Δημ. Βίτσας: Στο ζήτημα των εξοπλισμών παίζονται πολλά παιχνίδια χωρίς πατρίδα, αλλά με τεράστια συμφέροντα

Posted on 03 Σεπτεμβρίου, 2020, 1:42 μμ
2 secs

Ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Τομέα Αθηνών μίλσε στο ραδιόφωνο του «ALPHA 9,89 FM» και τους δημοσιογράφους Τ. Χατζή και Δ. Βερύκιο.

Ο Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά:

Χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα επ’ αυτού. Το ένα βήμα είναι να διαμορφώσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μια ελάχιστη ενιαία γραμμή. Όπως και να το κάνουμε, αυτό σημαίνει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Πρέπει να φαίνεται καθαρά η εικόνα ότι η Ελλάδα ενωμένη αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ένα κοινό σχέδιο.

Επιπλέον να φανεί ο τρόπος που μπορούμε να επιβάλουμε αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή και την διαμόρφωση συνθηκών διαλόγου για τα υπαρκτά ζητήματα , όπως είναι οι θαλάσσιες ζώνες και η υφαλοκρηπίδα.

Δεν πρέπει οι επόμενες γενιές  να ζήσουν τον ίδιο βαθμό έντασης με την Τουρκία. Χρειάζεται λοιπόν να ενεργοποιηθούν όλες οι συμμαχίες μας αλλά και να ενισχυθεί η αποτρεπτική μας ισχύς.

Επιπλέον θα πρέπει να μπει και λίγο μυαλό στο κεφάλι του Ερντογάν. Έχουμε ισχυρότατες ένοπλες δυνάμεις. Η ειδησιογραφία που διαβάζω αντιστοιχεί με την πραγματικότητα σχέσης ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο.

Πριν λοιπόν πέσουμε σε ένα πολύ δυσχερές κυνήγι των εξοπλισμών όσο αφορά το οικονομικό σκέλος, πρέπει να βάλουμε κάτω όλες αυτές τις παραμέτρους, αλλά  και η κυβέρνηση θα πρέπει να συνέλθει.

Δεν χρειάζεται απλά ρητορική αλλά συγκεκριμένες ενέργειες.

Να ζητήσουμε λοιπόν στις 24 Σεπτέμβρη  τη λήψη κυρώσεων από την ΕΕ προς την Τουρκία.

Μπορεί να μην αλλάζουν οι άνθρωποι, αλλάζουν όμως οι συσχετισμοί εντός της ΕΕ και αυτό θα πρέπει να επιδιώκουμε.

Μπορεί να δραστηριοποιούνται στην Τουρκία 80 χιλιάδες Γερμανικές επιχειρήσεις, μπορεί να ζούμε σε ένα κόσμο συμφερόντων αλλά δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια και να αφεθούμε στη μοίρα μας.

Αντίθετα θα πρέπει να πιέζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να αξιοποιούμε  τη θέση μας και την ισχύ μας.

Δεν θα είχα αντίρρηση, αν οι αρχηγοί των σωμάτων των ενόπλων δυνάμεών μας, κάτω από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ζητούσαν συγκεκριμένους εξοπλισμούς, τους οποίους θα μπορεί να τους αντέξει η οικονομία της χώρας μας .

Πρέπει βέβαια  όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί πάνω στο ζήτημα  των εξοπλισμών, παίζονται πολλά παιχνίδια  χωρίς πατρίδα, αλλά με τεράστια συμφέροντα.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα τριετές ή πενταετές πρόγραμμα που να συγκεκριμενοποιήσει τις αμυντικές μας ανάγκες ώστε να μην αγοράζουμε ό,τι να είναι.

Όλοι ξέρουμε την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος  και τις μίζες που δόθηκαν  στα εξοπλιστικά προγράμματα του 1996.

Το ότι δόθηκαν όμως μίζες σε μια συγκεκριμένη περίοδο, δεν σημαίνει ότι θα δοθούν και σε κάποια άλλη.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι ούτε είναι ίδιες οι καταστάσεις.

Αυτό που πρέπει να παίρνουμε υπ’ όψιν σε αυτά είναι ότι η Ελλάδα είναι μια αποτρεπτική χώρα και δεν διεκδικεί κάτι παραπάνω, εκτός από την υπεράσπιση των  κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το βασικό λοιπόν ζήτημα είναι τα σχέδια.

Στα σχέδια κουμπώνουν οι εξοπλισμοί, οι συμμαχίες και οι λοιπές διαδικασίες.

...