Δημ. Παπαδημούλης: Η θέση του Λαγού είναι στη φυλακή, όχι στο Ευρωκοινοβούλιο

Posted on Οκτ 09, 2020, 10:21 πμ
1 sec

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ(Ανδρέας Παπασταματίου/Στεφανία Χαρίτου) έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης για την ιστορική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου να καταδικάσει ως εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή.

«Είναι μια ιστορική απόφαση με ιδιαίτερη σημασία και πέραν της Ελλάδας. Είναι ένα μεγάλο, θετικό βήμα για την ελληνική δημοκρατία, μετά από την απόφαση των πολιτών να πετάξουν την Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής» ανέφερε ο Δημ. Παπαδημούλης, επισημαίνοντας πως «πάνω σε αυτή την απόφαση, πρέπει να χτίσουμε με σοβαρότητα και ευθύνη ένα ευρύτερο δυνατό, δημοκρατικό και αντι-φασιστικό μέτωπο. Δεν τελειώσαμε με τον φασισμό και τον νέο-ναζισμό και γι’ αυτό, χρειάζεται όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, αποφεύγοντας τον πειρασμό μιας μικροπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ τους να συμβάλλουν έτσι ώστε να αλλάξουν συνειδήσεις».

«Το γεγονός ότι περίπου 500 χιλ. έλληνες πολίτες έφτασαν να ψηφίζουν ένα ναζιστικό κόμμα αποτελεί μια ντροπή για την ελληνική δημοκρατία και πρέπει να προβληματιστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό, έτσι ώστε αυτό το φαινόμενο να μην επαναληφθεί. Αξιοποιώντας και την δικαστική απόφαση, οφείλουμε να μιλήσουμε με τον κόσμο και την νεολαία για να αλλάξουμε συνειδήσεις» συμπλήρωσε.

Για τον ευρωβουλευτή Λαγό τόνισε πως «η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: Για τον ευρωβουλευτή Λαγό, ‘’διευθυντή’’ της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η θέση του είναι όχι στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά στη φυλακή». Όσον αφορά τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την άρση της ασυλίας: «Το πρώτο βήμα που απαιτείται είναι να ολοκληρωθεί η επιμέτρηση των ποινών από το ελληνικό δικαστήριο. Μετά πρέπει να γίνει αίτημα από τις ελληνικές αρχές για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Λαγού, ο οποίος είναι ο μόνος από τους διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης που κατέχει δημόσιο αξίωμα».

Όπως υπογράμμισε, «χωρίς αίτημα των ελληνικών αρχών μετά την επιμέτρηση των ποινών, δεν είναι δυνατόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ασχοληθεί αυτεπάγγελτα. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν επίσης να γίνει με αίτημα των ελλήνων ευρωβουλευτών. Πρέπει να είναι διεθνές το ένταλμα σύλληψης, έτσι ώστε ο Λαγός να μπορεί να συλληφθεί είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό από τις αντίστοιχες αρχές».

«Ως ο μόνος έλληνας Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγα λεπτά μετά την απόφαση του δικαστηρίου ενημέρωσα όλους τους ευρωβουλευτές για την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου. Έστειλα επίσης επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντ. Σασόλι, ζητώντας του να πράξει τα νόμιμα με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε ο Δημ. Παπαδημούλης.

...