει τις πατέντες, αντί να αγοράσει εμβόλια – ή έστω να διαπραγματευτεί για την παραχώρηση δικαιωμάτων παραγωγής και σε άλλους, έτσι ώστε τα εμβόλια να παραχθούν γρηγορότερα και από περισσότερους» – Συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στην εκπομπή της ΕΡΤ-1, «Συμβαίνει στην Ευρώπη», για την πανδημία και την οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ

 

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ-1, «Συμβαίνει στην Ευρώπη» (Γ. Παπαγεωργίου / Κλ. Νικολάου) έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, για την πανδημία και την οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ.
«Η ΕΕ έχει δώσει περίπου 2 δισ. ευρώ για να στηρίξει την έρευνα, την ανακάλυψη και την παραγωγή των εμβολίων και με αυτά τα χρήματα ορισμένες πολυεθνικές του φαρμάκου κερδοσκοπούν» ανέφερε ο Δημ. Παπαδημούλης, ασκώντας παράλληλα κριτική στην Κομισιόν για τα εμβόλια: «Θα έπρεπε να είχε φροντίσει από την αρχή να αγοράσει τις πατέντες αντί να αγοράσει εμβόλια. Ή έστω να διαπραγματευτεί για την παραχώρηση δικαιωμάτων παραγωγής και σε άλλους, έτσι ώστε τα εμβόλια να μπορούν να παραχθούν γρηγορότερα και από περισσότερους φορείς, μη επιτρέποντας ταυτόχρονα ένα πάρτυ κερδοσκοπίας».
«Για να σταματήσει ο οικονομικός κατήφορος και η ύφεση, πρέπει να επιταχυνθεί και να επιτευχθεί ο μαζικός εμβολιασμός της πλειοψηφίας των πολιτών μέχρι το καλοκαίρι» τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο και ενός νέου γύρου σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας στην Ελλάδα: «Για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας με τη ‘ρήτρα διαφυγής’, πρέπει να αλλάξει η πυξίδα των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και να υπάρξει ουσιαστικά ένα νέο Σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης, όπως και μια ελάφρυνση του ευρωπαϊκού χρέους – τουλάχιστον αυτού που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας». Συμπλήρωσε μάλιστα πως για «το ζήτημα αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων διεξάγεται διάλογος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρέπει όμως να αναλάβουν δράση και οι εθνικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ να αναλάβει πρωτοβουλίες και να θέσει το θέμα αυτό».
Για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει την μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη και οι μικρομεσαίοι πλήττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε την ανάγκη τα κοινοτικά κονδύλια που αναμένεται να έρθουν να υπηρετήσουν πρωτίστως την ανάκαμψη της οικονομίας, την απασχόληση, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και σε καμία περίπτωση να μην αξιοποιηθούν στη βάση πελατειακών δικτύων, κομματικών σκοπιμοτήτων και αδιαφανών πρακτικών: «Ανήκουν στην Ελλάδα και δεν είναι προίκα του κυβερνώντος κόμματος» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως για το διαχειριστικό σκέλος της κοινοτικής χρηματοδότησης θα πρέπει να υπάρξει εποπτεία της Βουλής.
Όσον αφορά τέλος για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ΕΕ την οικονομική κρίση, που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, σε σύγκριση και με την προηγούμενη κρίση προ δεκαετίας, ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωσε πως «η ΕΕ δεν έχει αλλάξει ριζικά προς μία προοδευτική κατεύθυνση. Έχουμε θετικά βήματα – όπως το πρόγραμμα της ΕΚΤ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τις επιχορηγήσεις. Από την άλλη μεριά εξακολουθούν να υπάρχουν εμμονές και το ίδιο δόγμα της τιμωρητικής πολιτικής, που στερείται ρεαλισμού και πιέζει τα πράγματα προς μία λάθος κατεύθυνση».