Αόριστη και με καθυστέρηση, η απάντηση, δια αντιπροσώπου, του Προέδρου του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ερώτηση 115 Ευρωβουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα, που ζητά άρση των πατεντών των εμβολίων και επιτάχυνση των εμβολιασμών

Αόριστη, γραφειοκρατικά διεκπεραιωτική και με δίμηνη καθυστέρηση είναι η μη απάντηση ουσιαστικά, που δίνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μέσω του επικεφαλής του γραφείου του, σε Επιστολή 115 Ευρωβουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα, με αίτημα την άρση των περιορισμών για τις πατέντες των εμβολίων κατά του COVID-19 <-LINK.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

 

«Πάνω από 100 χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, 60 Νομπελίστες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του ζητούν την προσωρινή άρση του καθεστώτος προστασίας της πατέντας για τα εμβόλια. Για να επιταχυνθεί η παραγωγή και ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού. Μόνο έτσι θα δαμάσουμε την πανδημία και θα ανακάμψει η οικονομία.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία, δέσμια νεοφιλελεύθερων δογμάτων επιμένει στον στρουθοκαμηλισμό και την άρνηση. Δυστυχώς, όπως έδειξε και το Sofagate, ο κ. Μισέλ παραμένει θλιβερά κατώτερος των περιστάσεων».

 

Η επιστολή αυτή, που συνυπέγραφαν μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ούντο Μπούλμαν, πρώην πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φιλίπ Λάμπερτς, συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων, Μανόν Ομπρί, Συμπρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, έθετε ορισμένα αιτήματα:

Οι Ευρωβουλευτές καλούσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να επανεξετάσει την αντίθεσή του στην πρόταση για άρση των κανόνων για τις πατέντες, η οποία θα επιτρέψει, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες και μεσαίου εισοδήματος χώρεςνα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε προσιτές τεχνολογίες υγείας για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων».
Τόνιζαν επίσης ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες των κατασκευαστών να παραδώσουν τις δεσμευμένες δόσεις  και τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών της ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας να καταστεί δυνατή η παραγωγή εκτός ΕΕ» καθώς και ότι «η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογιών με κατασκευαστές ορθών πρακτικών παραγωγής από τρίτες χώρες είναι απαραίτητη».

Η προσβλητική καθυστέρηση της απάντησης – η επιστολή των 115 Ευρωβουλευτών είχε αποσταλεί στο Συμβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου και η απάντηση του Συμβουλίου έφτασε στα γραφεία τους στις 16 Απριλίου 2021, αν μη τι άλλο εκθέτει τον Πρόεδρο του Συμβουλίου αναφορικά με το πόσο  και αν αξιολογεί σοβαρά, τόσο το ρόλο των 115 εκλεγμένων αντιπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου όσο και το ζωτικής σημασίας αίτημά τους για επιτάχυνση των εμβολιασμών, μέσω της άρσης των πατεντών.

Δυσμενή επίσης αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι την απαντητική επιστολή δεν την υπογράφει ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ, αλλά όπως αναφέρεται σε αυτήν, η απάντησή της έχει ανατεθεί στον -από τον Ιούνιο του 2020- επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του (και πρώην συμβούλου του στη Βελγική Πρωθυπουργία) Φρεντερίκ Μπερνάρ, ο οποίος αναφέρει επί λέξει προς τους 115 Ευρωβουλευτές ότι: «Ο Πρόεδρος Μισέλ του ζήτησε να απαντήσει».

Κατά συνέπεια και δεδομένου ότι ο αποδέκτης της Επιστολής και προφανώς αρμόδιος να απαντήσει σε αυτήν, Πρόεδρος του Συμβουλίου, δεν το πράττει, η απάντηση είναι εξαιρετικά σύντομη και προσβλητικά διεκπεραιωτική. Μόλις μια παράγραφος απάντησης και μια πρόταση διαβεβαίωσης όπου ο «αντ’ αυτού», κος Μπερνάρ, ενημερώνει τους 115 Ευρωβουλευτές ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν αποφασισμένοι στο να ενισχύσουν την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ακολουθεί η πλήρης απαντητική επιστολή μεταφρασμένη στα ελληνικά:
(Link-> με την Απάντηση στα αγγλικά)

Αξιότιμα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε τη διακήρυξή σας της 24ης Φεβρουαρίου, αναφορικά με την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια του Covid-19. O Πρόεδρος Μισέλ, μου ζήτησε να απαντήσω.

Στην τηλεδιάσκεψή τους της 25ης Φεβρουαρίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσαν εκ νέου την αλληλεγγύη τους προς τις τρίτες χώρες και επαναδιατύπωσαν τη δέσμευσή τους για βελτίωση της πρόσβασης στα εμβόλια, των ατόμων σε ομάδες προτεραιότητας, στην ευρύτερη γειτονιά της ΕΕ και πέρα απ’ αυτήν. Στην τηλεδιάσκεψη της 25ης Φεβρουαρίου, συμφώνησαν περαιτέρω να εντείνουν τις προσπάθειές τους για αύξηση της παραγωγής εμβολίων. Kαι απεύθυναν κάλεσμα επίσης για μια γρήγορη πρόοδο στην επεξεργασία ενός μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων κατά τρόπο που να υποστηρίζει τον βασικό ρόλο της COVAX για διασφάλιση της παγκόσμιας πρόσβασης στα εμβόλια.

Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν πιστοί στη δέσμευσή τους και αποφασισμένοι να ενισχύσουν την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας.

Φρεντερίκ Μπερνάρ
Επικεφαλής του Cabinet