Κανείς δεν θα ξεφύγει από τις ευθύνες του μετά το πέρας της πανδημίας, έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα. Ευθύνες που οι πολίτες πλέον εντοπίζουν και αποδίδουν στην κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται γλαφυρά στη δημοσκόπηση που παρουσιάζει σήμερα η ΑΥΓΗ.

Βαδίζοντας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και με τα δεδομένα πια καθαρά πάνω στο τραπέζι, η δημοσκόπηση της Palmos Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΑΥΓΗΣ το διάστημα 21-24 Νοεμβρίου, αποτυπώνει την εντεινόμενη δυσαρέσκεια και την κριτική των πολιτών έναντι των κυβερνητικών χειρισμών. Ιδίως όσον αφορά την προετοιμασία ή, καλύτερα, τη μη προετοιμασία της χώρας να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα, που εξελίσσεται με δραματικό τρόπο, με εκατόμβες νεκρών καθημερινά.

Μια τάση που κλιμακώνεται όσο προχωρά η πανδημία και οι συνέπειές της ακουμπάνε την καθημερινότητα της κοινωνίας, την οικονομία, την εργασία. Παράλληλα αυτό επιβεβαιώνεται συγκρίνοντας με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ΑΥΓΗΣ έναν μήνα πριν.

Ο Νοέμβριος δεν είναι Μάρτιος και υπ’ αυτό το πρίσμα πρέπει να διαβάζουμε τα στοιχεία της έρευνας. Το δεύτερο κύμα ήταν δεδομένο και οι προειδοποιήσεις των ειδικών πως θα είναι πιο φονικό και πιο ισχυρό ήταν γνωστές. Τόσο στους πολίτες όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο.

Οι 1.002 ψηφοφόροι από όλη την Ελλάδα, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, επιρρίπτουν, θα λέγαμε συντριπτικά, τις ευθύνες στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τους χειρισμούς στο άνοιγμα του τουρισμού, την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, την τηλεκπαίδευση, έως το ότι δεν θωρακίστηκε, δεν προετοιμάστηκε το ΕΣΥ.

Η εκ των προτέρων γνώση για το τι έρχεται, σε αντίθεση με την έκπληξη και το ξάφνιασμα του πρώτου κύματος, είναι ένας από τους παράγοντες για τους οποίους οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα ως προς την ανοχή που επιδεικνύουν σε σχέση με τον Μάρτιο. Εν ολίγοις οι ερωτηθέντες επιρρίπτουν στην κυβέρνηση πως δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο ώστε η μάχη του δεύτερου κύματος να δοθεί από ευνοϊκή θέση.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ως σημαντικότεροι λόγοι για την έκρηξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας είναι, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το άνοιγμα του τουρισμού (45%) και ο συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς (32%), ενώ τρίτος παράγοντας θεωρείται με μικρότερο αλλά όχι ασήμαντο ποσοστό η συμπεριφορά και ο συγχρωτισμός των νέων (27%).

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των πολιτών που πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας (62%), ενώ μόλις το 31% υποστηρίζει ότι ελήφθησαν μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στην ίδια ερώτηση αρνητικά απαντάει το 50% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., ενώ συντριπτικά είναι τα ποσοστά στους νέους 17-34, που αγγίζουν το 68%.

Βατερλώ για την κυβέρνηση αποδεικνύεται η άρνησή της να ενισχύσει το ΕΣΥ. Το 69% των ερωτηθέντων απαντάει ότι το ΕΣΥ δεν προετοιμάστηκε όπως θα έπρεπε το διάστημα από το πρώτο κύμα στο δεύτερο, ενώ 27% πιστεύει το αντίθετο. Η κυβέρνηση δεν προετοίμασε το ΕΣΥ απαντά το 47% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 76% των νέων 17-34 ετών. Ευθύνες στη Νίκη Κεραμέως καταλογίζει το 64% των ερωτηθέντων για τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση, 71% οι νέοι 17-34 ετών.

, Δημοσκόπηση της ΑΥΓΗΣ: Τέλος ανοχής για την κυβέρνηση, INDEPENDENTNEWS
, Δημοσκόπηση της ΑΥΓΗΣ: Τέλος ανοχής για την κυβέρνηση, INDEPENDENTNEWS

Πηγή: ΑΥΓΗ