Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ του Δυτικού Τομέα Αθηνών, στην τηλεόραση της «ΕΡΤ1»:

«Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή δημιουργούν πολύ επικίνδυνο ζήτημα. Η Γερμανία και κάποιες ακόμα χώρες, μέχρι και την τελευταία σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, πέτυχαν να μη διαμορφωθεί ένας κατάλογος κυρώσεων απέναντι σε μια πιθανή νέα ένταση με την Τουρκία.

Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει αυτού του είδους την πολιτική στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο και να που δικαιωθήκαμε.

Η  Γερμανία ως έχουσα την προεδρία της ΕΕ, έχει δηλώσει ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν τον Δεκέμβριο. Γιατί άραγε τον Δεκέμβριο; Γιατί τότε που λήγει η προεδρία της Γερμανίας στην ΕΕ  και όχι τώρα; Γιατί χρειάζεται τόσος χρόνος αντίδρασης τη στιγμή που εκτός της Ελλάδας απειλούνται και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ίδιας της ΕΕ; Δεν μπορεί λοιπόν, αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα να μπαίνουν κάτω από τα συμφέροντα που έχουν μια σειρά χώρες με την Τουρκία.

Η στάση της Τουρκίας και με αφορμή την παρεμπόδιση του κρατικού αεροπλάνου με τον κ. Δένδια, δείχνει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και αποδεικνύει την αύξηση της επικινδυνότητας από την μεριά της. Πρέπει όμως και εμείς από την πλευρά μας να προχωρήσουμε σε ορισμένες κινήσεις.

Κάναμε κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τη στάση που κράτησε στην προηγούμενη σύνοδο, όπου δεν έβαλε μαζί με τον κ. Αναστασιάδη το ζήτημα των κυρώσεων. Τώρα θα πρέπει αυτό το ζήτημα να μπει επιτακτικά.

Έχουμε νέες συνθήκες όπως οι εκλογές στα κατεχόμενα, που μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία του Κυπριακού, το ORUCREIS που έχει γίνει ο πιο συχνός επισκέπτης μας και φτάνει στα 6 μίλια από το Καστελόριζο κ.λ.π.

Σήμερα λοιπόν και εμείς θα πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή κίνηση όπως η επέκταση της υφαλοκρηπίδας στην Κρήτη και σε ορισμένα σημεία της Αν. Μεσογείου στα 12 μίλια. Όχι μόνο στην κατεύθυνση να την “ακούσουν” οι Τούρκοι , αλλά γιατί έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε.

Έτσι λοιπόν, θα απαγορευτεί αυτομάτως ο πλους του ORUCREIS εντός της υφαλοκρηπίδας μας, γιατί  θα αποτελεί παραβίαση  κυριαρχικού μας δικαιώματος. Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει βάλει θέμα casusbelli  και μάλιστα για το Αιγαίο, αυτό δεν υποχρεώνει μια άλλη χώρα. Δεν πρόκειται να κάνουμε “δικαστική” αντιμετώπιση ενός θέματος που βάζει η Τουρκία. Έχουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ουδέποτε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τέτοια γεγονότα. Η προσπάθειά μας, ήταν και είναι να μπούμε σε ένα διάλογο με την Τουρκία στη βάση του μοναδικού ανοιχτού θέματος που έχουμε και που δεν είναι άλλο από την υφαλοκρηπίδα και την αιγιαλίτιδα ζώνη .

Για τη ΝΔ όλα τα ζητήματα θεωρούνται λυμένα και μάλιστα τη στιγμή  που ούτε ο Ερντογάν είναι απομονωμένος όπως ισχυρίζονται, το ORUCREISεξακολουθεί να βολτάρει στα χωρικά μας ύδατα όταν δεν το παίρνει ο άνεμος κ.λ.π.

Εμείς λοιπόν θα πρέπει, σε συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες (Κύπρο-Αίγυπτο-Ισραήλ), την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα κλπ, να διαμορφώσουμε ένα τόξο αντίστασης  που θα βάζει φραγμό στην ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκίας. Συγχρόνως η ΕΕ οφείλει να κατονομάσει και να εφαρμόζει τις κυρώσεις τη στιγμή που ανοίγονται νέα κεφάλαια στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.

Στο βαθμό που “εν τοις πράγμασι” απειληθεί με τη στρατιωτική έννοια του όρου η εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, η αριστερά, για άλλη μια φορά θα βρεθεί στο πρώτο μετερίζι. Παρόλο που οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας είναι ισχυρές, καλύτερο είναι να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Όταν ο Ερντογάν, που όχι μόνο βγάζει το ORUCREIS και τον υπόλοιπο Τουρκικό στόλο και συγχρόνως συμμετέχει σε 4 πολέμους, σου κάνει μια προβολή ισχύος, τότε εσύ απαντάς με οικονομικά μέτρα. Ώσπου να μη χρειαστεί να απαντήσεις διαφορετικά…»