«Η Αριστερά στο επίκεντρο της ιδεολογίας της έχει τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο είχε και ο Ρήγας Φεραίος, τον άνθρωπο ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία και το όραμά του ήταν η απελευθέρωση όλων από την τυραννία» τόνισε σήμερα στο Κόκκινο ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς, και διάβασε στον αέρα δυο “αποδεικτικά” αποσπάσματα από τον Θούριο.

Μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Πώς συλλογάται ο Ρήγας;» κάλεσε τις δυνάμεις της Αριστεράς να μην πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης και να μην προχωρήσουν σε μαζικές πορείες, που θα επιτρέψουν την αλλαγή της ατζέντας από την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και θα θέσουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

«Ο Ρήγας ήταν ένας αριστερός επαναστάτης, ενσωμάτωσε στα κείμενά του τα πιο προωθημένα μηνύματα του Διαφωτισμού και τα πήγε ακόμα πιο πέρα στη διατύπωση δικαιωμάτων όπως πχ το δικαίωμα εκπαίδευσης των γυναικών» είπε ο Δημήτρης Ψαρράς. Στο βιβλίο του, ανέτρεξε σε πηγές απ’ όπου άντλησε ο Ρήγας τα περίφημα αποφθέγματα “Ελευθερία ή Θάνατος”, «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» και το συγκλονιστικό δίστιχο του Θούριου «Καλλιό ‘ναι μίας ώρας ελεύθερη ζωή/ παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή» πηγές που αποδεικνύουν τη σχέση του Ρήγα με τα επαναστατικά κινήματα της εποχής του Διαφωτισμού.

«Είναι απορίας άξιον γιατί άραγε τόσοι ιστορικοί που μελέτησαν τη ζωή και το έργο του Ρήγα δεν τις είχαν ανακαλύψει, τόνισε ο συγγραφέας. «Η απάντηση ίσως είναι ότι έμειναν εκτός των μελετών οι πηγές αυτές, διότι προσπάθησαν να εντάξουν τον Ρήγα στο εθνικό αφήγημα αποσιωπώντας το κοινωνικό επαναστατικό του μήνυμα».

«Το ίδιο επιχείρησαν οι άρχουσες δυνάμεις να κάνουν και με το Πολυτεχνείο», είπε ο Δ. Ψαρράς, που ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Εξέγερσης του 1973. «Ο κ. Μητσοτάκης είπε σε υψηλούς τόνους πριν λίγες μέρες στη Βουλή ότι υπήρχαν και δεξιοί στην εξέγερση. Η αλήθεια για τη στάση της Δεξιάς είναι ότι ο “εθνάρχης” Καραμανλής αρνήθηκε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση για το Πολυτεχνείο από το Παρίσι όπου βρισκόταν. Αρνήθηκε ακόμα κι όταν ο Γλύξμπουργκ του το ζήτησε! Ο Γλύξμπουργκ που βρισκόταν τότε στη Ρώμη του έστειλε επιστολή και του ζητούσε να προβούν σε δήλωση “αλλιώς πώς θα μας θυμούνται; Οτι τις ώρες αυτές παίζαμε γκολφ;” Κι όμως ο Καραμανλής επέλεξε να σιωπήσει και επέλεξε να κάνει εκλογές κατά την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου μετά τη Χούντα…για να μπλοκάρει το γιορτασμό και να οικειοποιηθεί τον συμβολισμό».

(Το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά “Πώς συλλογάται ο Ρήγας;” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.)