ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ/ΞΑΝΑ ΣΕ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

Posted on 11 Μαΐου, 2021, 11:05 πμ
4 secs

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ/ΞΑΝΑ ΣΕ ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ
Owid

Επανειλημμένες παραινέσεις όχι απλώς να μην υπάρξει χαλάρωση αλλά αντίθετα εγρήγορση, προκειμένου να μην τροφοδοτηθεί περαιτέρω η σημερινή οξεία αυξητική τάση των κρουσμάτων, απηύθυνε μέσω της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Open ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Καθώς ανοίγουν πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα (κάτι για τους κινδύνους του οποίου ο ίδιος έχει προειδοποιήσει) ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι είναι κρίσιμη πλέον Η ατομική σύνεση, το πόσο καλά θα ζήσουμε αυτό το άνοιγμα, αυτό θα κρίνει το αν θα αποφύγουμε να κλείσουμε ξανά δραστηριότητες, γιατί ο κορωνοϊός «είναι δίπλα μας, είναι εδώ, ακόμα σκοτώνει, ακόμα δημιουργεί πίεση στα νοσοκομεία, σοβαρή νόσηση, επιπλοκές σε βάθος χρόνου. Δεν έχουμε τελειώσει, δεν έχουμε ξεμπερδέψει». Σημείωσε ότι υπάρχει το πλεονέκτημα της βελτίωσης του καιρού, ενώ βοηθούν και οι μεγάλοι αριθμοί self test παρά τον χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας τους (τον προσδιόρισε σε 57%), τονίζοντας μάλιστα την σημασία της περαιτέρω αύξησης του ρυθμού εμβολιασμών.

«Αυτή την στιγμή είμαστε -να μην το κρύψουμε- σε φάση “επαναύξησης” της πορείας της πανδημίας, των κρουσμάτων. Από την Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα και έπειτα, είμαστε σε αυξητική πορεία, αν δούμε τον κυλιόμενο μέσο όρο. Και είναι αρκετά οξεία, αρκετά ταχέως αυξητική», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Όπως εκτίμησε, «θα συνεχιστεί -επειδή μιλάμε και για άλλα ανοίγματα- μέχρι το τέλος του μήνα. Γύρω στις 20 Μαΐου θα φτάσει ως τα 2.600 κρούσματα, όταν τώρα είμαστε στα 2.000 κατά μέσο όρο. Στο τέλος του Μαΐου θα πάμε στα 2.500, έπειτα θα αρχίσουμε να μιλάμε πραγματικά για την τελική ευθεία, με συνεχή αποκλιμάκωση, για να φτάσουμε τέλος Ιουνίου στα 1.000 κρούσματα περίπου και ως τις 20 Ιουλίου στα 200 κρούσματα την ημέρα».

«Είναι σημαντικό να φοράμε τη μάσκα. Ο κόσμος νομίζει ότι έχει λήξει το παιχνίδι, αλλά δεν έχει λήξει κανένα παιχνίδι. Η μάσκα είναι απαραίτητη … ειδικά για να προστατευτούμε από τις μεταλλάξεις. Όσο πιέζουμε τον ιό, όσο βγάζουμε από την κοινότητα τους ασυμπτωματικούς κτλ., τόσο ο ιός θέλει να εξελιχθεί μεταλλασσόμενος», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Η ΑΥΓΗ

...